Kultúra

2011.02.11. 20:56

Dalok a városról: eltéphetetlen pécsi szál

Pécsről szóló dalszerző versenyt hirdet a Dunántúli Napló, a Bama.hu és a Zenész Ifjúsági Otthon (ZION), lemezszerződéssel nem rendelkező könnyűzenei együtteseknek.

Mészáros B. Endre-Dömötör Géza (Dunántúli Napló/Bama)

Dalversenyt indítunk!

Ilyen még nem volt a Bamán: dalversenyt indítunk pécsi és baranyai zenekaroknak. Olyan együttesek pályázhatnak, akiknek még nincs lemezszerződése. Feltétel, hogy a beküldendő dalok Pécsről szóljanak. A versenyre április 15-ig lehet jelentkezni, s a tervek szerint szakmai zsűri fogja értékelni a produkciókat. Technikai részletekkel a következő héten jelentkezünk, ám aki addig nem bír várni, esetleg már készen is van a Pécsről szóló dala, elküldheti nekünk a [email protected] címünkre.

Pécs híresen jól áll alternatív zenekarokból, országos hírű könnyűzenei formációkból, ha viszont utánanézünk, legendás csapatának, a Kispál és a Borznak „világrengető” szövegeiből ritkán köszön vissza a város neve, vagy a hely valamelyik épített jellegzetessége. Kivétel a Pécsi szál című, bár ez a szám is csak nyomokban idézi meg a baranyai megyeszékhelyet.

Annál inkább pécsi a 30Y, mely albumcímmel is utal elkötelezettségére (Csészényi tér), mi több, ezen a lemezen található a Pécsi tánctanár, mely egyértelműen Kertvárosba, a Nevkóba (és annak parkolójába) kalauzolja az embert. A ezeken kívül a 30Y több dalában is vannak pécsi említések, motívumok.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A dalszövegek tartalma alapján egyértelműen a 30Y a „legpécsibb” együttes
[/caption]

Összetéveszthetetlenül pécsi például a Szenes című szerzeményük is az egyetemi klubról (2008-as No.4. című lemezen szerepel a dal), amelyből az is kiderül, hogy valószínűleg jó a klubban a hosszúkávé. Mindennek a csúcsa azonban a Mecseki sétányok, mely a legutolsó, múlt év végi CD-jükön kapott helyet, s nyíltan PTE indulónak írták.

Először az EFOTT-on, az egyetemisták orfűi turisztikai találkozóján hangzott el, és a PTE rektora, dr. Bódis József azon melegében személyesen gratulált érte Beck Zoliéknak. A dal letagadhatatlanul pécsi, olyan egyetemhez kötődő utcanevek szerepelnek benne, mint a „Boszorkány, Damjanich, Dohány, Ifjúság, Jakab-hegy, Szántó, Szigeti, Rókus, Mátyás király”. Más régiós előadók egy-egy szám erejéig örökítették meg a várost, Takáts Eszter még a Pavilon-korszakában alkotta a Szerelemszigetet, a rapperek közül Mr. G-Za a Piszkos délben, G-Lew a Szeresd vagy utáldban, Freddy a Pécs az Pécsben idézi meg szeretett szülőföldjét. És ha már a hiphop előadóknál tartunk mindenképpen ki kell emelnünk a kilencvenes évek elejéről a Megasound Systemet. Többek között ">a Pécsi éjszakákban is kendőzetlenül szövegelnek a baranyai megyeszékhely éjszakai életének árnyoldalairól.

Az Öregek Otthona is konkrétan idézi Pécset, a számuk címe: Művészetek Háza. A Hétköznapi Csalódások épp ellenkezőleg, kiszélesíti a kört: Globalhé lemezükön Baranyáról énekelnek.

A legújabb pécsi sláger szilveszterkor került a nagyközönség kezeibe, szó szerint, mert a városi bandák válogatásalbumát ingyen osztogatták a Kossuth téren, s ezen a korongon a Punnany Massif: Pécs aktuäl című dala a nagy durranás, minden egyes sora a mediterrán időjárásról, a Mecsek adottságairól és a hangulatos kiskocsmákról szól.

A TükeZoo sem maradhat ki a sorból, Babarci Bulcsúék"> Sopianication című dalában még a városháza harangjátéka is visszaköszön, s a szövegében is pécsi utalásokkal van megpakolva.

Most tehát arra buzdítjuk az amatőr zenekarokat, a lemezszerződéssel nem rendelkező együtteseket, hogy vegyenek részt Pécsről szóló dalszerző versenyünkön, körözzék le a nagy elődöket. A bama.hu-ra beküldendő dalok közül a közönség kiválasztottja stúdióidőt nyer demófelvétel készítésére a ZION-ban, s ugyanitt gálaműsort szervezünk az együtteseknek, hogy bemutathassák szerzeményeiket.

Mészáros B. Endre-Dömötör Géza (Dunántúli Napló/Bama) Dalversenyt indítunk! Ilyen még nem volt a Bamán: dalversenyt indítunk pécsi és baranyai zenekaroknak. Olyan együttesek pályázhatnak, akiknek még nincs lemezszerződése. Feltétel, hogy a beküldendő dalok Pécsről szóljanak. A versenyre április 15-ig lehet jelentkezni, s a tervek szerint szakmai zsűri fogja értékelni a produkciókat. Technikai részletekkel a következő héten jelentkezünk, ám aki addig nem bír várni, esetleg már készen is van a Pécsről szóló dala, elküldheti nekünk a [email protected] címünkre. A dalszövegek tartalma alapján egyértelműen a 30Y a „legpécsibb” együttes -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!