Kultúra

2007.09.21. 15:00

Elkészült Alföldi Róbert első filmje

Alföldi Róberttel, a Bárka Színház igazgatójával a jövő heti pécsi „behajózásról” beszélgettünk. A művész beszámolt arról is, hogy nemrég befejeződött az első filmjének a forgatása.

Méhes Károly (DN)

– Mért fontos a Bárkának, hogy országosan is jelen legyen, azaz kimozduljon Budapestről? És mért éppen Pécsre?
– Pontosan azért, hogy ne egyközpontú ország legyünk. Másrészt Pécs – az Pécs. Egy olyan városról van szó, amelyikre mindig is iszonyatosan erős kulturális élet volt a jellemző. Ha csak a magam területét nézem, ott van az Országos Színházi Találkozó, ami egy nagyon jól működő dolog, és ezáltal tudjuk, hogy milyen magas igényű, kvalifikált színházi közönségre lehet számítani, ami természetesen fontos a Bárkának is. Meg aztán, nyilván egyáltalán nem mellékes, hogy 2010 magyarországi Európa Kulturális Fővárosáról van szó, és ezügyben elmondható, hogy mi ebben nagyon is szeretnénk részt venni.

– Vagyis egy hosszútávú jelenlétről lenne szó?
– Ha minden igaz, akkor erről. Már nyáron, Pulán is volt közös rendezvényünk a pécsi irodalmárokkal, és úgy tűnik, hogy a következő három évben még szorosabb lehet az együttműködés Pécs és a Bárka között.

– Bizonyára eleven emlékei vannak a városról, hiszen voltaképp itt kezdődött a pályája, igaz?
– Ez olyannyira így van, hogy a főiskola után én először Pécsett voltam színpadon. A Lengyel György rendezte Szentiván éji álomban Puckot játszottam. Azt hiszem, akkor azzal az előadással nyílt a felújított színház.

– A Bárka Színház vendégeskedése hogyan állt össze, elvégre egy nap az csak egy nap.
– Megpróbáltunk minél színesebbek lenni, minél több mindent beletenni a rendelkezésre álló időbe. A gyerekprogramtól kezdve a beszélgetésen át az irodalmi műsorig, kiállításig, aminek aztán a csúcsa az esti előadás lesz, a Mulatság. Nem hiszem, hogy egy nap alatt teljes valónkban meg tudjuk mutatni magunkat, de mindenképpen jó lesz kedvcsinálónak a folytatáshoz.

– A Mrozek-darabról mi kell tudni, hogyan ajánlaná?
– Ezt nagyon-nagyon régen játssza a színház, még bőven az én időm előttről, pontosan kilenc éve. A pécsi egy különösen fontos jubileum lesz, a 200. előadás. Három fantasztikus színész jutalomjátéka, a Mucsit és a Scherert azt hiszem senkinek nem kell bemutatni, és remélem, hogy Szikszai Rémusz neve sem ismeretlen a közönség előtt. Bérczes Attila a rendező, aki azóta is oszlopos tagja a Bárkának. Egyébként a Mulatság több külföldi fesztivált is megjárt már, mindenütt nagy siker volt.

– Alföldi Róberttől mit láthatunk-hallhatunk a Bárka-napon?
– A művészetemet most megvonom mindenkitől! – nevet fel hangosan. – Voltaképp egy beszélgetésben veszek részt, amiben az első évadról lesz szó és persze a hosszútávú tervekről. Ami tán még fontosabb, hogy ott leszek, ismerkedünk és nagyon remélem, hogy a jövőben majd előadásaim is szerepelnek Pécsett.

– Egy nem egészen a témához kapcsolódó kérdés, de fontos: leforgatta első filmjét, rendezőként. Mi lehet tudni róla?
– Bartis Attila Nyugalom című regényéből készült, és elmondható, hogy készen van. Békés, boldog forgatás volt. Most egy kicsit pihenek, aztán jön a vágás. Szerintem nagyon erős lesz, hiszen nagy színészi alakítások vannak benne Udvaros Dorottyától, Hernádi Judittól, Margittay Ágitól, Gryllus Dorkától vagy Gálfi Lászlótól. Azt merem mondani, még ha nehéz is ilyesmit kijelenteni, hogy olyan film lesz, amilyent rég láthatott a közönség.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!