Közélet

2010.05.15. 23:44

Ítéletidő, özönvíz: baranyai helyzetkép

Kiöntött a Karasica Szederkénynél, Lapáncsán a szabadnapos tűzoltókat is bevetették, a kritikus helyzet miatt. Szentegátnál átvágták a töltést, Magyartelek és Kisasszonyfa között is szántót árasztott el a víz.

bama.hu, DN (zsj, mbe, kei, hzs, dg, ke)

Szerda

23.18 - Szivattyúzás Lapáncsán

Jelenleg stagnál a vízszint az ország déli határánál fekvő Lapáncsán. A helyszínen dolgozó hivatásos és önkéntes tűzoltók homokzsákokkal erősítik a védvonalakat és folyamatosan szivattyúzzák a vizet. Szerda estére egy lényegesen nagyobb teljesítményű szivattyút is beüzemeltek.

A faluban folyamatos a tűzoltói jelenlét, ma éjszakára is kint marad egy 4 fős raj a helyszínen. Van köztük olyan, akit előző nap a szabadnapáról rendeltek be, ma reggel pedig 24 órás szolgálatba lépve folytatta a védekezést.

A falu lakossága és az önkéntes tűzoltók is aktívan részt vesznek a munkálatokban. Vogronics József, a Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője szerint lassú apadás várható a Karasicán. (forrás: Siklósi Tűzoltóság)

16:53 - Védekezés Szentegátnál

Az Almás-patakon Szentegátnál alakult ki a legsúlyosabb helyzet. A jobb partoldal megcsúszott, ezért a település védelme érdekében nyílást vágtak a bal oldalon, hogy csökkentsék a víznyomást. Több száz hektár mezőgazdasági terület került víz alá.

14:51 - Apad a Baranya-csatorna és a Hábi-patak is

A Hábi-patakon, Csikóstöttösön a helyzet normalizálódott, kedden gyenge apadás kezdődött ma reggelre mintegy 80 cm-es apadás volt tapasztalható. A Baranya-csatorna felső szakaszán jelentős az apadás, a vizek visszahúzódása megkezdődött a mederbe.

14.00 - Lapáncsánál nincs javulás

Óránként körülbelül egy centit emelkedik a Karasica vízszintje, ami miatt a Mároki árokban és más vízelvezető csatornákon a víz visszafelé, Lapáncsa falu felé folyik. Szederkénynél ma reggel már kilépett a medréből a Karasica.

Lapáncsán tegnap este óta homokzsákokkal és szivattyúzással igyekeznek a tűzoltók megvédeni a falu déli részén veszélybe került 10 házat. A 230 fős lakosú faluból 3 főnek már el kellett hagynia otthonát.

A siklósi tűzoltóparancsnok, továbbá vízügyi szakemberek és a katasztrófavédelem munkatársai továbbra is a helyszínen vannak.

Egy másik tűzoltó raj tovább dolgozik a károk felszámolásán: Keselyűsfapusztán és Siklóson, a Gordisai úton veszélyesen megdőlt fákat távolítottak el, ez utóbbi helyszínen mohácsi kollégáink segítségét is igénybe kellett vennünk. (forrás: Siklósi tűzoltóság)

12.15 - Tucatnyi ház kertjét öntötte el a Karasica

Szederkénynél a kiöntött Karasica nem tört be a házakba, csak a kertek aljáig jutott. Kitelepítésre nem került sor.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szederkénynél kiöntött a Karasica
[/caption]

11.55 - Magyartelek és Kisasszonyfa között is köntött a csatorna

Mint azt Dr. Szekeres János, Magyartelek polgármestere elmondta, a két település között négy helyen is kilépett a medréből az éjszaka Pécsi-víz. A víz a falut nem veszélyezteti, mezőgazdasági területeket öntött el, ahol mintegy másfél méter magasan áll a szántón. A kárenyhítésben a helyiek vesznek részt, mintegy tucatnyian.

08.23 - Kiöntött a Karasica

Keddről szerda virradó éjszaka Szederkénynél kilépett a medréből a Karasica. A víz kerteket, házakat öntött el. Információink szerint a bajt az okozta, hogy az északabbra lévő halastavakból leengedték a vizet.

07.25 - Lapáncsán a szabadnapos tűzoltókat is bevetették

Kedden az esti órákra Lapáncsa területén olyan kritikussá vált a helyzet, hogy szabadnapos tűzoltókat is be kellett rendelni, hogy védeni tudják a település lakóházait.

A siklósi tűzoltók a villányi önkéntes tűzoltókkal együtt jelenleg is dolgoznak a károk felszámolásán, a munkálatokat a tűzoltóparancsnok irányítja. Kitelepítésre egyenlőre nem került sor.

