Közélet

2016.01.28. 09:14

Kezdődik az év első politikai showműsora

Az év első rendes testületi ülését tartották a pécsi városatyák.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Véget ért az év első pécsi közgyűlési ülése, köszönjük olvasóink figyelmét!

Van új terv Pécsett, ha szmogriadót kell elrendelni

Az év első közgyűlési ülésén jóváhagyták a város új szmogriadó-rendeletét, amelyben a szmoghelyzet kialakulásának megelőzésével kapcsolatos intézkedéseket is megfogalmaztak. A legnagyobb mértékű légszennyezést továbbra is a szálló por okozza.

A legfőbb gond a vegyes tüzelésű berendezések alkalmazása, különösen hogy vannak, akik műanyaghulladékokat is eltüzelnek, illetve nem megfelelő szárazságú faanyagot. Kisebb mértékben, de bűnös a közlekedés is, elsősorban a dízelüzemű gépjárművekhez köthetően, a városvezetés ezért szorgalmazza, hogy a nem megfelelően üzemeltetett és karbantartott, rossz műszaki állapotú gépjárműveket gyakorta ellenőrizzék, szűrjék ki.

Szmogriadó esetén különféle korlátozásokat vezethetnek be, de csak a közlekedést érintően, a polgármester csak kérheti a lakosságot arra, hogy mérsékelje a szilárd fűtőberendezéseinek használatát.


Hosszadalmas vita a menekültügyről – fura kijelentések a szájkaraté során

Sejteni lehetett, hogy sokáig tart az utolsó érdemi napirendi pont tárgyalása, több mint egy órát vett igénybe a verbális adok-kapok. A kötelező betelepítési kvóta elleni kiállással kapcsolatosan fogadtatott el nyilatkozatot a fideszes többség, támogatva a kormányt.

Újra népvándorlásnak nevezte az európai migránsügyet Kunszt Márta (DK). A kerítésépítés nem az országot menti, hanem más országokra tereli a problémát, közölte. Szerinte olyan ez, mintha a „szemetet a szomszédba öntenénk”. Úgy vélte, világos betelepülési politikát kellene folytatni, mint az USA-ban – megjegyezzük, a mexikói határnál épült kerítés.

Juhászné Müllner Marianna (Fidesz) nem akar szolidáris lenni az Európai Unióval, a családjával, barátaival, országával akar az lenni, aztán – ha van rá energiája – szolidáris lesz az EU-val is – így reagált Kunszt hozzászólására. Előtte Deli Eszter (Fidesz) a kölni szilveszteri eseményekre hívta fel a figyelmet. Később Juhászné is említette a németországi zavargásokat, s több nyugati példát hozott, az egyik szerint van már város, ahol a muszlim gyerekek többségbe kerültek „a fehérekkel szemben” egy iskolában, s akkor a szülők már kikezdték az egyik tanárnőt, aki nem tetszett nekik. Szerinte a nyugati országok gazdagok, befogadhatnak menekülteket, de a szilveszteri események után szerinte eljön az igazság pillanata ott is. Egy két évvel ezelőtti ügyet is előcitált, mintegy általánosságként említve, hogy egy már jó ideje Németországban élő török fiú két éve megölte a lánytestvérét, mert egy német fiúval járt, majd elásta a kertben, mint fogalmazott, „ahogyan náluk normális”.

Vicze Csilla szerint többre is szükség van, mint a bevándorlási kvóta elleni tiltakozásra, például nemzetközi egyezmények betartására, illetve akár ilyenek vitatására is, megjegyezte ugyanis, hogy a menekültek nem jókedvükben jöttek, fel kel számolni azokat az okokat, amelyek miatt el kellett hagyniuk a hazájukat.

Kővári János (ÖPE) szerint a világ globalizálódik, teljesen ez nem elkerülhető, ám szerinte a menekültek többsége józan, rendes, átlagos ember, nem jó dolog mindenkit egy kalap alá venni, pláne bűnözőnek beállítani.

Jobbik nagygyűlésen érezte magát Gyimesi Gábor (Jobbik), szerinte a Fidesz és az LMP is most már a Jobbik korábbi álláspontját szajkózza. Persze ennek ő örült. Rajongott Deli Eszter és Müllner Marianna hozzászólásáért, ami az eltérő kultúrájú emberekről szóltak. Ők a hasonló hazai ügyek miatt is felháborodtak, meg a határon túli magyarokat ért sérelmek miatt is. Rács mögött látta egy performanszon Gyurcsány Ferencet, amint követeli, hogy ne legyen kerítés, szerette volna, ha az másfajta rács.

