Közélet

2016.02.18. 18:20

Engedély nélkül lőtte ki a farkast Szatyor Miklós

Az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség egy fokozottan védett szürke farkas engedély nélkül történő elpusztítása miatt 400 ezer forint természetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte Szatyor Miklóst, a Pécsi Állatkert igazgatóját – adta hírül az Index csütörtök délután.

K. E. I.

Felkerestük az ügyben az érintettet, aki lapunk kérdésére elmondta, az információ helytálló, valóban így történt. Szatyor Miklós azonban hangsúlyozta, fellebbezett a döntés ellen. Ami egyúttal azt is jelenti, ma is fenntartja, az adott körülmények között az állat kilövése volt az egyetlen jó döntés.

A felújítás alatt álló pécsi állatkertből még október 31-én szökött meg egy farkas. A rendelkezésre álló információk szerint a vadat megrázta a villanypásztor, feldühödött, és kimászott a kifutójából. A Mecsekerdő Zrt. erdőjárási tilalmat rendelt el, a keresést másnap délelőttig folytatták. November elsején aztán a Tubesen megtalálták az állatot. Miután a farkas fenyegető magatartást tanúsított, hangos morgott, amikor meglátta az embereket, emellett sötétedett is, a lakott övezet pedig közel volt, az állatkert igazgatója éles lőszerrel kilőtte az állatot.

A döntés miatt sokan támadták az intézményvezetőt, kifogásolva, hogy nem altatólövedéket használt, sőt, aláírásgyűjtés is indult a lemondatásáért. Az esetet a rendőrség is vizsgálta, de a természetkárosítás gyanúja miatt indított nyomozást december 21-én, bűncselekmény hiányában megszüntették.
Szatyor Miklós az eset után hangsúlyozta, őt és a kollégáit is mélységesen megrendítettek az események, de egy állat védelme csak addig tartható, amíg azzal emberek életét nem veszélyeztetik. Ő akkor az emberi élet védelme mellett döntött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!