Közélet

2012.12.13. 08:10

Nem hagyják abba, hétfőn és kedden is folytatják

Csütörtök reggel egyetemisták élőlánccal fogadták a városháza előtt a munkahelyükre érkező képviselőket, a gimnazisták ülősztrájkolnak. A Babits tanári kara megdöbbent a keretszámok csökkentése miatt, a Nagy Lajosban sztrájk helyett imára hívták a diákokat.

bama.hu

19:23 - Összeláncolva a felsőoktatásért

Jövő héten is folytatódnak a megmozdulások Pécsen a felsőoktatást érintő intézkedésekkel szemben. A Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgató Önkormányzata december 17-ére, hétfőre látványos demonstrációt szervez, mely során lánccal összekötözött hallgatók fognak bevonulni a központba.

A gyülekező 16 órakor lesz a város négy pontján: a Szigeti úton lévő campusnál az ÁOK-s, ETK-s, FEEK-es hallgatók, az Ifjúság úti épületnél a BTK-s, TTK-s hallgatók, a Boszorkány Kollégium előtt a PMMIK-s diákok, a 48-as téren pedig az ÁJK-s és KTK-s hallgatók gyülekeznek. 

Innen az előzetes tervektől eltérően nem a Széchenyi térre, hanem a Jókai térre indulnak 16.30-kor. A menet során a tiltakozók összeláncolva vonulnak a közös találkozóhelyre, ahol maga a rendezvény 17 órakor kezdődik, s több felszólaló is beszédet fog mondani.

Másnap, kedden az egyetemen a Hallgatói Hálózat tart saját tiltakozó fórumot, de várhatóan a különféle egyetemi szervezetek képviselői megjelennek majd minden egyes megmozduláson, attól függetlenül, ki annak a fő szervezője. Fentieken túl tegnap a középsikolások is kilátásba helyezték, hogy folytatják a tiltakozást a kormány oktatáspolitikája ellen.

17:06 - Befejeződött a tüntetés

Ezekben a percekben fejeződik be a pécsi diáktüntetés a Széchenyi téren, előtte a kormányhivatalnál a diákok átadtak egy petíciót Hargitai János kormánymegbízottnak, majd a főtérre vonultak.

Habár felmerült, hogy a diákok elfoglalják az egyik pécsi felüljárót is, de erről a szervezőket információink szerint a helyszínt biztosító rendőröknek sikerült lebeszélniük. A tüntetés így ezekben a percekben oszlik fel, úgy látszik, vége mára, a tömeg a "Hétfőn folytatjuk", majd a "Szép volt fiúk, szép volt lányok" rigmust skandálta.

16:44 - Diáktüntetés a baranyai kormányhivatalnál

A tüntetők a 48-as térről a Széchenyi pécsi polgármesteri hivatal épülete elé, onnan pedig a József Attila utcai kormányhivatal elé vonultak. Több százan vannak, egyetemisták és középiskolások is. A helyszínre több rendőrautó érkezett. A tömeg "Nyissák ki, nyissák ki" szöveget skandálja. 

16:17 - Üzentek a tüntetők a kormánynak

Több mint négyszázan vettek részt a 48-as téren tartott diáktüntetésen. Az egyik szónok közölte, hogy egy Facebookos-csoportot hoznak létre, amihez mások is csatlakozhatnak majd. Üzentek a kormánynak is, hogy lemondhatnak a szavazataikról a választásokon, ha nem változtatják meg a hozzáállásukat az egyetemi keretszámokról. Kijelentették, nem kérnek a pártokból, továbbra is pártsemlegesek akarnak maradni.

Mindeközben az EHÖK újabb tüntetést szervez. Jövő hét, december 17-én 16 órától a város három különböző pontján gyülekeznek majd: 48-as tér, ÁOK Szigeti úti campus, TTK-BTK Ifjúság úti campus. A gyülekezési pontokról együtt indulnak el a Széchenyi térre.

13:15 - A Nagy Lajos gimnáziumban sztrájk helyett imádkoztak

Egy olvasónk hívta fel figyelmünket arra, hogy „Sztrájk??? IMA!!!” címmel a következőképpen szólította meg diákjait tegnap a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma: „Kedves diákok! A megváltozott felsőoktatási keretszámok miatt, holnapra szervezett országos diák demonstráció ügyében az iskolavezetés a következő döntést hozta. A bizonytalan helyzetben az Isteni bölcsességbe vetett hit és bizalom adhat segítséget, ezért a holnapi első órában a 11-12. évfolyam diákjai szentmisén vesznek részt az 1. órát tartó tanáraikkal és itt ajánlhatják sorsukat, jövőjüket Isten irgalmába. Tegyék ezt annak biztos tudatában, hogy ezzel a lehető legtöbbet tehetik ebben a helyzetben. Az alsóbb évfolyam diákjait ez még nem érinti, ezért számukra az 1. órával kezdődik a holnapi nap, a 11-12. évfolyamnak a mise után órarend szerinti tanítás lesz.”