Hétfőn és kedden Lúzsokon, Drávaszabolcson, Nagyharsányban és Lapáncsán segédkeztek a siklósi tűzoltók a nagy mennyiségű eső által előidézett vízkárok felszámolásában.
Siklóson a Dózsa György utcában, valamint Vókányban a Kossuth utcában az erős szél miatt megdőlt fákat távolítottak el.
Harkányban a Damjanich és Bem utca sarkán, illetve a Ciklámen utcában villanyvezetékre dőlt fák jelentettek veszélyt.

Kedd

18:34 - Árhullám a Dunán

A rendkívüli mennyiségű csapadék a Dunán is érezteti hatását, árhullám indult el a folyón. Az Országos Vízjelző Szolgálat öt napra szóló adatai szerint a hétvégéig várhatóan egy méterrel emelkedhet a víz szintje. Kedden Mohácsnál 517 centimétert mutatott a vízmérce, szombatra 603 centiméteres vízállás várható. Mindez egyelőre semmilyen rendkívüli intézkedést nem indokol, az elsőfokú készültséget 700 centiméteres víznél rendelik el. A Dráván nem várható jelentősebb vízszint-emelkedés.

Olvasói fotó - Szentdénes

Víz alatt vannak a szántóföldek. Lezárva a Sumony és Királyegyháza felé vezető út

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szentdénes (Fotó: Baranyai Attila)
[/caption]

15.30 - Lépcsőházak alagsora ázott be Komlón

Komlón a Kaszánya patak megáradása jelentett gondot: a megemelkedő vízszint miatt három lépcsőház alagsora beázott, szivattyúval kellett eltávolítani a vizet. Anna aknán és Mecsekjánosiban homokzsákokat helyeztek ki, hogy eltorlaszolják a patakvíz útját a házak felé. A viharos szél és a felázott talaj miatt a város nyolc pontján fák dőltek ki, személyi sérülés nem történt.

Hasonló helyzetekre a következő napokban is lehet számítani, ezért a nagyobb fák, oszlopok tövében nem ajánlott parkolni. Sikondán több helyen megcsúszott a partoldal, emiatt egy időre a 66-os út bekötő útját le kellett zárni. Most már feloldották a tilalmat, de továbbra is fennáll a veszélye, hogy a rézsü megcsúszik, hiszen a föld vízes, sáros. Vasárnap reggel óta húsz-harminc fő dolgozik a károk elhárításán, emellett folyamatosan figyelik a Kaszárnya patak szintjét, hogy szükség esetén azonnal közbeavatkozhassanak. A károk felmérése még zajlik.    

Olvasói fotó -szigetvári helyzetkép

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kattintson a nagy panorámakép megtekintéséhez! (Fotó: Nyers László)
[/caption]

15.01 - Fekete-víz már nem fenyeget

Sikerült megfékezni, hogy még jobban kiöntsön a Fekete-víz, így az már nem fenyegeti Vajszlót. Gilvánfán sem súlyosbodott a helyzet, ott egy családi ház került veszélybe a megáradt Fekete-víz miatt.

14:33 - Átvágták a gátat Királyegyházánál

Félő volt, hogy a települést elönti a víz, ezért átvágták a Bükkösdi víz gátját, a kiömlő víz 500 hektár termőföldet öntött el. Királyegyházán egyes kertekben jelenleg is 1,5 méteres víz áll - közölte helyszíni tudósítónk.

Olvasói fotó - Sásd. Víz a kertben

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sásd, víz a kertben (Fotó: löffler Péter)
[/caption]

14:33 - Teljes útzárak Baranyában

5801-es út vasúti átjárótól Pellérdig - vízátfolyás
6-os főút Pécs, mohácsi cs.p.között - vízátfolyás
66-os főúttól Magyarszék felé - vízátfolyás
65174 sz. út, 3+430 kmsz, Alsómocsolád - vízátfolyás
65178 sz. út, tarrósi bekötőút - vízátfolyás
65183 sz. út, 66-os főúttól Sikondáig - vízátfolyás
65189 sz. út, várgai elágazó - vízátfolyás
65192sz. út Vázsnok bekötőút - vízátfolyás
6534 Csikóstőttős-Mágocs (15-25) - vízátfolyás
6534 sz. út, 10+062 km, mázai vasúti átjárónál  - vízátfolyás
6542 várgai elágazó - vízátfolyás
6546 sz. út, Vásárosdombó-Kisvaszar - vízátfolyás
66-os főút, sikondai bekötőút - vízátfolyás
6607 sz. út, Somogyhatvan és Patosfa között - vízátfolyás
(Forrás: kozut.hu)

13:42 - Fennakadások vannak a vasúti közlekedésben

Vonatpótló buszok közlekednek a Budapest-Pécs vasútvonalon Sásd és Vásárosdombó között, a Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között, valamint Székesfehérvár és Balatonszentgyörgy között.

12.45 - Normalizálodó helyzet Vásárosdombón, vízkérdés Sásdon

Hídsérülés nincs Vásárosdombón. Baranya-csatorna visszament a medrébe, a környező földekről is elkezdett visszafolyni a víz.

