Közélet

2006.07.02. 17:17

Kenyér: napokon belül áremelés

Budapest | Néhány napon belül 15-20 százalékkal emelik a pékek a kenyér árát – közölte Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. A szakma szerint 15-20 százalékos árnövekedés várható.

BAMA

Werli József elmondta: a sütőiparban tevékenykedő vállalkozók immár két éve nem tudták érvényesíteni többletköltségeiket, így például az energia, a szállítás és a megemelt minimálbér növekvő költségeit. Ezért rákényszerülnek áremelésre. Az ágazat jövedelmezősége ugyanis egyenlő a nullával, a vállalkozások fele pedig veszteséges.
A szakember emlékeztetett arra, hogy a múlt évben nemhogy nőtt volna a kenyér ára, hanem 5-6 százalékkal csökkent is. Jelenleg a pékek a kiskereskedőknek, áruházláncoknak 118-125 forintért adják kilogrammonként a fehér kenyeret. Ugyanakkor az egy kilogrammos fehér kenyér előállításának önköltsége 140 forint körül mozog. Ezt a kenyeret régiótól és üzlettől függően a vásárlók általában 160-170 forintért vehetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!