Közélet

2014.07.31. 09:52

Indul a kutyaszámlálás Pécsen - még ha nincs eb, akkor is kell vallani

A pécsi önkormányzat elkezdte azoknak a kötelezően kitöltendő kérdőíveknek a kézbesítését, amelyekben a kutyáikról kell nyilatkozniuk a tulajdonosoknak. A többieknek meg arról, hogy nincs eb a háznál.

M. B. (Dunántúli Napló)

Hozzálátott háromévente kötelező feladatához a pécsi önkormányzat: számba veszik, hány kutyát tartanak a megyeszékhelyen. 2012 óta törvény írja elő, hogy minden településen el kell készíteni a nyilvántartást.

Az ehhez szükséges kérdőívek kézbesítését elkezdték, várhatóan néhány napon belül minden pécsi háztartásba megérkeznek. A kitöltött íveket – amint az a városháza ezzel kapcsolatos közleményéből kiderült – szeptember elsejéig kell visszajuttatni az önkormányzathoz azoknak is, akiknek nincs kutyájuk (ők erről nyilatkoznak). A bevallást postán, személyesen vagy elektronikus levél mellékleteként lehet eljuttatni a polgármesteri hivatalba.

Az ebösszeírás célja az ebrendészeti és állatvédelmi feladatok hatékony ellátása, valamint a kutyatartók személyes biztonságának és tulajdonának védelme, áll az önkormányzat közleményében.

Biztosan sokakban felmerül a kutyanépszámlálás kapcsán, hogy hátterében esetleg ebadó kivetésének szándéka is állhat, hiszen az adatbázis megfelelő alap lenne a beszedéséhez. Erről azonban tudomásunk szerint továbbra sincs szó Pécsett; korábban az önkormányzat vezetői cáfolták, hogy ezt terveznék, s információink szerint azóta sem vetődött fel ez a lehetőség.

A kérdőíven – amely itt érhető el – többek között az állattartók, tulajdonosok nevét, címét kell megadni. A kutya fajtájára, nemére, hívónevére, színére, születési idejére szintén kíváncsiak. Meg kell adni továbbá az egyedi azonosító sorszámát, a mikrochip beültetésének dátumát, valamint az oltási könyv számát, a veszettség elleni védőoltások beadásának dátumát.

Hogyan ellenőrzik?

A pécsi önkormányzatnál érdeklődtünk, miképp tervezik a bevallások ellenőrzését, de egyelőre még nem kaptunk választ. A kontroll mindazonáltal feltehetően nem lesz egyszerű: szinte kivitelezhetetlen, hogy több tízezer háztartásba bekopogtassanak az önkormányzat emberei, ráadásul nem is kötelező őket beengedni. Így vélhetően marad a szúrópróbaszerű ellenőrzés, s a polgárok jogkövető magatartásában való bizakodás. Az ívek kitöltését elmulasztók egyébként elvileg ötvenezres bírságra számíthatnak.

Mohácson már jóval korábban végeztek, Komlón most zajlik

Komlón szintén most végzik a kutyák számbavételét, a pécsihez hasonló, önbevalláson alapuló módszerrel. A kitöltött, aláírt űrlapot (ami letölthető a www.komlo.hu weboldalról, vagy beszerezhető az állatorvosoknál és az önkormányzat portáján is) október 31-ig lehet leadni a polgármesteri hivatalban, illetve postán eljuttatni. Az önkormányzat a határidő után szúrópróbaszerűen ellenőrzéseket végez majd.

Mohácson már két évvel ezelőtt végeztek a feladattal, ott számlálók jártak házról házra. A Duna-parti városban a kutyatartóknak az összeírás adatai alapján ebadót (hivatalos nevén: ebrendészeti hozzájárulást) kell fizetniük, ennek összegét ezerkétszáz forintban határozták meg. Ha egy háznál több kutyát tartanak, annyiszor ezerkétszáz forintot kell fizetnie a tulajdonosnak. A mohácsi önkormányzat egyébként a hozzájárulásból befolyó összeget teljes egészében az állatokkal kapcsolatos kiadásokra költi: támogatják többek között az ebek ivartalanítását, a Kutyatár állatmenhely és a gyepmesteri telep fenntartását.

A kisebb településeken is lesz összeírás

A kutyák számlálására előbb-utóbb nemcsak a városokban, hanem a legkisebb településeken is sort kerítenek, hiszen ez törvényi előírás. A nyilvántartások révén kiderül, melyik kutyában nincsen chip – ez minden négy hónaposnál idősebb ebre vonatkozóan kötelező, függetlenül attól, előírták-e korábban az önkormányzatok –, s az is, ha nem kapták meg a kötelező oltásokat, mivel az adatbázist időről időre összevetik az állatorvosok adataival. A jogszabály előírja azt is, hogy minden állatorvosnak ellenőriznie kell a kutyákban az azonosítót, amit ha nem találnak, fel kell ajánlaniuk a beültetés lehetőségét. Ha a gazda erre nem hajlandó, bejelentést kell tenniük, s ha ezt követően sem intézkedik a tulajdonos, megbüntetik. Chip nélkül a kutyák gazdát sem cserélhetnek.

A beavatkozást elmulasztók egyébként tizenöt- és százötvenezer forint közötti állatvédelmi bírságra számíthatnak. A pécsi közterület-felügyelők egyébként már rendelkeznek olyan berendezéssel, amellyel ellenőrizni tudják az azonosító meglétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!