Közélet

2013.05.22. 19:35

Minden nagy városi társaság nyereséges Pécsen

Elfogadta a pécsi önkormányzati vagy részben városi cégek elmúlt évi üzleti beszámolóját a pénzügyi és gazdasági bizottság. Hét önkormányzati cég első embere kap a múlt évért jutalmat.

Babos A. (Dunántúli Napló)

A pénzügyi és gazdasági bizottság tagjai szavaztak az idei évre szóló üzleti tervekről, és azon cégvezetők jutalmáról is, akiknek a szerződésében ki van kötve erre vonatkozó összeg.

A gazdasági bizottság nincs döntési helyzetben, csak javasolhat. A szavazásra bocsátott előterjesztéseket Csizi Péter alpolgármester jegyzi, míg a végső döntés polgármesteri hatáskörben van: Páva Zsolt dönt arról, hogy a cégvezetők megkaphatják-e az ajánlott jutalmat. Ugyanakkor általában a bizottság ajánlása szerint szokták a prémiumokat kifizetni.

Pécsett hét önkormányzati gazdasági társaság van, amely vezetője kaphat jutalmat. Ebből egy cég, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. nonprofit társaság, náluk nem elsődleges cél a minél magasabb üzleti eredmény elérése.

Jövőre egy nyolcadik, már ma is működő társaság is csatlakozhat a hetekhez, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója, Árki Sándor számára a tavalyi évre nem írtak ki prémiumfeladatokat. Ő azonban, ha teljesíti az idei évre előírt prémiumfeladatokat, a 2013-as évre vonatkozóan majd vehet fel jutalmat. Az érintett cégek vezetői egységesen éves bruttó fizetésük legfeljebb 70 százalékát vehetik fel bruttó összegben (hatan kaptak már prémiumelőleget), öt cégvezető a maximum összeget, Barna Béla (Pécs Holding) annak 95, Sándor Zsolt (Tettye Forrásház) 90 százalékát kaphatja.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön elégedett a pécsi önkormányzati cégek munkájával?
---------------------------------------------------------------------------

Nemmel csak a szocialista Nyőgéri Lajos szavazott, szerinte sem a múlt évre, sem majdan az ideire nem szabadna jutalmat fizetni a cégvezetőknek, mert nehéz gazdasági helyzetben van az önkormányzat és a cégek maguk is. Az MSZP-s képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök intelme is erről szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!