Közélet

2015.11.27. 08:06

Összefogtak a templomért

A múlt szombaton Udvardy György pécsi megyés püspök ünnepi szentmiséjével adták át hivatalosan is a statikailag megerősített Szent István-templomot.

H. Zs. (DN)

Király József plébános elmondta, a templom tetőzete szétnyomta az oldalfalakat, illetve a torony is ezeket a szerkezeteket terhelte, ezért több centiméteres repedések keletkeztek a födémen, illetve a falakban is. A tavalyi statikai vizsgálatot követően az építési hatóság veszélyessé nyilvánította az épületet, így idén januártól a plébánián tartották a szentmiséket is. A kiviteli tervek elkészülését követően, júliusban kezdődtek meg a munkák, acélsodrony kötelekkel összehúzták a falakat, illetve vasbeton elemekkel megerősítették az épületet.

– Több mint 17 millió forintba került a beruházás, amelyből tízmilliót a Pécsi Egyházmegye biztosított, illetve csaknem hétmillió forint adományokból gyűlt össze. Példaértékűnek tartom a községben élők, az elszármazottak, a környékbeli önkormányzatok, valamint egy helyi mezőgazdasági vállalkozás összefogását, amit a templom megerősítéséért tanúsítottak. Bebizonyították, hogy különböző pályázati támogatások nélkül is jelentős eredményeket érhetünk el – hangsúlyozta Király József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!