Kultúra

2011.02.09. 07:25

Takarékra állított megyei múzeumok

Egy ideig csak telefonos előjegyzés után fogadják a látogatókat.

K. F. (Dunántúli Napló)

A megyei önkormányzat takarékossági intézkedései a múzeumokat sem kímélik. A szűkös keretek miatt februártól a néprajzi, a természettudományi és a várostörténeti múzeumok ajtaján felirat várja a látogatót azzal, hogy csak előzetes telefonos bejelentkezés után fogadják az érdeklődőket. Ezzel az áramon, a fűtésen és a teremőrök bérén is tudnak spórolni.

Dr. Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője lapunknak elmondta, hogy jelentősen csökkent a támogatás, így a fenntartási költségeik egy részét maguknak kell kitermelniük. Ám ez sem olyan egyszerű, hiszen a szigorú takarékossági intézkedések sem tűnnek elegendőnek ahhoz, hogy a költségvetésük helyre billenjen. Ezért aztán a nagyobb forgalmú és komolyabb bevételekkel rendelkező pécsi múzeumok – a Zsolnay, a Vasarelly, a Csontváry – látogatottságát próbálják erősíteni.

Akciókat hirdetnek majd, iskolai csoportokat igyekeznek szervezni, másrészt az idén sokkal több idegenvezetővel kalauzolt program lesz, mint bármikor korábban. Fabényi Júlia szerint az EKF-év várt folytatása döcögősen indul, és azért fájó mindez, mert a remélt színvonalas kiállítások megtartását a pénzhiány ugyancsak megnehezíti.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!