Kultúra

2010.08.31. 16:15

Tankcsata, lovasroham, ágyúdörgés Pécsett: a technika és a hagyományőrzés ünnepe

Szeptember 11–12-én a haditechnika, a katonai hagyományőrzés, veterán autók, modellek és makettek szerelmeseié lesz Pécs jókora szelete. 2500 résztvevő 21 országból 20 hektáron – eddig hasonló sem volt idehaza.

bama.hu

A HATEJAMO, azaz I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállítás vár Pécsre kicsiket és nagyokat szeptember 11–12-én. A harcjárművek, veterán autók, katonai hagyományőrzés, vasút-, repülő- és autómodellek szerelmesei itthon eddig példa nélküli monstre esemény részesei lehetnek, amely az EKF projekt támogatásával az Expo Centerben, a Pécs Plázában, a közte fekvő 12 hektáros területen és a vásártér egy részén valósul meg.

A rendezvényre a bama.hu olvasói belépőjegyeket nyerhetnek - a játék oldala itt található!

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hagyományőrzők elevenítik meg a hadtörténet látványos pillanatait (fotó: HATEJAMO)
[/caption]

Az esemény megálmodója és főszervezője, Karácsonyi András a közel 100 programból csak a fontosabbakat válogatta ki.
– Mintegy 1500 hagyományőrző segítéségével elevenítjük fel a római és a középkor, a napóleoni idők, valamint a második világháború öszszecsapásait – így Karácsonyi.
– A négy hadijátékban hazánk legnagyobb csoportjai segítenek, de külföldről is, 21 országból érkeznek résztvevők. A napóleoni csatákat csaknem 500 gyalogos, 50 lovas és 20 működő ágyú teszi élethűvé. A második világháborús eseményeken eredeti, működőképes járművek, közte német, szovjet, amerikai példányok és magyar ritkaságok is részt vesznek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Régi korok katonai alakulatait is felidézik a pécsi találkozón (fotó: HATEJAMO)
[/caption]

Párját ritkítja az autókiállítás is: a veterán járgányokat korhű környezetben vehetik szemügyre a látogatók. Itt tartják több külföldi klub részvételével a vasútmodell modul-terepasztal találkozót, de láthatók lesznek a legkülönbözőbb guruló, úszó, repülő modellek és makettek is.

A szervezők természetesen a családok hölgytagjaira is gondoltak kézművesvásárokkal, kreatív foglalkozásokkal és más meglepetésekkel, a kulináris örömökről pedig az Egészséges gasztronómia kiállításon túl a legkülönbözőbb vendéglátók és nívós pincészetek gondoskodnak.

I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállítás, Pécs, szeptember 11–12.

Címkék#HATEJAMO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!