Közélet

2009.03.16. 19:16

Széchenyi tér – ez a terv lesz a végső

Az EKF beruházásai közül egyedül a közterek 2010-es befejezésére van esély. Közülük a legnagyobb érdeklődés a Széchenyi tér iránt mutatkozik, amelyet újra átterveztek, remélhetőleg utoljára.

Cseri László

December elején a városháza zsúfolásig megtelt nagytermében mutatták be a Széchenyi tér tervezői elképzeléseiket, s vitatták meg az érdeklődő lakosokkal az 1,6 milliárdos projektet.

Akkor elmondták a politikusok és a szakemberek is, hogy egészséges kompromisszum született, mert a szakma eleinte faltól falig burkolatot képzelt el a medence szerű középrész megszüntetése mellett, a lakosság pedig a ’30-as években kialakult megoldás megtartása mellett kardoskodott; a terv ugyan meghagyta a középső részt, de a térfalakat részben megnyitotta.

Néhány hétre rá összevont bizottsági ülésen a bemutatott tervek gyökeres átalakítása mellett döntöttek, és ilyen irányú előterjesztést hagyott jóvá aztán a közgyűlés. Elfogadták ugyanis Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész módosító javaslatainak jó részét, amelyeket egy zárt körű, eseti szakmai bizottság is szorgalmazott. A javaslat azt kérte a tervezőtől, hogy mellvédfalak mégse épüljenek a tér középső részén. Mohácsi Sándor tervező akkor annyit mondott, hogy a terv leképeződése ugyan a közakaratnak, de ha Pécs városa biztosítja számára a lehetőséget, hogy visszatérhetnek a pályázatot nyert terv értékeihez, örömmel megteszik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ez a terv lesz a végső - remélhetőleg (forrás: EKF2010)
[/caption]Március végére várható, hogy a térnek meglesz az építési engedélye, tájékoztatta lapunkat Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója. Részben az építész szakma, részben a lakosság óhajának megfelelő változtatásokat hajtottak végre a terveken, tette hozzá. Az első világháborús emlékmű például felkerül a dzsámi alá, a mécses jobb, illetve bal oldalára, így a tér meghatározó elemévé válik. Egy külön bizottság foglalkozott a változtatásokkal Dévényi Sándor vezetésével, javaslatuk értelmében nagyrészt megszűntek a támfalak, így a Nádor Szállótól a Nagy Lajos Gimnáziumig keresztben akadálymentesen átjárhatóvá válik a terület, amely gránitburkolatot kap. Eltűntek a keleti oldalra tervezett zöld gyepfelületek, ezt kiváltandó sok fát telepítenek, amelyek alacsony növésűek, árnyat adók, de nem zavarják a tér látványát. A Boldogság Háza előtti teresedésen mégsem épül szökőkút, helyette ivókutat alakítanak ki. A mostani terven már jóval kidolgozottabb a Ferencesek útja becsatlakozásánál létesítendő kút, miként az úgynevezett Párna-felhőnek hívott szobor is.

A berlini tudósító szerint Pécs úgy szerepelt a világ legjelentősebb börzéjén, mintha nem is létezne

A Pécs 2010 Menedzsment Központ sajtóközleményt adott ki, amelyben leírták, hogy a március 11-15. között megrendezett berlini Nemzetközi Idegenforgalmi Börzén (ITB), a világ legjelentősebb ilyen típusú rendezvényén a pécsi EKF programot a Magyar Turizmus Zrt. képviselte. A megállapodás anyagilag is jelentős megtakarítást jelentett, érvelnek, hiszen anélkül több tízmillió forintot kellett volna fizetnie a városnak a pécsi programsorozat megjelentetéséért. A nemzetközi turisztikai vásáron a Pécs2010 EKF program német nyelvű információs anyagát a magyar stand központi információs pultjain, kiemelt helyen vehették kezükbe a látogatók. A Magyar Rádió berlini tudósítója viszont arról számolt be, hogy Pécs úgy szerepelt, mintha nem is létezne. A 300 négyzetméteres magyar standon mindössze néhány brosúrából értesülhetett a kétszázezer látogató és a 180 ország 11 ezer kiállítója arról, hogy 2010-ben Pécs is kulturális főváros lesz. Essen és Isztambul külön standdal mutatkozott be, hírességek népszerűsítették programjaikat, és megjelentek az irodalmi kávéházakban is. Egy 2006-os megállapodás szerint 1,8 milliárd forint áll rendelkezésére a pécsi EKF programnak arra, hogy reklámra, népszerűsítésre költsön, ám az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás még nem zárult le, így egyelőre ez a pénz nem létezik Pécs számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!