Közélet

2012.07.05. 18:56

Halállal végződött pécsi vakbélműtét: elkezdődött a per

Elkezdődött az a büntetőper, amely egy pécsi fiatalember vakbélműtét utáni halála miatt indult. Mást mondanak a vádlottak, az elhunyt fiú apja és a vád képviselői.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

A család ügyvédje, az orvosi egyetemet is végzett dr. Ábrahám László úgy vélekedett, az orvosokkal valamiért kivételez az igazságszolgáltatás. Az elhunyt fiú apja, Scheffer Ferenc a Dunántúli Naplónak azt mondta, az igazságra szeretne fényt deríteni, de ma úgy látja, mindhárom vádlott orvos börtönt érdemel. A doktorok szerint ők mindent megtettek, egyikük úgy fogalmazott, saját fiát sem műtötte volna másként.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Scheffer Ferenc a bíróságon: tanúként hallgatták meg a fiát elvesztő vállalkozót, aki szerint az orvosok hibáztak. A doktorok ezt vitatják (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

– Kettős mércével viseltet az igazságszolgáltatás az orvosokkal szemben, a legritkább esetben jutnak el a vádig olyan ügyek, amelyekben orvosok gyanúsíthatóak foglalkozás körében elkövetett bűncselekménnyel – mondta lapunknak dr. Ábrahám László ügyvéd, az elhunyt fiatalember apja, Scheffer Ferenc jogi képviselője. Hozzátette: bírósági szakig eljutó ügyekben is csak két esetben született elmarasztaló ítélet, az egyikben Geréb Ágnes orvos-bábát ítélték el.

Ezzel képletesen már a tárgyalás előtt megadta az alaphangját annak a büntetőpernek, amely csütörtökön kezdődött a Pécsi Városi Bíróságon, s egy pécsi fiatal, Scheffer Péter két évvel ezelőtti, vakbélműtét utáni halálával foglalkozik.

A fentiek miatt nevezte jelentősnek az ügyvéd a pert, ahol három orvos is a vádlottak padján ül. Kifejtette azonban, hogy az ügyészségi vádiratot is kritizálják, mert bár gondatlansággal vádolják azt a sebész főorvost, aki a vakbélműtétet végezte, a hibáját nem hozzák közvetlen összefüggésbe a 2010 júliusában, 20 éves korában elhunyt fiú halálával. Márpedig jogi álláspontjuk szerint ezzel is vádolható. Az első és másodrendű vádlottakat foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Egy szakvizsga előtt álló rezidens orvosnőt, s egy, szintén a 400 ágyas klinika sürgősségi ügyeletén dolgozó belgyógyász-főorvost.

A vád szerint a szakorvost helyettesítő, kiemelt rezidensként dolgozó orvosnő nem végzett el egy speciális, de vakbélgyanú esetén kötelező végbél-kitapintásos vizsgálatot, ez felettesének sem tűnt fel, míg a műtétet végző orvos első alkalommal nem távolította el a gyulladt vakbelet a fiú szervezetéből.

Nemcsak a szülők sírtak a fiú elvesztésekor

TANÚKÉNT HALLGATTÁK meg az elhunyt fiú édesapját, az ismert pécsi vállalkozót, Scheffer Ferencet, aki szenvedélyes-indulatos vallomásban fejtette ki: több orvossal, köztük neves külföldi szakemberekkel is beszélt, s eszerint mindhárom orvost felelősnek tartja fia haláláért. Az ügyeletre 2010. július 19-én, hasi fájdalommal érkező fiúnál diagnosztizálniuk kellett volna a vakbélgyulladást, mert az szerinte már ekkor kialakult. Több vizsgálatot sem végeztek el, nem tartották kórházi megfigyelés alatt.

A műtétet végző orvos szerinte azzal vádolható, hogy az ügyeletre július 22-én visszatérő fiúnál ugyan felismerte a vakbélgyulladást, megműtötte fiát, de a perforálódott vakbelet nem vette ki. És egyébként is, a diagnózist követően csak három órával kezdődött a műtét. A könnyeivel küszködő apa elmondta, bocsánatot eddig csak a műtétet végző orvos kért a családtól, aki akkor megsiratta fiát.

Az orvosok szerint nem merült fel a vakbél-gyanú

A HÁROM orvos közül egyik sem ismerte el felelősségét. A szakorvost helyettesítő rezidens, s az ügyeletes belgyógyász is állítják: a fiúnál nem merült fel a vakbél-gyanú. Ketten vizsgálták (az elsőrendű vádlott és egy fiatalabb rezidens), kitapintották a hasfalát, de nem volt érzékeny vakbél tájékán. A vizsgálatok és a tünetek gyomorbélhurutra utaltak. Hangsúlyozták: bár ez kifejezett utasításuk volt, a fiú nem ment el 24 órán belül a háziorvosához és az újabb laborvizsgálatra. Merthogy a kórházi vérvétel után kiderült, hogy magas volt a fehérvérsejt-száma.

A fiút később kétszer is megműtő sebész azt bizonygatta, hogy a saját fiát sem operálta volna másként. Valóban nem vette ki a perforálódott vakbelet elsőre, de azért, mert nem találta, és kockázatos lett volna, ha tovább tart a műtét. Másnap kivette, de akkor már vérmérgezést kapott a fiú, s a második műtét után néhány órával elhunyt.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Babos Attila (Dunántúli Napló) Scheffer Ferenc a bíróságon: tanúként hallgatták meg a fiát elvesztő vállalkozót, aki szerint az orvosok hibáztak. A doktorok ezt vitatják (fotó: Löffler Péter) -->

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!