Közélet

2012.12.04. 10:20

Hajléktalantanya lett a pécsi vidámparkból - képgaléria

Gyerekkorunkat is siratjuk a Dömörkapunál, nem csak a valaha sokkal szebb napokat megélt pécsi vidámparkot. Az állapotok gyalázatosak a magára hagyott angolparkban. Egyelőre nem tudjuk, ki felel a területért.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Gyalázatos állapotok uralkodnak az egykor (nem mostanság) szép napokat megélt Pécsi Vidámparkban. A pécsiek, elsősorban a bányászok társadalmi munkájában megépült Mecseken lévő angolparkban járva olyan érzésünk van, mintha egykor háború sújtotta övezetben lépkednénk, jóval a helyreállítás előtt. Vagy a csernobili katasztrófa sújtotta Pripjaty soha nem használt vidámparkjában - amit éppen a pécsi vidámpark játékai „alakítanak” Bruce Willis készülő filmjében.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Volt igazgatói iroda
[/caption]

A tavaly bezárt mecseki vidámparkban lépten nyomon csak az enyészettel találkoztunk, de belebotlottunk a letűnt kor mementóiba is. Letört játékdarabokkal, mesefigurák torzóival, egyszerre félelmetes és keserű látvány fogadott a Dömörkapunál, ahová tényleg nem volt nehéz bejutni annak ellenére, hogy a főbejárat zárva van, de a parkot senki sem őrzi. Hajléktalanokkal nem talélkoztunk, de a jelekből ítélve sokan húzhatják meg magukat az itteni kiszolgáló épületek rogyadozó falai közt éjszakánként.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A volt elvarázsolt kastély
[/caption]


Barna Béla, a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre azt mondta, hogy a Vidámparkot még nem kapta meg kezelésbe a holding, habár erről előzetesen már volt szó. Annyi konkrét feladatot kaptak egyelőre, hogy a megmenthető, és leszerelhető muzeális játékokat szállítsák biztonságos helyre, valamelyik raktárukba, és ez meg is történt.

Dr. Lovász István, Pécs jegyzője érdeklődésünkre azt mondta, hogy a Közgyűlés határozattal döntött arról, hogy június elsejei hatállyal a Pécsi Kulturális Központ telephelyei közül törli a Vidámparkot. Az ingatlan ezzel a tulajdonos önkormányzat kezelésébe került, amelyet a hivatal referatúra főosztálya lát el. Az önkormányzat  egy, még márciusban megkötött megállapodás alapján, az ingatlan hasznosításra májusban felkérte a Pécs Holding Zrt. A volt vidámpark ingatlanja állapotával kapcsolatosan érkezett bejelentés alapján a Pécsi Közterület Felügyelet napi rendszerességgel tart ellenőrzést a helyszínen. Az ellenőrzések során tettenérésre eddig nem került sor.

A Vidámpark körül kialakult helyzettel kapcsolatban a Pécsi Kulturális Központ az alább csatolt hivatalos sajtóközleményt bocsátja ki.

"A Pécsi Kulturális Központ 2012. szeptember 30-án a játékok eltávolítása és a földfelszíni rendezés után az egykori Pécsi Vidámpark ingatlant átadta a PécsHolding kezelésébe. A Pécsi Kulturális Központ 2012. június elsejétől sem kezelője, sem gondnoka a nevezett ingatlannak".

Szirmai Márton Indavideón látható filmje a 2006-os állapotokat örökítette meg. Már akkor is szomorú volt a helyzet, de nyomokban még vidámparkra hasonlított a vidámpark.
       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!