Kultúra

2010.02.15. 17:09

Egy könyvhét 365 napon át

Hihetetlen termékenység, enyhe fokú grafománia, lassan Jókait megszégyenítő könyvmennyiség: ez Nagy Bandó András írói jellemzése, aki a közeljövőben nem kevesebb mint hat új kötettel rukkol elő.

Méhes Károly

Egyszer volt egy humorista. Igaz, ne feledjük, az is írás részben: a szövegek, gegek először papíron születnek meg, de ezt még akkor sem lehet egy az egyben írói mesterségnek nevezni, ha idővel a humoreszkek is könyv alakot öltöttek. Ám néhány esztendeje színre lépett Nagy Bandó András, az író–költő–gyermekversszerző, aki – ezt persze maga is érzi – meglévő népszerűségének köszönhetően, rögvest utat talált az olvasók tízezreihez. Ez azonban nem feltétlenül kellene magával hozza azt az elképesztő termékenységet, ami jellemző rá; most is sorolhatjuk új műveit: Egyik kutya, másik eb, Hetvenhét macskajaj, Öt hét öt, Füveskönyv, A világjáró kiscsikó.

Szóval hogyan is van ez?

– Hat éve, a Madarak tolláról című kötet gyermekversei kipattantak a fejemből, azóta meg egyvégtében pattognak, én sem értem, hogyan. Lendkerekes vagyok, visz a lendület. Az Ami a bögyünkben van című madárverses kötet tavalyi sikere indított be a folytatásra. Az ötlet mára két új könyvet hozott, kutya és macskaversekkel, jönnek majd a halak, virágok, bogarak, gombák, ház- és vadállatok. Tanulmányozom ezeket, formát keresek hozzájuk, és verseket szülök – vallja.

Jó, ez így érthető is, tematikailag. De vajon egy ilyen örökké izgő-mozgó, úton lévő ember mikor lel alkalmat arra, hogy az írás, ami mégis csak egy időt igénylő cselekvés, megtörténhessen?

– Ősz végétől tavaszig írok, akkor viszont reggeltől estig. Közben félórás testmozgás, esténként tenisz. Gyümölcstea mézzel, kis citrommal, bor csak ritkán. Az írás egy világra nyitott, kagylóéletű remetelét. Jó benne lenni, de a legjobb: megmutatni, hogy hónapokon át mibe temetkeztem.

Azt sem lehet elhallgatni, hogy Bandó az írótársadalomban sok esetben elképzelhetetlen módon saját maga „mindenese”, hiszen:

– Három éve nemcsak írója, kiadója, eladója is vagyok a könyveimnek. Az internet is segít, a honlapomon bemutatom a könyveket, megrendelik, én csomagolom, postázom. A sok embert mozgató fesztiválokon a Szamárfül sátrában dedikálom a köteteimet, ezzel oldva meg a terjesztésből adódó gondokat. 365 naposra nyújtom a könyvhetet, én megyek az olvasókhoz, és boldogok, amikor rám találnak. Pályám 35 évének, a nevemnek, a népszerűségemnek is köszönhető könyveim rendkívüli sikere. Tíz év – 35 kötet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!