Mint várható volt,  végül megszavazták a betelepítési kvótát ellenző pécsi nyilatkozat. Nem szavazták ugyanakkor meg az LMP és a Jobbik benyújtott módosító javaslatait.

Páva Zsolt: Pécs ragaszkodik a Tüke Buszhoz a jövőben is

A Tüke Busz Zrt. székhelye még a városháza címére van bejegyezve, ezt módosítják a Nyugati ipari útra, ahol ténylegesen működnek. Mindemellett júniusig meghosszabbítják a cég igazgatósági tagjainak mandátumát. Keresztes László Lóránt (LMP) elmondta, június óta követel egy, a cégnél folyatott belső vizsgálatról szóló jelntést. Girán János alpolgármester azt ígérte neki, a jövő hónapra lesz meg annak az eredménye.
Keresztes-képviselő szerint a közelgő uniós piacnyitás miatt a regionális Volán-társaságba olvadhat a Tüke Busz, kérte Páva Zsoltot, adjon ebben világos állásfoglalást. A polgármester azt mondta, Pécs továbbra is saját közlekedési céget akar. Keresztes László Lóránt furcsállta és eddig nem is hallott róla, hogy a kormány – akár megkerülve a várost – törvényi úton beolvaszthatja a Tüke Buszt (és más hasonló helyi közösségi közlekedési cégeket) a helyközi (távolsági) járatokat üzemeltető régiós társaságba.

Általányt fizet, aki aki kútról húzza

Még korábban, harmadik nyilvános napirendi pont alatt módosította a többség szavazatával a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó városi rendeletet a közgyűlés. Innentől kezdve a csatornaterhelési díjat a hiteles vízméroővel nem rendelkező, a vizet fúrt kútról húzó családoknak egy városi átlagos vízfogyasztás után kell fizetniük majd. Ez az általány a város mérhető vízfogyasztási adatai alapján atározni a vízhasználatra vonatkozóan 80 liter naponta és személyenként – ez lesz tehát a jövőben az érintett családoknak kiszámlázandó csatornaterhelési díj alapja.

Új vásárcsarnok: nem lett drágább a telek

Mint megírtuk a hét elején, a pécsi önkormányzat 680 millió forint plusz áfáért veszi meg a mostani tulajdonostól az új pécsi vásárcsarnok számára kiszemelt 14 ezer négyzetméteres belvárosi telket. Az ügylethez a közgyűlés jóváhagyása is kell. Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy nem lett drágább a telek, és hogy az áfát visszakapja a város az év során még. Mindemellett pedig a kormány 500 milliót is ad a telekre. Kovács Ágnes és Gulyás Emil szocialista képviselők örülnek a kormányzati támogatásnak és az új csarnok felépítésének is.

Ők is féltek tőle, hogy drága lesz nagyon a telek, de az értékbecslés tényleg hasonló összegekről szólt. Hiányolták azonban, hogy az időnkénti szép summa mellett munkahelyekkel nemigen segíti a kormány szerintük a várost. Kunszt Márta (DK) nem ingatlanos, mint mondta, de amiatt sokallja az árat, hogy a fejlesztés maga kétmilliárdos, ahhoz képest szerinte sok a nettó 680 millió a telekért. Az előterjesztést megszavazta a többség.

Magyarázzák Magyar Attila kinevezését

A POSZT új ügyvezetőjének megválsztása a téma, amelyről korábban megírtuk, hogy Magyar Attila pályázatát támogatta a POSZT mindhárom tulajdonosa, így tehát a két, gyakotlatilag politikai alapon civakodó színházi szakmai szervezet is. Páva Zsolt a napokban azt mondta lapunknak, hogy Magyar Attila pályázatát (tudják, a Bruce Willis-es, Adele-es) amiatt is támogatták, mert békét hozhat a POSZT-on a színházi szervezetek közt is. Most is valami hasonlóval érvel az ellenzéki felvetésekre Őri László kultúráért is felelős pécsi alpolgármester. És még azza is, hogy milyen jó, hogy a ZSÖK egyik vezetője, gazdasági vezetője lehet a POSZT ügyvezetője. Arról, mondjuk, nem beszélt, hogy vajon miért került át Magyar Attila a ZSÖK-höz a Janus Pannonius Múzeumtól. Mindenesetre megszavazták a kinevezést.

