Közélet

2012.04.18. 08:33

EKF: „utolsó utáni” munkák

Az „utolsó utáni” EKF-es beruházások zajlanak-zajlottak Pécsett: a Balokányban, a Zsolnay-negyednél, a Király és a Felsővámház utcában jelentek meg munkások.

Nyaka Szabolcs (Dunántúli Napló)

Az elmúlt napokban arra lehettek figyelmesek a pécsiek, hogy ismét munkások jelentek meg több EKF-es területen, köztük olyanokon, ahol már régóta nem folyt semmilyen tevékenység. Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója a Dunántúli Naplónak úgy fogalmazott, valóban az „utolsó utáni” munkálatok zajlanak-zajlottak. A vezérigazgató elmondta, amint az ismert, tavaly az EKF-városrész végelszámolásánál bizonyos hiányosságok, hibák miatt levont egyes tételeket az önkormányzat. Ez a forrás rendelkezésre állt, így pályázatot írtak ki, s az új kivitelező megkezdte a munkákat.

Az egyik legkomolyabb beruházás a Zsolnay-negyed és a Balokány között folyik, itt ugyanis a közlekedési hatóság kérésére átalakítják a csomópontot, és egy biztonságosabb gyalogosátkelőt hoznak létre. Emiatt az elmúlt napokban forgalomterelés is volt a 6-os főút érintett szakaszán.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Balokány és a Zsolnay-negyed között is komoly munkálatok kezdődtek az elmúlt napokban (fotó: Laufer László)
[/caption]

Ugyancsak lezárásokkal járt a munka a Király utcában. Mint Merza Péter elmondta, a meglevő hibákat javították ki, a kövek fugázását tették rendbe, illetve a vízelvezetőket hozták szintbe. Ugyancsak dolgoztak a Felsővámház utcában, ahol a szegélyek javítása jelentette a legnagyobb feladatot. Az elmúlt időszakban munka kezdődött a Balokányban is (lásd mellékelt írásunkat), illetve a 48-as téren a szökőkútnál is dolgoztak, így az idei szezonban a vízjáték már zavartalanul működhet.

Merza Péter közölte, a mostani beruházások várhatóan jövő hét végére teljesen befejeződhetnek.

Nem lesz kerítés

A leglátványosabb változások talán a Balokányban folynak, a 6-os főútról is látszik, hogy a kerítés kő fedőlapjait teszik fel a munkások. Amint arról már beszámoltunk, sokan felvetették: nem is kellene újra elhelyezni a korábbihoz hasonlító rácsszerű fémelemeket, sokkal szebb így a Balokány „megnyitva”, az út felől is láthatóan. Merza Péter számukra jó hírrel szolgált: megváltozott a műszaki tartalom, a korábbihoz hasonló fémelemek nem kerülnek vissza.

Viszont a főút és a sétány közötti szakasz parkosítása is befejeződik a mostani beruházás során. Ugyancsak a jelenlegi munkák során zárul le teljesen a Balokány sétányának kialakítása: eddig nem voltak megfelelő korlátok, de most ezek beépítésére is mód nyílik. Ezek a tételek ugyan szerepeltek az eredeti tervekben, de a korábbi munkák során kialakításuk nem történt meg.

Épül a közvilágítás

Még egy munka folyik a Balokányban a többivel párhuzamosan, de ez nem az EKF-es beruházások körébe tartozik: megkezdődött a közvilágítás kiépítése. Ahogy arról már beszámoltunk, mintegy 12 millió forint értékben teljesen új közvilágítást kap a liget, hiszen a korábbi rendszer a rongálások, lopások miatt gyakorlatilag megsemmisült. Most új oszlopokat is leraknak, összesen 23 lámpatest szór majd fényt a ligetben – ezek a legkorszerűbb ledes egységek lesznek.

Ahogy arról lapunk már többször beszámolt, az önkormányzat és a Balokányligetért Összefogás együttműködésével számos program és takarítási akció indult. Az egyik legjelentősebb az a pályázat, amely révén az egykori Pepita diszkó épületét újítanák fel, és alakítanák át civil központtá. Ezután őrzést is kaphat majd a terület, így megakadályozható az ismételt lepusztulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!