Közélet

2014.03.24. 15:49

Választás előtt: bőségkosár jelöltekből

A baranyai 3-as választókerületben nagyon sokan, huszonegyen méretik meg magukat április 6-án. Ennek dacára a mohácsi választókerületben más színterekhez képest csak csendesen dübörög a kampány. Vajon lefutott a meccs?

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Baranya 3-as választókörzet

Néhány – a mikropártok esetében alkalmanként kusza, hagyományos írógéppel készült – szórólappal a postaládákban, de korántsem annyival, mint az előző választásokon, nem háborús méreteket öltő plakátolásban, valamint néha egy-egy párt vezetőinek vagy helyi prominensének feltűnésével ki is merül a kampány a mohácsi választókerületben.


Tényleg bevehetetlen a baloldal számára?

A választókerületek átszabása talán a mohácsira volt a legkisebb hatással, legalábbis olyan eget rengető változásokkal nem járt, mint mondjuk a pécsiek esetében, így a már a korábbi választásokon is indulók számára a körzet csak kevés új kihívást tartogat.

Bár a 3-as választókerületben is rendkívül bő a választék, várhatóan – visszalépések még lehetségesek – huszonegy jelölt közül lehet választani, a győztes borítékolhatóan nem a függetlenek és a most feltűnt pártok táborából kerül ki.

A valószínűségszámítás hívei minden bizonnyal előre odaadnák a mandátumot dr. Hargitai Jánosnak, a Fidesz-KDNP jelöltjének, aki 1998 óta minden választást megnyert a mohácsi választókerületben. A baranyai kormánymegbízott legutóbb már az első fordulóban biztosan győzött, a szavazatok csaknem hatvannégy százalékát megszerezve.

Maga Mohács pedig ugyancsak jó ideje minden választáson bevehetetlen a baloldal számára. Olyannyira, hogy volt olyan helyhatósági voksolás, ahol az MSZP nem is indított jelöltet.


Meglepetés a kalap alól, jelöltcserék az ellenzékben

A párt és szövetségesei most viszont egyáltalán nem adták fel előre. A jelöltállítás ugyan nem ment zökkenőmentesen, az MSZP és Együtt PM ugyanis előbb Olt Gergelyt kívánta indítani, majd a baloldali szövetség bővítése után a DK-s Zátonyi Zita volt a közös jelölt, aki azonban egészségi állapotára hivatkozva visszalépett.

Ekkor húzták elő a kalapból Loschán Ferencet. Az olaszi nagyvállalkozó indítása némi meglepetés, mert korábban nem vállalt nyílt politikai szereplést, de kétségtelen, hogy a térség egyik ismert személyisége.

Az LMP 2010 után újra Hartweg Ildikót indítja. A mohácsi vállalkozó, mediátor négy éve 5,7 százalékot ért el. A párt hivatalos bejelentése előtt Ladányi Attila jelöltségére lehetett számítani ebben a körzetben, ám ő végül sem egyéniben, sem listán nem indult azt követően, hogy novemberben lemondott országos választmányi tagságáról.

A parlamenti pártok közül a Jobbik szintén jelöltet cserélt 2010-hez képest a kerületben. Akkor az azóta Szekó József, Mohács fideszes polgármester bántalmazásáért jogerősen elítélt Polgár Károlyt indították, aki a voksok 10,66 százalékát gyűjtötte be. Most Szőcs Norbert, a megyei közgyűlés jobbikos tagja, a párt Baranyában egyik legismertebb képviselője indul az április 6-ai választáson.



Baranya 4-es választókörzet

A baranyai 4-es választókerület azzal híresült el, hogy itt indul a legtöbb, szám szerint 29 jelölt az országgyűlési választásokon. A szigetvári kerületben azonban nemcsak egymással, hanem a siklósi választókerület „beolvasztása” miatt az új, idegen tereppel is küzdeniük kell a jelölteknek.

174, 29, 84 – ez a három szám hangzik el a leggyakrabban a baranyai 4-es, szigetvári választókerülettel kapcsolatban.


Legtöbb, legnagyobb: mégis számít a méret?

Az első a körzetben található települések számát jelenti, ami rögvest érzékelteti, hogy hatalmas, a megye területének több mint felét lefedő körzetről van szó. Azzal, hogy a siklósi választókerület jelentős részét bekebelezte a szigetvári, egyben a jelöltek számára is magasra tették a lécet, hiszen még a legesélyesebb aspiránsok is kénytelenek szűkebb pátriájuk mellett idegen terepen is mozogni.

A 29 az indulók számát takarja – ez országos rekord. Számuk miatt egy másik csúcsot is elkönyvelt a 4-es körzet, itt lesz a leghosszabb, 84 centiméter hosszú a szavazólap.

Ez azonban szakértők szerint is nemcsak egy érdekes adat, hanem olyan tényező, ami magára a választás végkimenetelére ugyan nem, de az egyes jelöltekre leadott szavazatok számára hatással lehet.

Ismerős arcok csatája, „kiscsillagok” a háttérben

A szigetvári kerületben a parlamenti pártok mellett egy független jelölt, valamint számos teljesen ismeretlen alakulat is próbálkozik. Utóbbiak vonatkozásában nemcsak a jelölők, elsöprő többségük esetében a jelöltek is abszolút ismeretlenek – még helyben is. Ahogy egy, a választókerületet jól ismerő közéleti személyiség fogalmazott, a szomszédok ismerik őket, de a szomszéd utcában lakók már nem. Ez egyben a kilátásaikat is tükrözi.

Az esélyesek tehát a „nagyok”, a parlamenti pártok jelöltjei, akik ezerrel kampányolnak, hol egyik, hol másik településen bukkannak fel.

Tiffán Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje négy éve nyert Siklóson egyéniben, a pártszövetség képviselője, Pichler Imre pedig Szigetváron, tehát a körzet a 2010-es előzmények alapján a Fidesz egyik bázisa, a korábbi választási eredményeket viszont a baloldal is citálhatja, ha fogódzókat keres.

A villányi illetőségű Tiffán Zsolt – aki a megyei közgyűlés elnöke, s az Ős-Dráva program kormánybiztosa is –, magabiztosan mozog a teljes kerületben. Egyik legfőbb riválisa Sellye kétszer megválasztott polgármestere, Nagy Attila. A baloldal közös jelöltjének dolgát minden bizonnyal nehezítette, hogy csak viszonylag későn vált hivatalossá az indulása, mert korábban az MSZP-Együtt-PM Berkecz Balázst jelölte. Az LMP a 2010-ben a siklósi helyhatósági voksoláson még civil jelöltként próbálkozó Angyal Károlyt indítja a kerületben. A siklósi vállalkozó a megyei választmány tagja, az LMP dél-baranyai csoportjának választókerületi vezetője.

A jobbik a politikában újoncnak számító Vida Dezső Zoltánt indítja. A siklósi Jobbik-szervezet elnöke Vida Dezső, Egyházasharaszti szókimondásáról ismert polgármesterének a fia.

(Az 1-es és a 2-es körzetről megjelent elemzésünket elolvashatja.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!