Közélet

2010.12.16. 20:50

Megnyílt a Kodály Központ

Hivatalosan is átadták a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként 6 milliárd forintból épült Kodály Központot csütörtökön.

M.B.E.

Átadták a Kodály Központot, este hat órakor Schmitt Pál köztársasági elnök, Páva Zsolt Pécs polgármestere és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára közösen vágták át a ház bejáratánál a nemzeti színű szalagot.

Az ünnepi műsort Páva Zsolt e szavakkal nyitotta meg: – Ez az épület szimbóluma annak, hogy egy gazdag kultúrtörténettel rendelkező városnak is szüksége van megnyugvásra, gazdagodásra. Pécs ugyanakkor a hangversenyterem kapcsán megmutatta, hogyan kell megvalósítani álmainkat, munkával, kitartással, összefogással.

Réthelyi Miklós, Nemzeti Erőforrás Miniszter azt emelte ki, hogy a koncertközpont ma még csak mecseki építészeti jel, de hamarosan közös emlékeink otthonává válik. Ebben a kulturális labirintusban mindig más művésznél lesz a fonál, amelynek segítségével eligazodhatunk az élmények zegzugos csarnokában.

Kodály Zoltán özvegye, Péczely Sarolta pedig olyan jövőt vázolt a ház elé, ahol a mértéket, az arányokat mindig a súlyuk szerint kezelik.
Ezt követően Pécs polgármestere átvette az épület szimbolikus kulcsát a kivitelezőktől, majd az est második felében ő adott eozinból készült díszes stafétaláncot a következő kultúrfővárosok, Tallin és Turku polgármestereinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!