Sásdon most a legnagyobb problémát az ivóvízkérdés okozza. A magasabban fekvő részekre ugyanis nem jut el a víz, a saját kutak nem működnek. Délutántól lajtos kocsiból viszik az ivóvizet az ott lakóknak.

12.00 - A Vízügyi Igazgatóság közleménye a baranyai vízhelyzetről

A Bükkösdi-víz illetve a Bükkösdi-árapasztó magas vízállása miatta Királyházán tovább folytak a védekezési munkák. A víz a bal parton több helyen is meghaladta a töltést, nyúlgátaggal védekeztek. Királyegyháza védelme érdekében átvágták a Bükkösdi-víz depóniáját.

Sásdon továbbra is nagy erővel folyt a védekezés. A 66-os úton lévő üzemanyag kútnál 1 m magasságban állt a víz. Délután lassú apadás kezdődött a Baranya-csatornán.

Az Almás patak magas vízszintje miatt Szigetváron és Szentegáton kezdtek védekezési munkákat az éjszaka. Szóba került Szentegát alatt Galampos pusztánál az Almás patak depónia átvágásának lehetősége.

A Fekete-víz vízszintje folyamatosan emelkedik, 70-80%-os mederteltség mellett a depónián több helyen átszivárgás volt.

Pécsett a Pipacs utcában a  Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság mobil szivattyúval segíti a védekezést.

11.57 - Jó hír a vonatozóknak

Újra közlekednek a vonatok a Budapest–Pécs vonalon Sásd és Vásárosdombó között, már nincs szükség vonatpótló buszokra.

11.43 - Kiöntött a Pogányi-víz Villánykövesden

Elöntötte Villánykövesd egy részét a Pogányi-víz nevű patak - tájékoztatta lapunkat Molnár Lajos önkormányzati képviselő. Még a legöregebbek sem emlékeznek, hogy ilyen magas lett volna a vízszint, amely a helyiek szerint az árok hanyag karbantartása miatt duzzadt fel és áradt ki. A víz szőlőoltvány-telepeket, vadvessző telepeket és konyhakerteket is elárasztott, egyéb növényi kultúrák is károsultak.
A képviselő szerint a területen illetékes Kelet-Baranyai Vizitársulat csak az adót szedi be, de a meder karbantartásáról nem gondoskodott, a növényzetet nem irtották ki. A helyiek azt is szeretnék tudni, hogy a lakók kárát ki téríti majd meg.

11.27 - Sár és kiköltöztetés Mánfán

Míg legtöbb helyen a víz, Mánfán a sár okozza a legnagyobb problémát. Egy családot ki kellett költöztetni a partoldalról az udvarukba zúduló több teherautónyi sár miatt. A vizes föld ugyanis nyomja a ház falát, amely félő, hogy hamarosan összedől. Az ott élő házaspárt a kisbabájukkal a falu volt óvodájába költöztették, az állam viszont ilyen helyzetekben nem tud segíteni, hiszen a partfal a ház tulajdonosához tartozik. A család ezzel nehéz helyzetbe került, a családfő ugyanis közmunkásként dolgozik, a felesége pedig GYES-en van. A partfal továbbra is veszélyezteti az épületet, a több tonnányi föld ugyanis bármikor újra megindulhat és elboríthatja a házat.

10.47 - Gátszakadás volt éjszaka Vásárosdombón

Vásárosdombó-Teleknél átszakadt a Baranya-csatorna gátja az éjszaka. Körülbelül a nyolc-tíz családot költöztettek ki, ők rokonokhoz, ismerősökhöz mentek. A polgármester tájékoztatása szerint nagy mezőgazdasági terület van víz alatt. Mint a falu első embere elmondta, a híd nem az árvíz miatt sérült meg, hanem mert a terelések miatt erre közlekedtek a teherautók.

10.26 - Szigetvárnál is gyűlik a víz

Hétfőről keddre virradó éjszaka Szigetváron az Almás-patak töltése mögötti területen összegyűlt belvíz folyamatos emelkedése miatt a Spar üzletház gazdasági bejárata előtt, az áradó pataktól alig néhány méterre található nagyfeszültségű transzformátor berendezés áramtalanítása okozott gondot a szakembereknek, míg ugyanebben az időben kicsit távolabb a Széchenyi utcai református templom melletti társasház udvarában összegyűlt közel fél méteres vizet próbálták meg a tűzoltók megfeszített munkával az utcafronti vízelvezető csatornába szivattyúzni.

Megnyitották az Almás patak galambosi gátját. Az éjszaka folyamán homokzsákokkal erősítették meg  a Spárnál, valamint a Tesco és a Lidl útkereszteződésében lévő partrészt Szigetváron. A patak vízszintjének további emelkedése miatt a Szigetvár alatti partrész védelmében szükségessé vált a galambosi gát megnyitása. Ivanek János Szentegát polgármestere elmondta, hogy a falu lakói közös erővel védekeznek, ennek ellenére  a vízszint  lassan eléri a híd a szintjét, ezért fennáll annak veszélye, hogy a gát átszakad, vagy a hatalmas víztömeg átbukik a híd felett.