Páva Zsolt szünetet rendelt el, majd a frakcióvezetőkkel tanácskozott. Azt sejtjük, arról beszéltek, hogy ne legyen ebédszünet, hanem próbáljanak gyorsan végezni, hiszen már csak tizenöt napirend van hátra, ami nem sok, ha gyorsan szavaznak.

Gyerekek és eskü

Látványos műsorral indult a pécsi közgyűlés, az Ökováros Hét miatt iskolások állíttták fel azt a Pécs-makettet, amelyen egy zöld, környezettudatos város képe rajzolódik ki, szélturbinákkal, rengeteg zöld felülettel, a házak tetejét is ideértve. Majd Vicze Csilla, az ÖPE új képviselője felesküdött, így kezdhette csak meg a munkáját a közgyűlésben.

Nyílt, zárt, döntés nélküli

A közgyűlés érdemben zárt üléssel kezdődött. Utána szünetet rendeltek el, most éppen a szmogriadót is magában foglaló rendelet megalkotása következik, ennek kapcsán vitatkoznak még a képviselők. A meghirdetettől eltérően négy napirendi pontot tárgyaltak zárt ajtók mögött.
Törvényi előírások miatt kellett az egyik, nyilvánosnak meghirdetett napirendi pontot mégiscsak zárt ajtók mögött tárgyalni. Aztán valami miatt mégsem döntöttek a földügyletekről.

Elfogadták azonban a város parkolási rendeletének módosítását, mint megírtuk,  zöld rendszámos, elektromos és más nulla emissziós járművek ingyen parkolhatnak Pécsett, a zónákban, vagyis a csökkentett forgalmú

A szocialistáknak ellenzékiként persze semmi sem jó, Gulyás Emil előbb arra utalt, hogy alig van ilyen autó, majd arra utalt, hogy a polgármesternek e-autót kellett volna venni a szép Volvo helyett, az szimbolikus lett volna. Kővári János (ÖPE) megvédte a döntést, a többség meg megszavazta.

Vicze Csilla nem amatőr politikus

Mint megírtuk, a 2016-os év Vicze Csilláé, mármint hogy idénre ő ült be Vozár Pál helyére az Összefogás Pécsért Egyesület másik tagja, Kővári János mellé. Nem lennénk most az egykori harcostárs, Páva Zsolt helyében, hiszen a Tubes-ügy miatt nevet szerzett pécsi ügyvéd már első napján bizonyítja, aktív időszakra készül, s hogy jól, összeszedetten beszél. Igaz, most éppen a szmogriadóról szóló rendelet megalkotásáról van szó, ami olyan téma, amelyben lubickol. Az ÖPE mindkét pilitikusa egyébként arról beszélt, hogy a városban nem a legjobb helyen vannak a füstköd-mérők, és kevesebb is van belőlük mint volt, illetve hogy a pécsi erőművet olyan, megvalósítható fejlesztésekre kell rábírni, amellyel javulhat a város levegője. Az előterjesztést végül megszavazták.
 

09:14 - Kezdődik az év első politikai showműsora 

A szokásosnál jóval rövidebb az „étlap” egyelőre a csütörtökön reggel kilenckor, napirend előtti felszólalásokkal és három zárt üléssel kezdődő pécsi közgyűlésen. Az év első pécsi testületi ülésén döntenek egyebek mellett a szmogriadóról szóló rendelet megalkotásáról, a zöld rendszámos autóknak biztosítandó ingyenes parkolásról, a POSZT új ügyvezetőjének megválasztásáról, avagy éppen arról, hogy kiáll-e a város kötelező betelepítési kvóta ellen.

Zárt ülésen egyebek mellett a Breuer Marcell-, a Victor Vasarely-, illetve Pécs Város Kulturális Nagydíjának adományozásáról is döntenek.

A legfőbb gond a vegyes tüzelésű berendezések alkalmazása, különösen hogy vannak, akik műanyaghulladékokat is eltüzelnek, illetve nem megfelelő szárazságú faanyagot. Kisebb mértékben, de bűnös a közlekedés is, elsősorban a dízelüzemű gépjárművekhez köthetően, a városvezetés ezért szorgalmazza, hogy a nem megfelelően üzemeltetett és karbantartott, rossz műszaki állapotú gépjárműveket gyakorta ellenőrizzék, szűrjék ki.

Szmogriadó esetén különféle korlátozásokat vezethetnek be, de csak a közlekedést érintően, a polgármester csak kérheti a lakosságot arra, hogy mérsékelje a szilárd fűtőberendezéseinek használatát. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!