Kultúra

2010.05.03. 17:43

A 70+1 éves Pandur József maga válogatta bicsérdi tárlatát

A bicsérdi faluház galériájában a napokban nyílt meg az a tárlat, mely a 70+1 éves Pandur József festőművészt hivatott ünnepelni.

Méhes K.

Ráadásul a kiállított 22 képet maga a művész válogatta ki az elmúlt fél évszázad anyagából, ami vélhetőleg nem volt egyszerű feladat.
– Bizony nem, de szerencsére akadtak azért segítőim, többek között Herczeg László és H. Barakonyi Klára. Ők is az 1994-ben alakult Bicsérdi Művésztelep tagjai, mint jómagam. Ez a tárlat bizonyára másutt is megvalósulhatott volna, például Pécsett, de én kötődöm Bicsérdhez, ez a csapat egy igazi család, ahol még tudunk örülni egymás sikereinek, és ez lélekemelő dolog.

Pandur József elmondta még, hogy kezdő, egri főiskolás korából is látható alkotása a kiállításon, majd az 1960-as évektől kezdve szinte minden korszakából szerepel egy-két kép.

– Vannak köztük akvarellek, tempera- és pasztellképek, egyszóval próbáltam bemutatni azt, hogy egy ember mi mindennel foglalkozott egy élet során. Engem inkább a környezet, a táj, a tájban lévő elemek érdekeltek, ám ezeket leginkább transzponáltam, sosem festettem naturális módon. És hát valamelyest jellemző rám az erőteljes kompozíció: valamiképpen rendet teremteni, legalábbis ebben a mikrovilágban a motívumok játékával.

Pandur József egészsége az utóbbi években kissé megrendült, a múlt héten is a balatonfüredi Szívszanatóriumba vonult be némi pihenésre. De ettől függetlenül alkot, és hogy munkássága nem marad észrevétlen, azt a Magyar Kultúra Napján átvett Apáczai Csere János-díj is jelezte.
Mostani kiállításán túl a nyáron a Siklósi Szalonban is láthatunk majd tőle új festményt.

Címkék#Bicsérd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!