10.23 - Vásárosdombón a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem statikusa szerint a híd károsodása nem olyan súlyos mértékű, mint azt korábban gondolták.

10.10 - Vásárosdombón megrongálódott egy híd

Információink szerint Vásárosdombón megrongálódott egy híd Kisvaszar felé. A kár olyan mértékű, hogy csak a mentőket és a tűzoltókat engedik át.

09.53 - A vasúti közlekedésben nincs változás tegnap óta

Ma is vonatpótló autóbuszok közlekednek Sásd és Vásárosdombó között a Pécs-Budapest szakaszon, mert a töltést tegnap alámosta az eső. A kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel ma éjfélig a Dunántúlon közlekedő feláras vonatok lC pót- és helyjegy nélkül vehetők igénybe.

09.51 - Majsnál normalizálódott a helyzet

Nem történt gátszakadás a majsi tavaknál, a vízszint csökkent, a közvetlen vészhelyzet megszűnt. Mint a falu polgármesterétől megtudtuk a mai nap folyamán már érkezik az ÁNTSZ fertőtleníteni.

09.32 - Megnyitották a 66-os utat

A tegnap lezárt útszakaszon ismét lehet közlekedni, a rendőrök már átengedik az autókat.

Egyedül Tarrós község van még mindig elzárva, a többi baranyai település rendesen megközelíthető. A megyében az alábbi utak vannak részlegesen elzárva a közúti közlekedés elől:

6607 számú út Somogyhatvan -Patosfa
5801 számú út Pellérd felé
6546 számú út Vásárosdombó - Kisvaszar, Gerényes-Vásárosdombó, Kisvaszar elágazó Mecsekjánmosnál

A víz jelentősen leapadt az éjszaka, jelenleg kb. 15-18 cm -es a víz, ha nem esik az eső, délutánra minden rendeződik. Az éjszaka folyamán Baranyában kitelepítés nem történt.

Hétfő

22.23 - Gátszakadás fenyeget a majsi tavaknál

A megáradt majsi tavaknál gátszakadástól tartanak a szakemberek, tájékoztatott a Baranya megyei katasztrófavédelem hétfő este. A szakemberek úton vannak a horgásztavakhoz. Öt-hat házat fenyegethet a gátszakadás.

20.58 - Vásárosdombón elkél a segítség

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vásárosdombó (Varga Edit fotója)
[/caption]

Sásd szomszédos településén, Vásárosdombón este már kritikus volt a helyzetet, attól tartanak, hogy a Baranya-csatorna elönti a település egy részét. Sásdról sokan mentek át segíteni a szomszédfaluba.

20.44 - Pellérd felé még mindig útzár van - videó

20.23 - Károk Kozármislenyben is

Kozármislenyben egy vályogház dőlt össze, a benne lakó idős hölgy könnyebb sérülést szenvedett, rokonoknál szállásolták el.

19.10 - Apadás Sásdon

Sásdon valamelyest normalizálódott a helyzet. Megfelelő mennyiságű ivóvízet sikerült szereznie a kisvárosnak a szomszédos településekről. Mint Sásd polgármesterétől, Székely Szilárdtól megtudtuk a csatorna vízszintje apadásnak indult, s lehet hogy a holnapi nap folyamán megnyitható lesz a 66-os főút.

16.34 - Rendkívüli helyzet Pécs városában az esőzések miatt - a Holding összefoglalója

A Pécs Holding Zrt munkatársai kora reggeli órák óta folyamatosan járják a várost és jelentik a helyszíneken tapasztaltakat. A cégnél is folyik a város kármentesítésének és kárenyhítésének koordinációja. A link mögött közöljük azokat a pécsi gócpontokat, ahol a legnagyobb problémát okozza a csapadékvíz. Bővebben itt!


Áradások Baranyában - 2010. május 17. nagyobb térképen való megjelenítése

15:18 - Teljes útzárak Baranyában

66-os főút, Sásd: vízátfolyás miatt
Pellérd (Vasúti átjáró közelében): kiöntött a pellérdi halastó
Mernye határában: vízátfolyás miatt
Alsómocsolád: vízátfolyás miatt
Vásásrosdombó-Kisvaszar: vízátfolyás miatt
Somogyhatvan és Patosfa között: vízátfolyás miatt
(Forrás: kozut.hu)

14.50 - Súlyosan megsérült egy férfi Horváthertelenden

Egy ember súlyosan megsérült, amikor egy lakóház melléképülete összeomlott Horváthertelenden- tájékoztatott a Baranya megyei katasztrófavédelem.   

