Kultúra

2011.02.21. 17:33

Fesztiválok az EKF után - a PEN kimarad, jön azonban a Zsolnay

Nemigen akad még egy város az országban, ahol évente annyiféle találkozót szerveznek mint Pécsett. Az EKF cím pedig rátett egy lapáttal, így hát arra voltunk kíváncsiak, mi marad meg ebből a bőségkosárból 2011-ben?

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Bizonyos, hogy idén nem lesz Europe Mánia, Pécs Cantat, nem jön az egyetemisták turisztikai találkozója (EFOTT) sem Baranyába, de ez várható volt, hiszen vándor- vagy alkalmi események egytől egyig. Az ICWiP nemzetközi kultúrhétről már tavaly bejelentették, hogy a továbbiakban szűkített formában, új szervezésben zajlik, ám az meghökkentő, hogy a Pécsi Egyetemi Napok idén kimarad. Egyelőre a nyári Folk Fesztiválról is bizonytalanok a visszajelzések, ugyanakkor jön néhány újdonság az új kulturális intézményeknek köszönhetően.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Idén elmarad a PEN
[/caption]

A Pécsi Hangzás, a térség legjobb együtteseit, énekeseit, táncosait a Kodály Központban bemutató sorozat már túl van az első harmadán, rajtra kész a Tavaszi Fesztivál, mely ugyancsak a Kodály Központba viszi a legtöbb előadását. Lesz most is Sétatér (június végén) és Örökség Fesztivál szeptemberben, valamint ősszel újra érkezik néhány folkhíresség a Balkánról a világzenei találkozóra. A pontos időpontok, a műsorkínálat, a programsorozat hossza még több esetben csak formálódik, egyelőre csak tervekről beszélhetünk, mondta el lapunknak Laknerné Brückler Andrea, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója. A rendezvények forrásoldala (pályázatok, szponzori segítség) ugyanis még nem állt össze, és sok múlik azon is, hogy mi jut kultúrára a városi költségvetésből.

Az is biztos, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozót június elején új szervezőkkel ugyancsak megrendezik, Lovasiék összehozzák megint a Fishing On Orfűt június végén, a Rockmaraton július elején, az Ördögkatlan augusztus első felében terebélyesedik tovább. Túl a hagyományos rendezvényeken a városnak eltökélt szándéka, hogy a 2010-ben először Pécsre hozott és rendkívüli közönségsikert aratott Cirkusz és Utcaszínház Fesztivált ismét megrendezze. Az EKF kapcsán létrejött fesztiválok közül pedig mindenképp tovább akarják vinni a novemberi Nemzetközi Tánctalálkozót is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Július elején lesz a Rockmaraton
[/caption]

A Zsolnay Kulturális Negyed is beáll a csatasorba új szabadtéri és fedett kultúrhelyszínekkel, őszszel már jelentkezik is a negyed teljes kínálatát összekapcsoló és évről évre megismétlődő Zsolnay Fesztivállal. Biztos, hogy a városi költségvetés legfeljebb a korábbi fesztiválfelhozatalhoz teremt megfelelő önerőt, ugyanakkor van egy 150 millió forintos központi ígéret, mely az EKF kultúr-események kifutására, az új intézmények bevezetésére nyújt segítséget. Szóval Seal és Goran Bregovic ugyan nem jön az idén, de a megszokott fesztiválokat egy kis ráadással megszervezik.

Az egyetemisták idén az Expóba mehetnek

– Túl nagyra hízott a Pécsi Egyetemi Napok a kultúrfővárosi esztendőben, mely negyedrészt EKF-es támogatással valósult meg, s mintegy 60 millió forintos költségvetése volt, ez a rendezvényméret tarthatatlan – tudtuk meg Stemler Miklóstól, a PEN sajtófőnökétől. Hozzátéve azt is, hogy a múlt év végén vezetőváltás történt az egyetemi hallgatói önkormányzatban, s miután már csak egyetemi és kisebb szponzori segítségre számíthatnak, így újragondolják a fesztivál kereteit.

Ezért az idei PEN elmarad, és egy sokkal könnyebben fenttartható találkozót készítenek elő 2012-re. Mindemellett az Expo Centerben lehet tavasszal egyetemi fesztivál, ám nem a hagyományos és hivatalos PEN-t tervezik, hanem egy lényegesen kisebb rendezvényt.

A Pécsi Egyetemi Napok körüli történésekkel a bama.hu behatóbban is foglalkozik, erről szóló cikkünket hamarosan publikáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!