12:40 - A Babits gimnázium tanári kara megdöbbent

Nyilatkozatot adott ki a Babits gimnázium tantestülete a keretszámokkal kapcsolatban, melyet az alábbiakban olvashatnak:

"Kedves Diákjaink, kedves Szülők!
 
Mi, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola tanárai mélységes megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormányzat újra csökkenteni kívánja a felsőoktatásba felvehető hallgatók számát és ezen belül - a tavalyi év után ismét, és annál sokkal drasztikusabban - az állami finanszírozású helyek számát.
 
Ezzel a fiatalok sokasága számára válik elérhetetlenné a továbbtanulás, annak valóra váltása, amire évek óta készülnek. Pedig terveik megvalósítása nem csupán számukra jelentené a biztosabb, emberibb, vágyott jövőt. Ezeknek a terveknek a megvalósításától függ mindannyiunk jövője, az ország jövője is.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a kormány által felajánlott diákhitel nem valódi megoldás, mert felvételével a hallgatók már pályájuk kezdetére eladósodnak. Épp akkor, amikor családalapításra, lakhatásra, gyermeknevelésre kellene a pénz.
 
Miközben a szorgalmas tanulás, a célok eléréséért végzendő kemény munka fontosságát továbbra is hangsúlyozzuk, aggódunk tehetséges, okos fiataljainkért. Nemcsak tanítványaink szaktárgyi tudásáért érzünk felelősséget, hanem sorslehetőségeikért, céljaik megvalósíthatóságáért is. Egy egész nemzedék jövőjét sodorja veszélybe a kormány döntése, vagy készteti arra legjobbjait, hogy külföldön, például valamelyik uniós országban folytassák felsőfokú tanulmányaikat.
 
Mi, tanárok diákjainknak és szüleiknek egyaránt kijelentjük, hogy a kormány döntéseivel nem értünk egyet, a kialakult helyzetben a diákok és a szülők mellett állunk. Támogatjuk diákjainkat és a szülőket abban, hogy érdekeiket, mint össztársadalmi érdeket is, minden alkotmányos eszközzel érvényesítsék.
 
A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának és Szakközépiskolájának tantestülete"

10:47 - További ülősztrájkok, beszédek a Leőweyben

Információink és olvasóink tájékoztatása szerint a Széchenyi és a Kodály gimnáziumban diákjai is demonstráltak az egyetemi férőhelyek számának drasztikus csökkentése ellen.

A Leőwey Klára Gimnáziumban az első három órában tartott ülősztrájk a teljes tanári kar és az igazgató támogatásával zajlott. Többen felszólaltak, munkatársunk szerint feszes, szervezett volt a demonstráció. A tanulók beszédeiben visszatérő gondolat volt az, hogy ők éppen azért választották a gimnáziumot a szakma helyett, mert ezzel az egyetemre akartak felkészülni - a kormány pedig az új keretszámokkal kihúzza a lábuk alól a talajt, azt a jövőt veszélyezteti, amire feltették az életüket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Leőwey gimnázium díszterme zsúfolásig megtelt
[/caption]

09:40 - Komlón is lesz ülősztrájk

Munkatársunk értesülése szerint a komlói Nagy László Gimnáziumban 12:45-től tartanak ülősztrájkot a diákok.

09:00 - Az ANK-ban is demonstrálnak a diákok

Információink szerint az ANK diákjai is demonstrálnak. Több osztályban egész délelőttre szervezik az ülősztrájkot.

08:30 - Az egyetemistákat nem engedték be, tovább plakátoznak

Az egyetemi hallgatókat sem a városházára, sem a Leőwey gimnáziumba nem engedték be, utóbbi kapcsán arra hivatkozva, hogy a rendezvény zártkörű.

Frissítve: a PTE EHÖK közleménye szerint az egyetemistákat először a nagy hidegre való tekintettel beengedték a városháza épületébe, később azonban „arra hivatkozva, hogy rendet kell tartani, kiküldték őket a közel -10°C-os hidegbe, holott semmilyen rendzavarás nem történt, sorfalukkal nem akadályozták senki mozgását. Több dolgozó is együttérzését fejezte ki.”

A fiatalok ugyanakkor folytatták a tegnapelőtt megkezdett plakátolást: a közelmúltban újságokban és óriásplakátokon látott, IMF-et kritizáló kormányzati hirdetések mintájára készítették el saját verziójukat.

08:05 - Egyetemisták élő láncban, gimnazisták ülősztrájkban

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egyetemisták várták a munkába érkező képviselőket
[/caption]

A keddi, egyetemi keretszámok drasztikus csökkentése ellen tiltakozó pécsi egyetemi demonstrációk csütörtökön reggel folytatódtak. Mintegy 50-100 egyetemista élő láncot alkotott a városháza előtt, így fogadva a közgyűlésre érkező képviselőket.

Ezzel párhuzamosan a középiskolások ülősztrájkja is megkezdődött. Helyszíni tudósítónk szerint a Leőwey Klára Gimnázium díszterme zsúfolásig megtelt tiltakozó gimnazistákkal, legalább 400-an lehetnek.

A Dunántúli Napló a napokban készített helyszíni riportot a felsőoktatás átalakításával elégedetlen gimnazistákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!