A melléképület az esőzés és a vihar következtében omlott össze, a szerencsétlenül járt ember csípőtörést szenvedett. Baranyában ez az első személyi sérüléssel járó eset, ami a rendkívüli időjárás számlájára írható.

A férfi mindössze egy percet volt benn, épp a szerszámait szedte össze, amikor baleset érte. Az épület egyik fala már az éjjel kidőlt, a férfi jól tudta, hogy veszélyes oda bemenni, mégis bemerészkedett. Rendőrök, tűzoltók és mentősök szedték ki törmelék alól, az elsődleges vizsgálatok szerint súlyosak a sérülései, eltört a csípője és a csigolyái is elmozdultak - olvasható a rendőrségi közleményben.

14.36 - Leengedik a Pécsi-tó vizét Orfűn

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fotó: K.Mayer András
[/caption]

14.17 - Lezárták a Budapest–Pécs vasútvonalat

A Budapest–Pécs vasútvonalon Sásd és Vásárosdombó között 9 óra 49 perckor lezárták a pályát, mert a víz elmosta a vasúti töltést - közölte a MÁV-START kora délután. A vonatok leálltak, a társaság autóbuszokat rendelt a Volántól az utasok elszállítására. Az utasok a vonatpótló autóbuszok közlekedésekor is 30-40 perces késésre számíthatnak a vonalon.

14.15 - Óriási károk Mázán

Tegnap kilépett a medréből Máza területén átfolyó patak. A folyam elsodorta a gyaloghidat, négy utca került víz alá, jelentős kárt okozva a kertekben, garázsokban, lakásokban.

14:00 - Három település megközelíthetetlen

Közúton három település: Alcsómocsolád, Tarrós és Vázsnok megközelíthetetlen a Baranya-csatorna és a Mágocs környéki halastavak kiöntése miatt - közölte Varga Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeletese. Több helyen vízátfolyás miatt útzárat rendelt el a rendőrség.

A 66-os főúton Sásd Pécs felől nem közelíthető meg, kerülő úton lehet csak a baranyai városba eljutni. A Dombóvár és Mágocs közötti úton sem lehet közlekedni, mivel Csikóstöttösön a Hábi-patak áradása miatt lezárták az utat.
Mázán a vasúti hídnál, Somogyhatvan és Patosfa között, valamint Pécsett az újmecsekaljai vasúti átjárótól Pellérd határáig nem lehet autóval közlekedni a vízátfolyások miatt. (Forrás: MTI)

13:59 - Délnyugaton az éves mennyiség közel  negyede esett

Az országos éves csapadékmennyiség az elmúlt 30 év átlagát tekintve körülbelül 600 mm. Az utolsó 48 óra leforgása alatt a fővárosban kb. 85 mm, a Bakonyban 115 mm; északkeleten, a Mátra lábánál és a Mecsekben 130 mm-t meghaladó, míg a délnyugati határszélen több, mint 165 mm eső - azaz közel az átlagos éves mennyiség 1/4-e - hullott. (Forrás: idokep.hu)

13:54 - Kiöntött a Baranya-csatorna Vásárosdombón

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kattintson a nagy panorámakép megtekintéséhez! (Fotó: Tukás)
[/caption] 

13.53 - Fa az úton Egyházaskozár és Szászvár között

Egyházaskozár és Szászvár között fa dőlt az útra, autósok vontatták el, egy sávon megindult a forgalom.
Már-már nehezebb Komlóra eljutni, mint Pestre - kommentálta az esetet tudósítónk.

13.36 - Kapitális pontyok az orfűi vízesésben
Negyven centire van a víz szintje a gát tetejétől az orfűi Hermann Ottó-tavon - jelenti kollégánk a helyszínről. A zsilipet megnyitották, és ráccsal próbálták megakadályozni a halak kijutását. Hamarosan azonban fel kellett emelni a rácsot, így most négy-ötkilós pontyokat is lehet látni, amint kizúgnak a vízesésen. A halőrök szerint nem volt más választás: "vagy a halak, vagy a gát".

Mindkét tó vize előntötte a parti sétányokat, a stégek és csónakok víz alatt vannak. A víz a partközeli házakat egy méterre közelítette meg.
A tó mellett futó utat a déli oldalon lezárták, mivel egy villanyoszlop kidőlt.
A faluban mindenhol gumicsizmás embereket látni.

13:19 - Kitelepítések Pécsett

A Pipacs utcát és környékét teljesen elöntötte a víz. A tűzoltók speciális járművekkel mentik ki a lakókat. További részletek itt olvashatóak.

