Közélet

2009.08.27. 19:39

Zsolnay-negyed: kis város lesz a nagyvárosban

A gyárépületeket már kiürítették, bontanak, s megkezdődik a Zsolnay-negyed kivitelezése. Teljesen 2010 végére készülhet el.

Nyaka Szabolcs

Többe kerül, mint az összes pécsi köztérfelújítás, azonban mégis keveset tudnak róla a városban – ez a Zsolnay-negyed kialakítása. A „tudatlanságnak” oka lehet, hogy a Zsolnay mint üzem értelemszerűen nem volt nyitott a városlakók előtt (leszámítva néhány rendezvényt, fogadást). Most pedig, hogy építési terület lett, ugyanez a helyzet – nem lehet bemenni. A köztér-felújítások ellenben jól látszanak, hiszen a polgárok lépten-nyomon találkoznak velük.

Munkatársaink most Merza Péterrel, az EKF fejlesztési igazgatójával körbejárták a Zsolnay-negyed majdani helyszíneit.
A Zsolnay-negyed – mely az EKF legnagyobb kulcsprojektje – 8,96 milliárd forint értékű építkezése előtt lezajlottak az előmunkálatok: a termelőrészt a porcelánmanufaktúra elköltöztette a telek észak-keleti csücskébe, megürültek a nagy csarnokok. A bontási munkákhoz már nekifogtak.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Idén többször szerveztek nyitott napot a Zsolnay Gyárban, hogy a városlakók megismerhessék az öthektáros területet
[/caption]

Nem túlzás azt állítani, hogy a kulturális negyed önálló város lesz a városban: négy különálló negyedre tagolódik, a tervek szerint szórakozást, kikapcsolódást nyújt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Helyet kapnak benne kulturális intézmények és az egyetem több tanszéke is. A programhoz tartozik a Zsolnay-mauzóleum és sétány felújítása is.

A jelenlegi tervek szerint több ütemben adják át a negyedet. Az első 2010 elején a Szikorszky-ház lesz, itt kapna helyet Gyugyi László Zsolnay-gyűjteménye. A teljes átadás 2010 végére várható, tudtuk meg Merza Péter fejlesztési igazgatótól. Az EKF szakemberei abban bíznak, hogy a mintegy 5 hektáros terület – amely több oldalról is nyitott lesz a város felé – évente akár 200 ezer látogatót is vonzhat. u4. oldal


Míves negyed

Sokan már ismerhetik a majdani Míves negyed meghatározó épületeit, hiszen itt tartottak már különböző összejöveteleket, fogadásokat. Itt kap helyet a Zsolnay-család és a gyár történetét bemutató kiállítás, egy új mintabolt. Különleges élmény lesz az elkészülő Kéz-művész  utcán sétálni, hiszen ez a tervek szerint helyi alkotók, képző- és iparművészek manufaktúra-szerű bemutatóműhelye lesz.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Míves negyed
[/caption]

Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója elmondta, ők kedvezményesen bérelhetnek a tervek szerint üzleteket. Ugyancsak kap itt helyet cukrászda, kávézó, étterem és elegáns rendezvényterem is. A területet a Felsővámház utca felől lehet majd megközelíteni, kinyitják ugyanis a város felé. A tervek szerint e negyedben, a Szikorszky-házban kap helyet Gyugyi László Zsolnay-gyűjteménye is.


Egyetemi negyed

Folyamatos nyüzsgést jelenthetnek a Zsolnay-negyedben az egyetemisták. Bölcsészek és a művészeti kar hallgatói is helyet kapnak az épületben, sőt a tervek szerint a Janus Egyetemi Színpad is itt működhet. Többféle tudományos-kulturális élet folyhat, hiszen a festő- vagy éppen szobrászhallgatók mellett a filmtudományi szeminárium is a negyedben lelt otthonra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egyetemi negyed
[/caption]

Az Egyetemi negyed átnyúlik a 6-os főút másik oldalára is, ahol a fogadóépület, parkoló és egyetemi menza mellett alkotóműhelyeket kapnak a művészeti kar hallgatói, oktatói is. A tervek szerint azonban nem a 6-os főúton kell majd átkelni, hanem egy igencsak látványos beruházás épül: üveghíd vezet át az út felett a Zsolnay-negyed másik feléhez.

Gyermek- és családi negyed

A cél az, hogy a Zsolnay-negyed családoknak nyújtson szórakozást, kikapcsolódást, magyarázta bejárásunkon Merza Péter, az EKF fejlesztési igazgatója. A Gyermek- és családi negyed erre biztosít lehetőségeket: az évek óta zárva tartó DOZSÓ megújul, s ide költözik a Bóbita Bábszínház.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Gyermek- és családi negyed
[/caption]

Természetesen egybenyitják a Zsolnay-negyed többi részével. A nagyobbaknak szól a fővárosi Csodák palotájához hasonló természettudományos-műszaki bemutató. Lesz dolga a kertészeknek is: a parkban játszótereket is építenek, különböző korcsoportoknak szánva a játékokat.

Alkotónegyed

A volt pirogránitüzem most üres, kipakolták a gépeket is. A csarnokokban transzparensek, egykori brigádkitüntetések emlékeztetnek a falakon arra, hogy a Zsolnay volt szocialista nagyüzem is. Ide költözhet például a jelenlegi Pécsi Ifjúsági Központ, a Kortárs Művészeti Központ.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Alkotónegyed
[/caption]

Sokan csendesebb estékre számíthatnak majd a belvárosban élők: itt ugyanis lesz tér koncertek, fesztiválok rendezésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!