Közélet

2013.07.01. 15:50

Jelentős fejlesztés indult Harkányban, de nagy szükség lesz a külföldiekre

Mintegy egymilliárd forintból építenek új szárnyat a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórháznak.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Az alapkőletételre pénteken került sor. A Psoriasis (pikkelysömör) Központ 88 új ággyal és négycsillagos szállodai színvonalú ellátással bővíti az intézményt. A kórháznak 345 OEP-finanszírozott férőhelye van, az ágyak harmada emelt szintű szolgáltatást nyújt. A Psoriasis Központ kialakítása része egy nagy, hárommilliárdos fejlesztésnek, amelyhez évekkel korábban 1,7 milliárdos uniós pályázati támogatást nyertek. Ugyanakkor vállalták, hogy OEP-támogatás nélkül tartják fent az új szárnyat, és legalább tíz évig működtetik így, évi kétezer pikkelysömörös beteget gondozva, főként jól fizető külföldi vendégekre alapozva.

Csakhogy egyelőre nincsenek külföldiek, ami akkor is aggasztó, ha a központ csak jövő tavasszal kezdi meg működését, tudtuk meg dr. Péter Ivántól, a kórház új főigazgatójától.

Az elismert bőrgyógyász és psoriasisspecialista elmondta, évi 200 millió forintba kerülhet a minimum tíz éven át, gyakorlatilag magánkórházként működtetendő Pikkelysömör Központ.

A pályázatban ugyanis azt is vállalta a korábbi vezetés, hogy tíz százalékkal növelik az alkalmazottak számát. Persze, ha folyamatosan legalább 50 százalékos kihasználtság lesz a központban, nem lesz veszteség. Ehhez azonban kemény munkára és marketingre lesz szükségük, mivel jelenleg csak egy külföldi beteget kezelnek, és tavaly egész évben csupán 34 külföldi fordult meg náluk.

Dr. Péter Iván e munkából maga is ki fogja venni a részét, már diplomáciai és orvosszakmai kapcsolatain keresztül is próbált segítséget szerezni, ám a páyázatban vállaltak mellett a megörökölt 1,8 milliárdos deviza-adósságot is kezelniük kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!