12:36 - Homok, zsákok és ivóvíz Sásdnak

A Baranya Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülésén határoztak a Sásdnak nyújtandó segítségről: a közútkezelő és Pécs városa homokot, a  vízügy pedig zsákokat biztosít. Az ivóvíz-ellátást a vízmű és a komlói helyi védelmi bizottság segítségével oldják meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] (Fotó: Löffler Péter)
[/caption]

12:16 - Áradás Magyarszéken

A Baranya-csatorna áradása Magyarszéken. Ez a patak normál esetben átléphető. (1 méter széles, 20 cm mély) Évtizedek alatt most először öntött ki - írja Gallina Beáta olvasónk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] (Fotó: Gallina Beáta)
[/caption]

11.53 - Katonai segítséget kér a megyei védelmi bizottság

Rendkívüli ülést tartott a Baranya Megyei Védelmi Bizottság hétfőn kora délelőtt. Határoztak a Sásdnak nyújtandó segítségről: a Magyar Közút Kht. és Pécs városa homokot, a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pedig zsákokat biztosít. Sásd ivóvíz-ellátását a város polgármestere a Vízmű és Komló helyi védelmi bizottságának segítségével oldja meg. Az esetleges éjszakai védekezéshez a DDKÖVIZIG világítást is biztosít.

Dr. Hargitai János a bizottság elnöke levélben fordult Varga Zoltánhoz, a Kormányzati Koordinációs Bizottság elnökéhez, honvédségi erők segítségét kérve.

11:10 - Vészhelyzet Sásdon

Baranyában a legrosszabb helyzet Sásdon alakult ki, a városban hajnalra kiöntött a Baranya-csatorna. A várossal foglakozó cikkünket itt találja!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sásd
[/caption]

10:52 - Eddig több mint kétezer embert kellett kitelepíteni az országban

Hétfő délelőttig országszerte 2093 embert kellett kitelepíteni, vagy kimenekíteni lakóhelyéről.  Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1900 embert érintett a kitelepítés, Szikszón az éjjel negyven embert gumicsónakkal menekítettek ki. Baranyában Sásdon és Kárászon, Fejérben Bakonycsernyén, Hevesben Szajlán és  Heréden, Pest megyében Szentendrén, Veszprém megyében Bakonybélen voltak kitelepítések.

Kedves olvasónk! Amennyiben van képe vasárnapi viharkárról (beázott pince, kidőlt fa, megtépázott tető), kérjük küldje el ide! Köszönjük!

10:36 - Rendőrök mentették ki a diákcsoportot Kisújbány

Húszfős diákcsoport rekedt Kisújbányán vasárnap este. A hegyről lezúduló esővíz teljesen elmosta az utat, az átfolyás miatt több száz méteren keresztül csak a vízben gyalogolva lehet odajutni. Komló rendőrkapitánya és pár beosztottja vasárnap este ételt vitt nekik, három irányból próbált odamenni, az egyik útra löszfal omlott, a másikra fák dőltek, az egyedül járható út öt kilométer hosszú, az is meglazult a víz miatt, rajta közlekedni így is nagyon veszélyes.

A rendőrök hétfő reggel szervezik meg a mentést, három terepjáróival és a legjobb sofőrökkel. Egy fordulóval négyen tudnak eljönni, a mentés valószínű egész délelőtt fog tartani.
(Forrás: police.hu)

10:30 - A szántóföldek helyén tavak

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Barátúr-Magyarhertelend (olvasói fotó)
[/caption]

10:26 - Védekezés: 24 ezer homokzsák

A magyarországi hétvégi esőzés csapadékmennyiség tekintetében a Dél-dunántúlt, Baranya megyét érintette leginkább - írja a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságának sajtóközleményeben. A szombat reggeli óráktól tartó folyamatos eső vasárnap estére a Mecsek területén mindenütt 100 mm-t elérő csapadékösszeget okozott.

Hétfő reggel 7 óráig 24 ezer homokzsákot helyeztek ki. Az eddigi időszakban a Gödrei-vízfolyáson, Baranya-csatornán és Hábi-patakon alakult ki a legkritikusabb helyzet Baranyában.

09:57 - Orfűre és Sikondára is lecsapott a vihar

Orfűn és Sikondán is tombolt a vihar, áradnak a tavak, patakok is

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Orfű (szocsy)
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sikonda (szocsy)
[/caption]

08:47 - Öt utat zártak le Baranyában

Lezárt, illetőleg járhatatlan útszakasz a megyében jelenleg öt van. A Komlói Rendőrkapitányság illetékességi területén található 6534-es számú út a 11+700 km. szelvényében Máza község és a Tolna megyei Kismányok között 05.16-án 16:35 órától, az Alsómocsolád községre vezető 65174-es számú út 05.16-án 23:25 órától, a 66-os számú fkl. út Sásd város határában a 27 + 100 km. szelvényben 05.17-én 00:45 órától, valamint a Tarrós községre vezető 65178-as számú út 05.17-én 01:05 órától került lezárásra az esőzés miatt megemelkedett vízszintek miatt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Sártenger
[/caption]

További képek a pécsi sártengerről

Ezen kívül a Szigetvári Rendőrkapitányság illetékességi területén található 6607-es számú út került lezárásra 05.16-án 22:10 órától a „Felső tó” megemelkedett vízszintje miatt a 12-es és a 13-as km. szelvényekben Somogyhatvan és Patosfa települések között, ami Baranya és Somogy megye határán található.

