Közélet

2013.01.21. 20:19

Tüke díjas, erős kötődéssel

Dr. Romváry Ferenc művészettörténész vehette át az idei Tüke Díjat hétfő este a Székesegyházban. A többszörös kerek évforduló kapcsán jubileumi elismeréseket is átadtak.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Civil kezdeményezésre tizenöt esztendeje hozták létre a pécsiség szimbólumát tovább erősítő Tüke Alapítványt, idén pedig tizedik alkalommal ítélték oda és adták át a Tüke Díjat egy, a városért sokat dolgozó, kiemelt teljesítményt nyújtó pécsi polgárnak. A szép számú előterjesztés és szavazat alapján az alapítvány kuratóriuma dr. Romváry Ferenc művészettörténésznek ítélte oda a díjat.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Romváry Ferenc tegnap este vette át a díjat a székesegyházban Habsburg Györgytől
[/caption]

– Tüke az, akinek erős a kötődése a városhoz, itt született, ideköti munkája, tevékenysége. Pályafutásomat több elismerés is kísérte, ez azonban máris közel áll a szívemhez. Mégpedig azért, mert nem politikai, sem szakmai indíttatásból, hanem ismerős és ismeretlen pécsi emberek javaslatára, véleményformálása alapján született, a városban kifejtett tevékenységem, teljesítményem kapcsán – öntötte szavakba örömét az idei díjazott.

Dr. Romváry Ferenc fél évszázados munkássága elismerésre méltó nyomot hagyott Pécs művészeti és képzőművészeti életében. Nevét számos gyűjtemény összeállítása, kiállítás rendezése, országos és nemzetközi tárlat megvalósítása fémjelzi, ő volt a 2010-ben megjelent Pécs Lexikon főszerkesztője is. A kitüntetést ünnepi szentmise keretében adták át a Székesegyházban.

Emlékérmek a pécsi polgárok megbecsüléséül

A TÜKE ALAPÍTVÁNY kuratóriumának döntése értelmében az idei kettős jubileum évében a pécsi polgárok megbecsülését közvetítő hat Jubileumi Emlékérmet is átadtak hétfőn. A Jubileumi Emlékéremmel díjazottak: Bertók László Kossuth- díjas költő, Bánky József zongoraművész, nyugalmazott tanszékvezető főiskolai tanár, Ivasivka Mátyás tanár, zenepedagógus, karnagy, dr. Kollár Lajos érsebész professzor, Maszler József pécsi vendéglős és Märcz Róbert (posztumusz) testnevelőtanár, sporttörténész.

Elismerés a jeles nap rangos vendégétől

A TIZEDIK, jubileumi Tüke Díj átadásán személyesen vett részt Habsburg György, rendkívüli és meghatalmazott európai uniós nagykövet, a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnöke. A vendég részt vett az ünnepi alkalomra restaurált Mária Terézia-festmény városházi elhelyezésen. Habsburg György rövid látogatása után elismerően nyilatkozott a Kodály Központról, valamint a Zsolnay Kulturális Negyedről, utóbbiban a létesítményegyüttesen kívül a Rózsaszín és a Zsolnay aranykora kiállításokat is megtekintette.

A díjazottak köre

A TÜKE Díjat 2004-ben ítélték oda első ízben. Az elismerést Angster József kapta meg először, és volt olyan esztendő, amikor két kitüntetett is akadt. 2005: dr. Mattyasovszky Zsolnay Miklós, 2006: dr. Rajczy Péter és dr. Újvári Jenő, 2007: dr. Toller László és Somosi László, 2008: dr. Barri Istvánné és Kele Pál, 2009: dr. Kiss Endre és Tillai Ernő, 2010: Mayer Mihály, 2011: Gyermánné Vass Ágnes 2012: Szírtes Béla és Sallay Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!