Közélet

2016.03.17. 09:02

Hatvannyolcmillióból újulhat meg a színház

Az országos színházi találkozó után kezdhetik a munkálatokat, és a következő évadig befejeznék.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Szakértői véleményt készíttetett a színház épületén szükséges, halasztást nem tűrő felújítási munkálatokról tavaly nyáron a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. – derült ki abból a közgyűlési előterjesztésből, amelyről a mai ülésükön szavazhatnak a pécsi képviselők.

A korábban már problémásnak ítélt épületszerkezetek felülvizsgálatára fókuszáltak elsősorban. A szakértői vélemény megállapításai szerint azonnali beavatkozás szükséges több területen, melyek közül a legfontosabb a zenekari árok feletti boltozati rendszer megerősítése, a nézőtér feletti acélrácsos tartókra függesztett faszerkezetű kupola stabilizálása, valamint a jelenleg már használhatatlan díszletraktár kritikus födémjének megerősítése, de ezekkel a munkálatokkal egyidejűleg meg kell akadályozni, avagy kiküszöbölni a károsodást okozó felszíni vizek további bejutását az épületbe.

A szakértői véleményben olvasható költségbecslés szerint a színház kritikus épületszerkezeteinek megerősítési munkái, a tervezés, műszaki ellenőrzés stb. díjával együtt mintegy bruttó 68 millió forintba fog kerülni.

Mivel a Pécsi Nemzeti Színház saját forrásból nem tudja megoldani a halaszthatatlan munkákat, a pécsi önkormányzat vállalt kötelezettséget a szükséges összeg biztosítására. Amennyiben ma a pécsi közgyűlés támogatja az ezzel kapcsolatos megállapodás megkötését, és az összeg elkülönítését, úgy a Pécsi Nemzeti Színház városházának adott ígérete szerint a munkákat a Pécsi Országos Színházi Találkozó befejezését követően, a 2016/17-es színházi évad megkezdéséig elvégeztetik.

Öt éve is

Hét éve derült ki egy szakértői jelentésből, hogy milyen felújítási munkálatokat szükséges elvégezni a színház épületén, amelyet utoljára teljeskörűen az 1980-as évek végén újítottak fel. Öt éve renoválták az épület északi főhomlokzatán, a bejárat felett található, kritikus állapotú kőerkélyt. Ezzel egyidejűleg – vállalkozói felajánlásokkal – a Színház tér felőli homlokzat is megújult, továbbá az előcsarnok belső festési munkái is elkészültek, szintén felajánlásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!