Mindegyik útlezárásnál a közút kezelője a szükséges jelzőtáblák kihelyezéséről gondoskodott. A 6607-es számú úton a 6-os fkl. út – Barcs útvonalon, míg a 66-os számú fkl. úton Pécs, Dombóvár és Kaposvár irányából is Kisvaszar település felé lehet kerülni. 05:30 órától azonban a Kisvaszari elkerülő utat is elárasztotta a víz, ezért a kerülés jelenleg a Szászvár – Mágocs – Kaposszekcső útvonalon lehetséges.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Lassan mindenhol a víz az úr! (Olvasónk fotója)
[/caption]

A 65174-es és a 65178-as számú utak „zsákutak”, ezért terelésre illetőleg kerülésre nincsen lehetőség. A 6534-es út 11+700 km. szelvényében a vasúti pályatest alatti kb. 5 méter hosszúságú alagút helyszínen történő kikerülésére továbbra is van lehetőség.

Pécsett lezárták a forgalom elől az Ágoston teret, információink szerint a sár miatt teljesen járhatatlan lett.

08:22 - Leszakadt a felsővezeték

7 óra 20 perckor, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vasútvonalon Ercsi és Iváncsa között kidőlt egy fa és minkét vágány fölött leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a forgalom. A MÁV-START Zrt a Volán társaságnál megrendelte a buszokat. Az erre közlekedő vonatok utasai a 40-50 perc késésre számítsanak.  A helyreállítást a szakemberek a déli órákra ígérik.

08:15 - Sásd: kiköltöztetések, elzárt út

Sásdon kiöntött a Baranya-csatorna, a víz miatt hét lakóházból kiköltöztették ki a lakókat. Pécs felé az utat lezárták, víz alá került a város két ivókútja és a szennyvíztelep is .

07:00 - Vészhelyzet Sásdon

A tűzoltóság közlése szerint hétfő hajnalban a legnagyobb gondot nem az erős szél, ami megközelítette a 100 km/h sebességet, hanem a rengeteg csapadék okozta. Több bejelentés is érkezett elöntött pincékről, megáradt patakokról. A legrosszabb a helyzet Sásdon, ahol a Baranya-csatorna annyira megáradt, hogy már a közeli házakat veszélyezteti.

Hétfő délelőttre a Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú riasztást adott ki Dunántúlra. Erős, viharos széllökésekre kell számítani. Az előrejelzések szerint keddtől egy kicsit javul az időjárás.

Ítéletidő Baranyában: vasárnapi helyzetkép

Vihar miatt Baranya megyében jellemzően a komlói, pécsi, szigetvári és kisebb számban a siklósi valamint a mohácsi tűzoltóság illetékességi területén voltak káresetek. Ezek épületek elöntése, illetve vízfolyások mederből kilépése miatti vízszívatások voltak. A megáradt patakok mederben tartása, házak megvédése céljából több helyen homokzsákokkal védekeztek.

Vasárnap 126 alkalommal vonultak Baranya megyében a tűzoltók, ebből 67 volt vízszívatás, 57 faeltávolítás. A vihar miatt házból 12 főt kellett kitelepíteni. Egy házat löszfal megcsúszás miatt, 3 házat pedig vízbetörés miatt kellett kiüríteni.

(Forrás: baranya.katasztrofavedelem.hu)

Víz alatt a falu - kiköltöztetés is szükséges Baranyában

A csapadék tekintetében az országos csúcs Sellyén volt, ott csak a vasárnapi napon 99 milliméternyi volt az égi áldás. (Eddig 1906-ban mérték ezen a napon a legtöbb csapadékot, 80,7 millimétert Veresegyházán, vasárnap ez dőlt meg Sellyén.) A hirtelen jött nagy mennyiségű eső és a viharos szél sok településen okozott gondot. Hetvehelyen egy ház lakóit ki is kellett telepíteni, a vízben megcsúszó löszfal ugyanis életveszélyes helyzetet teremtett. A Völgységi-patak és a Baranya-csatorna áradása ugyancsak sok bajt okozott, a katasztrófavédelmisek húszezer homokzsákot helyeztek el a vízfolyások megakadályozására.

A legnagyobb veszély a Vékény–Kárász közötti szakaszon volt, ahol kevésen múlt, hogy a víz az úton átzúdulva nem árasztotta el a falvakat. Bükkösdön ugyancsak a megduzzadó patakkal kellett hadakozni, Majsnál három tavat kapcsoltak össze, hogy enyhítsék a gondokat.

Felteltek vízzel a pincék Újpetrén, Drávapiskiben, több házban szivattyúzni kellett Magyaregregyen, Mázán, Vékényben, Kárászon, Szalatnakon, Magyarszéken, Magyarhertelenden, Mecsekpölöskén, Komlón is.

