Közélet

2010.09.15. 13:07

Felmondta a szerződést a Mecsekbusz

Azonnali hatállyal, egyoldalúan, rendkívüli módon kezdeményezett szerződésbontást a Mecsekbusz Kft. A Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. kisebbségi tulajdonosa csak az alapfeladatokat nem érintő vállalásokat és kötelezettségeket szabályozó szindikátusi szerződést mondta fel.

Babos Attila

Futár útján, kétoldalas levelében a Pécs Holdingot értesítette először hivatalosan döntéséről a Mecsekbusz Kft. A PK Zrt. kisebbségi tulajdonosa ugyanis úgy határozott, felmondja a közte és a Pécs Holding Zrt. között köttetett szindikátusi szerződést.

A hír kapcsán, néhány órával később, szerda délután rendkívüli sajtótájékoztatót tartott dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Nagy Csaba alpolgármester. A legfontosabb kérdésre, hogy a történtek után ma is, holnap is lesz-e kiszámítható buszközlekedés Pécsett, a polgármester határozott igennel felelt. A kérdés nem véletlen, hiszen az elhíresült pécsi buszkiszervezési ügy épp arról szólt, hogy a teljes pécsi buszparkot eladták, majd visszabérelték ugyanattól a külső cégtől, nevezetesen a PK Busrent Kft.-től. Márpedig a PK Busrent többségi tulajdonosa éppen a Mecsekbusz Kft., és a társaság irányítása is a kezükben van.

Nagy Csaba a kérdésre, hogy mi a biztosíték arra, hogy a Busrent ezek után is biztosítja a buszokat a PK Zrt. részére, egyszerű választ adott. A PK Zrt. és a Holding között fennálló közszolgáltatói szerződés továbbra is él, a PK Zrt.-nek biztosítania kell a buszközlekedést. A Busrentet ugyan közvetlenül nem, közvetetten azonban – egy PK Zrt.-vel kötött szerződésen keresztül – ugyanúgy köti a közszolgáltatásra vonatkozó dokumentum. Annak megszegése pedig súlyos következményekkel járna.

Páva Zsolt hangsúlyozta, a Mecsekbusztól szerdáig kértek választ az új buszok beszerzésével kapcsolatosan. A most ismertetett választ kapták, amelynek tulajdonképpen örülnek, és megkönnyebbültek, mert elegük volt már „a sorozatos botrányokból, az eltitkolt gazdasági információkból, a büntető ügyekből, ügyészségi vizsgálatokból, a nehézkes és rugalmatlan tömegközlekedésből”. Ezért Pécs – hasonlóan a vízszolgáltatáshoz – saját kezébe fogja venni a tömegközlekedést is – mondta.

Továbbra is kisebbségi tulajdonosok, és ők adják a vezérigazgatót

A Mecsekbusz lépése a menedzsmentjogokat és a tulajdonosi részesedést elviekben nem érinti, vagyis a cég marad továbbra is a PK Zrt. részvényeinek kisebbségi, 49 százalékos tulajdonosa, és ő adja a vezérigazgatót, az egyszemélyi felelős vezetőt. Jahn Péter, a Mecsekbusz Kft. ügyvezetője egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Keczer László, a PK Zrt. vezérigazgatója közölte: tájékoztatták a tulajdonosok az új helyzetről. Ő ma is, holnap is dolgozni fog, és biztosítja, hogy a PK Zrt. ellássa a közszolgáltatói szerződésben foglalt feladatait.

A jövőt illetően feltételezhető, hogy Pécs, illetve a Holding, amint meglesz az új városi közlekedési cég, és az új buszok, azzal köt közszolgáltatási szerződést. A jelenlegi buszparkról, a PK Zrt. vagyonáról, illetve más egyéb, a város, a Mecsekbusz és a PK Zrt. közötti vitás anyagi természetű ügyről viszont hosszas pereskedés kezdődhet.

Új társaság jön

Az elmúlt hónapokban minden lehetséges eszközzel keresték a megoldásokat a PK Zrt.-vel való megegyezésre, de úgy látják, ez részükről egyoldalú törekvés volt – közölte Páva Zsolt. Szerinte az új helyzetben egyszerűbb lesz változtatni, saját kézbe venni a közösségi közlekedés működtetését. Úgy vélte, a részletekről egyelőre korai nyilatkozni, de kijelentette: bár kilenc évig kellene még közlekedniük Pécs utcáin a Busrent által biztosított buszoknak, ezen mielőbb változtatni tudnak, és modern, új buszokkal Magyarország legkorszerűbb helyi közösségi közlekedési szolgáltatását teremthetik meg. Már meg is bízott a területen járatos szakembereket az új társaság alapítására.

Kifejtette: komoly tárgyalásokat kezdeményeznek egy hazai buszos céggel, amely Pécs számára már korábban is kedvező beszállítói ajánlatot adott, és folyamatosan konzultálni fognak a kormánnyal is. Páva Zsolt szerint három, legkésőbb hat hónap múlva itt lehetnek az új buszok, amelyeket már az új városi cég rendelhet meg, akár hitel vagy lízing segítségével is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!