Közélet

2013.06.24. 16:57

Visszatért Pécsre az egykori főrendező

Hargitai Iván kilenc évig volt a Pécsi Nemzeti Színházban, az idő kétharmadában főrendezőként. A hétvégén újra itt járt, az Anna-udvarban mutatták be új rendezését, a Jadviga párnáját – sztár­szereposztással.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mi maradt meg a pécsi évekből?

– Csupa gyönyörűség. Itt töltöttem a harmincas éveimet, s olyan darabokat rendeztem, mint a Hamlet, a Cyrano, a Három nővér. Akarhat-e ennél többet az ember? De már csak nosztalgiázni lehet a társulatról is, Fillár Istvánnal és N. Szabó Sándorral az élen, Mészáros Sárát pedig akkoriban én hívtam ide játszani.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A színházi szakember csodás emlékeket őriz Pécsről
[/caption]

– A városról milyen képet rögzít?

– Talán elég annyit mondanom, hogy a Tettyén laktunk, a házunkat aztán Batta Lóránt bábszínész vette meg, szóval az egy igazi művészotthon.

– Most hol dolgozik?

– Szikora János lett egy éve a székesfehérvári színház igazgatója, Bagó Bertalant hívta meg művészeti vezetőnek, engem pedig a prózai tagozat irányítására. Egyre erősödünk! Horváth Csaba most került a táncszínházi rész élére, az új évadot pedig nálunk kezdi a budapesti Nemzetiből igazolt László Zsolt, Gáspár Sándor és további négy színésztársuk.

– Ha már neves színészekről van szó, tegnap Pécsre is sztárszereposztással érkezett a Jadviga párnájával.

– Csak köszönetet mondhatok, hogy az Orlay Produkció bulvárszínházként befogadta a darabunkat. Mert ez még az Új Színháznak készült, de a hírhedt igazgatóváltással mi is lapátra kerültünk. Másrészt úgy gondolom, mégsem volt ez annyira rizikós. Az utóbbi időben négy regényadaptációt is színre vittem, most éppen A Mester és Margaritán dolgozom. Próbálunk mindig valami esszenciálisat kihozni a könyvekből, valamiféle költői sűrítményt, és a visszajelzések eddig minket igazoltak.

– Hol és hogyan él most a Hargitai család?

– Fél éve vagyunk Budapesten. Én onnan járok Székesfehérvárra, feleségem, Szilágyi Eszter Anna keresi a filmrendezői helyét, nagyobbik lányom, Veronika pedig most nyerte meg a pécsi X-Faktort.

Bejárta az országot

Hargitai Iván 1967-ben született Debrecenben. Szegeden szerzett jogi diplomát 1990-ben, 1994-ben pedig a Színművészeti Főiskola rendezői szakát végezte el. Az Új Színházban kezdett, 1998-tól a Debreceni Színházba került, Pécsett tevékenykedett 2001–2010 között, majd rendezett Nyíregyházán, Tatabányán Veszprémben és Szegeden is. Felesége Szilágyi Eszter Anna, Emma lányuk 14, Veronika 19 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!