Közélet

2012.02.14. 11:29

Semmisnek nyilvánította a bíróság a pécsi buszok eladását

A jó erkölcsbe ütközőnek, ezért semmisnek nyilvánította a Zalaegerszegi Törvényszék kedden azt a szerződést, amelynek révén 2009-ben a Pécsi Buszközlekedési Zrt. (PK) eladta autóbuszait a PK Busrent Kft.-nek, majd attól visszabérelte a járműveket.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Legkésőbb tizenöt napon belül vissza kell szolgáltatnia a PK Busrent Kft.-nek az összes tulajdonában álló buszt, azaz a teljes pécsi buszflottát a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. számára – erről döntött jogerős ítéletében a Zalaegerszegi Törvényszék. A bíróság kimondta: jó erkölcsbe ütköző, ezért semmis az a szerződés, amelyen keresztül 2009. január elsején a PK Zrt. eladta autóbuszait a Busrentnek, és az is, amellyel még ugyanazon a napon visszabérelte az eladott járműveit a Busrenttől.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Visszakapja az összes buszt a PK Zrt. (fotó: Löffler Péter)
[/caption]

A szerződéseket a Baranya Megyei Főügyészség támadta meg a bíróságon, mellettük beavatkozóként a pécsi önkormányzat is részese volt a pernek. Fordulatot az eljárásban az hozott, hogy a buszokat tulajdonló Busrent visszavonta ellenkeresetét azt követően, hogy 2011 novemberében a cég élére új ügyvezető került, az a Balogh Zsolt, aki koronatanúja és gyanúsítottja a feltételezett BKV-s visszaélésekről szóló Hagyó-pernek.

Dr. Szabó Iván, a pécsi önkormányzatot képviselő ügyvéd érdeklődésünkre közölte, az ítélet értelmében vissza kell állítani az eredeti állapotot. Kérdésünkre, hogy ez milyen elszámolási kötelezettséggel jár, azt mondta, egyik cégnek sem kell fizetnie a másiknak. Sőt, szerinte azt az adóbírságot sem kell megfizetnie a PK Zrt.-nek, amelyet a NAV állapított meg, mert a hatóság szerint színlelt szerződéseket köttettek. Hozzátette: a pécsi cégnek azonban vissza kell fizetnie a buszok eladása után visszaigényelt áfát.

Épp egy éve írtuk meg, hogy az adóhatóság szerint a PK Zrt. 443 millió forinttal tartozik be nem fizetett áfa miatt, melyért 221 milliós bírsággal sújtották. Egy éve e két összeg késedelmi pótléka 108 millióra rúgott. Szabó Iván Balogh Zsoltról érdeklődésünkre elmondta, igaz, hogy ő védi a Hagyó-perben, de nem ő és nem is az önkormányzat, hanem a Busrent többségi tulajdonosa, az LL Bus Kft. képviselője ajánlotta, ami ellen nem volt ellenvetésük.

Titkos megállapodás a kiszervezési ügyben?

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott Pécsett Keczer László, a PK Zrt. volt vezérigazgatójának pere, és ez várható március 27-én is, a folytatásban. A pécsi önkormányzattól nem érkezett meg az a többoldalú, tavalyi szándéknyilatkozat, amelyet a vádlott ügyvédei kértek becsatolni a perbe, és amelyről eddig azt sem lehetett tudni, hogy létezik. A Mecsekbusz új ügyvezetője azonban elhozta magával a dokumentumot, de a tartalmát nem ismertették. Úgy tudjuk, egy tervezett megállapodásról van szó, ezzel számolna el egymással az önkormányzat, a PK Zrt, a Pécs Holding és a Mecsekbusz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!