Pécsett és Harkányban nem csak a pincevizek okoztak galibát, hanem a fakidőlések is. A tettyei romok körül több fát is kidöntött a szél, némelyik az új szökőkútra esett. A legnagyobb anyagi kárt a heves esőzés miatt Orfűről az épülő Aguaparkból jelezték, ahol az egyik géptérben másfél méter magasságig állt a víz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Betört az udvarba a víz
[/caption]

Ahol az eső a továbbiakban problémát okoz, ott a polgármestert vagy a tűzoltóságot célszerű értesíteni. S még egy jó tanács: aki vonattal indul mostanában valamerre a Dél-Dunántúlon, érdeklődjön előtte a 06-40/49-49-49 helyi tarifás kék számon, vagy a www.mav.hu internetcímen, mert a felsővezetékeket megrongáló fakidőlések miatt több járatnál is 20-40 perces késésekkel kell számolni – így volt ez a hétvégén a Budapest–Pécs szakaszon is egy iváncsai hibaelhárítás következtében.

18.10 - Délutáni, esti helyzetkép - kiköltöztetések Baranyában

Komló és Pécs körzetében okozta eddig a legtöbb gondot a folyamatos esőzés - tájékoztatott a Baranya megyei katasztrófavédelmi ügyelet vasárnap délután.

Közlésük szerint Magyaregregy, Kárász, Bükkösd és Szászvár után már Magyarszék, Hetvehely, Szigetvár, Nagyváty, Sumony, Kispeterd, Görösgal, Orfű, valamint Pécs körzetében okozott eddig kisebb-nagyobb problémát Baranyában a folyamatosan szakadó eső. Egyes településeken a helyi patak árasztotta el az utcákat és az alagsorokat, másutt egyszerűen megteltek a csatornák. A szakemberek homokzsákokkal próbálnak védekezni, több helyen szivattyúznak a lakóházakból.  

Az ügyelet szerint a szokásosnál jóval több a riasztás, csak vasárnap mintegy 40 milliméternyi csapadék hullott a megyében.  Az áradások mellett a fölázott talaj is gondot okoz, több helyen fák dőltek az útra. Hetvehelyen pedig az átázott löszfal csúszott meg; a közeli épületet életveszélyessé nyilvánítottak, két embert kiköltöztettek.

Egyik olvasónk arról számolt be, hogy Pécsett az Ágoston téren kidőlt az összes frissen ültetett fa. Egy másik olvasónk elmondása szerint Mecsekpölöskén is veszélyes a helyzet. A patakok a lakóházakat veszélyeztetik, ráadásul a tó is nagyon megduzzadt. A falu lakói együtt próbálnak homokzsákokkal védekezni. A katasztrófavédelem is a helyszínen van, éjszaka folyamatos ügyeletet tartanak a falusi polgáőrök. Példás az összefogás levélírónk szerint.

Délelőtti helyzetkép

Továbbra is ömlik az eső Baranyában is. Az elmúlt 24 órában a Duna vonalában és attól nyugatra hullott a legtöbb csapadék, itt helyenként 50-60 mm-t meghaladó eső esett egy nap leforgása alatt. 2009-ben a június havi csapadékösszeg 40 mm körüli volt országos átlagban.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Kárászon védekeznek, ahogy tudnak (fotó: Laufer László)
[/caption]

Kárászon kiöntött a falun átfolyó patak. A védekezés egész éjjel tartott, homokzsákokkal próbálták megfékezni a vízfolyamot. Ennek ellenére több ház udvarára betört a víz. Egyes útszakaszokat le kellett zárni rövid időre. A településen több helyen kellett háztáji állatokat, disznókat, tyúkokat kimenteni az elöntött udvarokból.  A környező településeken is kritikus a helyzet, így Magyaregregyen, Bükkösdön és Szászváron is. Bükkösd egy részén vasárnap hajnaltól nem volt áram, az E.On munkatársait a katasztrófavédelem segítségével értesítették.

A vonatközlekedésben is fennakadásokat okoz az eső és a szél. A Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs vonalon Iváncsa állomáson dőlt ki a fa, rá a felsővezetékre. Ezen a szakaszon a vonatok 20-25 percet késnek. A MÁV legfrissebb tájékoztatása szerint a Dunántúlon közlekedő IC-k hely és pótjegy nélkül vehetők igénybe a mai napon. A legnagyobb probléma a Balatonnál van jelenleg, ott holnap reggelig állhat helyre a közlekedés.

Napközben sokfelé viharos északnyugati szél lesz; a legerősebb széllökések sebessége elérheti, a Dunántúlon helyenként meghaladhatja a 100 km/ó-t. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul, északkeleten egy-két fokkal enyhébb lesz az éjszaka.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 8 és 13 fok között valószínű, de északkeleten még 15 fok is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!