Közélet

2011.01.17. 14:28

Megépül az elkerülő, felújítják a 6-ost, a vasútállomást

A pécsi, kertvárosi elkerülő út építése várhatóan még idén elkezdődik, s a ciklusban sor kerülhet a 6-os főút Barcsig történő felújítására, és a vasútállomás is megújulhat.

Máté Balázs

A napokban közzé tett új Széchenyi terv Pécset érintő, újabb elemeiről számolt be dr. Hoppál Péter, a Fidesz Pécsi Csoportjának elnöke, a Baranya megyei 1. választókerületben egyéni mandátumot szerzett országgyűlési képviselője.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az autópálya meghosszabbítása, egy valódi tehermentesítő, Kertvárost elkerülő út építése is szerepel az országos fejlesztési tervben
[/caption]

Ezek sorában élre kívánkozik a Kertváros forgalmát csökkenteni hivatott elkerülő út, ennek építése várhatóan még ebben az esztendőben elkezdődhet. A terv része a pécsi főpályaudvar, valamint a 6-os főút Barcsig vezető szakaszának felújítása. Utóbbi kettő vonatkozásban határidők egyelőre nincsenek, Hoppál Péter úgy fogalmazott, reményeik szerint még ebben a parlamenti ciklusban ezek a beruházások is megvalósulhatnak. 

- A Fidesz Pécsi Elnöksége a hétvégén értékelte az Új Széchenyi-terv Pécsre vonatkozó pontjait, amely alapján megállapítható, hogy Pécset kiemelten támogatja a magyar kormány – jelentette ki a politikus. – A terv a talpra állás, a gyarapodás lehetőségét kínálja a hazai, és a pécsi vállalkozásoknak, a kabinet azonban ugyanezt a lehetőséget kínálja Pécsnek is. Úgy hiszem, a kormány támogatása azt mutatja, Pécs sikerre vitte az Európa Kulturális Főváros programot, azt, amelyről korábban sokan joggal gondolhatták, bukás lesz. Nem lett az – tette hozzá.

Amint arról beszámoltunk, a napokban sikerült azt is elérni, hogy a Kodály Központ nemzeti intézmény legyen. Az állami működtetés évi közel egymilliárd forintot jelent Pécsnek. Mindezt ugyancsak az Új Széchenyi Terv keretében teszi a kormány, s ezzel a baranyai megyeszékhely az első olyan vidéki helyszín, ahol nemzeti fenntartású intézmény működik majd. Páva Zsolt, Pécs polgármestere az erről szóló bejelentése során kifejtette azt is, az önkormányzat haladéktalanul megkezdi a tárgyalásokat a fenntartás részleteit illetően.

Elkerülő: már készül is a tanulmányterv

Minden bizonnyal a Kertvárosban lakóknak a legjobb hír, hogy még várhatóan idén elkezdődik az elkerülő építése, így az autópályáról lehajtók forgalmát már nem a városrészen keresztül vezetik el. A beruházás 2–2,5 milliárd forintba kerül. Jelenleg a tanulmányterv készül, azt követhetik a további lépések. A tervek szerint az autópályát mintegy két kilométerrel meghosszabbítják, ami ez után fokozatosan átalakul autóúttá.

Az elkerülő az új ipari park mellett is elhalad, Kertvárost megkerülve csatlakozik – egyelőre pontosan nem ismert helyen – a hatosra vezető útszakaszra. A városnak feltehetően az érintett területek kisajátításához kell hozzájárulnia, még pontosan nem becsülhető mértékben. Hoppál Péter megítélése szerint a beruházás – amit a kormány mellett a közlekedési szakemberek is támogatnak – két éven belül befejeződhet.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ráférne egy átfogó, teljes felújítás a pályaudvarra – ez most az új fejlesztési keretből megvalósulhat
[/caption]

A pályaudvarra is jut

A terv részeként a pécsi vasútállomást is felújítják. A gyönyörű épület teljes rekonstrukciója korábban is többször szóba került, ám átfogó felújítására végül mindeddig nem került sor.

Egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok a beruházás léptékről, sem pedig arról, mikor vehetik birtokba a szakemberek a vasútállomást. Ez a beruházás is befejeződhet a most futó parlamenti ciklus végéig, azaz 2014-ig.

Szakaszonként javítják

A politikus a 6-os út tervbe vett felújításáról szólva azt mondta, várhatóan szakaszosan végzik el a beruházást, azaz a közbeszerzési eljárásokat is ennek megfelelően írják, ami gyorsíthatja az építkezést. További részletek még nem ismertek, így azt sem tudni, mennyi pénzt emészt fel a felújítás. Hoppál Péter ezzel kapcsolatban kijelentette, az utat európai normák szerint, Barcsig újítják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!