Kultúra

2009.02.14. 11:13

Próféta, EKF-rendelésre

Az EKF 2009-es felvezető évében mintegy kétszáz kulturális programot támogatnak kiemelten Pécsett. A prioritásokról kérdeztük Szalay Tamást, a Pécs2010 Kht. kulturális igazgatóját.

Mészáros B. Endre

– Három lényeges momentumra hívnám fel elöljáróban a figyelmet. Ebből a több mint 800 milliós összegből 100 milliót a vallás évére, ugyanennyit ifjúsági rendezvényekre szánunk és 77 milliót költünk 2010-es események előkészítésére.

– Mennyivel lesz az ideinél nagyobb, gazdagabb a csúcsesztendő programja?
– Jövőre egymilliárd pár száz millióval számolunk, de a forintok alapján látható másfélszeresnél nagyobb lesz a bővülés, miután az előkészületek hozadéka is 2010-ben jelentkezik.

– Mit nyernek a hagyományos fesztiválok az EKF-segítséggel?
– Látni kell, hogy vannak az idei összeállításban már bevált pécsi programok, melyek az EKF-támogatással léptékváltást érhetnek el, ilyen többek közt a Tavaszi Fesztivál. Vannak aztán terebélyesedő EKF-alapításúak, mint a Nemzetközi Tánctalálkozó, vagy a Balkán Világzenei Fesztivál. Akadnak olyanok is, melyek kevésbé látványosak, kisebb közönséget mozgatnak, ám hosszú távú hatásuk jelentős, idesorolnám az irodalmi és képzőművészeti rezidens programokat.

– Mekkora lehetőséget kap a délszláv terület?
– Itt is érvényesül, ami az egész programtervezésben, vagyis, hogy ívben gondolkodunk. Vannak konkrét események, de alapvetően az előkészület jegyében zajlik minden. Folyamatos az egyeztetés a balkáni területekkel, hogy jövőre ki milyen formában jelenjen meg Pécsen. Mindemellett például a legismertebb horvát kortárs zeneszerző, Davor Bobic Ézsaiás próféta című, az EKF által megrendelt alkotásának áprilisban Pécsett az EKF-nagykövet Pannon Filharmonikusokkal lesz ősbemutatója.

– Utazik Pécs kultúrája is?
– Bosznia legnagyobb kulturális rendezvénye, a Szarajevói Téli Fesztivál, mely idén 25 éves jubileumát ünnepli, és e hónapban kezdődik, Pécset jelölte meg díszvendégként. A találkozó utolsó napján lesz a bemutatkozás, a Singas Projekt könnyűzenei koncertjével, valamint a Pécs2010 EKF részletes bemutatásával. Rijekában hamarosan Vasarely-kiállítás nyílik, szeptemberben pedig a Csontváry-képek utaznak Isztambulba.

– Mit kapnak a fiatalok ebből a 100 millióból?
– Beterveztünk egy jelentős összeget a Szigeten történő megmutatkozásra, mert marketing szempontból nagyon fontos, hogy az ország ifjúságához eljusson, érdemes 2010-ben Pécsre látogatniuk. A PEN, az ICWiP ugyancsak újabb löketet kap, nagyobbat mint korábban.

– Láthatóak már az EKF-év kulturális pénzkeretének határvonalai. Milyen világsztárok férnek bele a büdzsébe?
– Nem mondanék még neveket, mert az egyeztetések nem fejeződtek be. Elsősorban a könynyűzenei vonalon keresünk nagy neveket. Olyan hírességeket, akik közép-európai szinten nagy tömegeket mozgatnak meg. Egyébként már most márciusban, a 2009-es Tavaszi Fesztiválra érkezik egy legendás muzsikus, Jean-Luc Ponty, a dzsesszhegedűs.

– Hogy lesz elosztva a vallási évre szánt 100 millió?
– Nem a négy történelmi egyház hívőinek aránya alapján, hanem a beérkező ötletek alapján, és egy köztük zajlott belső megegyezés szerint, másrészt több programot is közösen rendeznek. Február végére várhatóan összeáll a teljes lista a vallás évének támogatott eseményeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!