Közélet

2016.03.04. 15:57

Régi-új fegyver is lehet a vadászoknál

Pár hónap múlva már elöltöltő fegyverekkel is lehet vadászni. Állítják, a lakosságra ez nem jelent plusz veszélyt.

Katus Eszter

– Július elsején hatályba lép a vadászati törvény módosítása, amely lehetővé teszi, hogy a jövőben elöltöltő fegyverekkel is lehessen vadászni. Emiatt viszont a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvényt is módosítani kell. Utóbbiba így bekerül, hogy aki vadászati célra használná az elöltöltő fegyvert, és rendelkezik az ehhez szükséges hatósági engedéllyel, vásárolhat (fekete) lőport és csappantyút. Előbbiből legfeljebb öt kilót, utóbbiból pedig kétezer darabot.

Németh Balázs, a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetségnek elnöke ugyanakkor figyelmeztetett: a jogszabály módosítása nem írja felül a tárolással kapcsolatos jelenleg érvényes szabályokat, vagyis hiába birtokolható majd öt kiló lőpor, egy tárolóhelyen, lakott épületben továbbra is csak két kiló tartható. Bár a törvénymódosítás ötletét tavaly Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vetette fel, aki maga is szeret vadászni, a szövetség elnöke lapunk kérdésére elmondta, nem politikai döntésről van szó. Több szervezet kezdeményezése ért most célba, amelyeket tanulmányok, vizsgálatok előztek meg. Akik rajonganak az eltöltő fegyverekért és a nemes vadászatért, szerették volna, ha olyan módon is lőhetnek vadakra, amellyel nagyobb a kihívás, és jobban megmutatkozik a vadász hozzáértése. Ezek a fegyverek ugyanis 50-80 méterről hatékonyak csak, vagyis a vadásznak túl kell járnia a vad eszén, hogy elég közel kerülhessen hozzá. Ez persze azt is jelenti, hogy az elöltöltő fegyveres vadászat jóval több esélyt ad a vadnak. Németh Balázs hozzátette, az otthon tárolt feketelőpor robbanásveszélye kisebb, mint egy hagyományos gázpalacké. A tárolásnak ráadásul szigorú feltételei vannak, amelyek betartását ellenőrzik is.

Lassabb, mint a hátultöltős

Az elöltöltő fegyverek az egyik oldalon zárt csőből állnak, így megtöltésük csak a csőtorkolat felől lehetséges. A lövész a függőlegesen tartott fegyverbe először a töltést alkotó a lőport, majd a gömb/kúp alakú ólomlövedéket teszik. Ezután a lakatszerkezet a gyújtólyukon keresztül lobbantja be a töltetet, amely kirepíti a csőből a lövedéket. A fegyver megtöltése lövésenként egy-két percet vesz igénybe, tehát sokkal tovább tart, mint a hátultöltős fegyverek betárazása. Elöltöltő pisztolyt, puskát vagy revolvert több tízezer forintért vehetünk, de a több százezer forintos példány sem ritka. A muzeális fegyverek tartása önmagában nem, de a használatuk engedélyhez kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!