Kultúra

2013.11.28. 15:07

Kép a rókakölyökről, szemtől szemben

Igazán szép szakmai sikert hozott egy baranyai fiatalember számára „Az Év Természetfotósa 2013” fotópályázat. Az idei megmérettetést minden fórumon az abaligeti Mánfai Bence fotójával népszerűsítették, amelyen egy növendék róka nézett bele a kamerába.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Óriásplakát, a rendezvény meghívója, a díjnyertes művekből készült album – mindenhonnan a te fotód köszönt vissza.

– Számomra is óriási megtiszteltetés volt, hogy az egyik képemet választották ki, hiszen ez egyfajta különdíjnak is felfogható. Külön örömet jelentett, hogy a zsűri és a természetfotós közösség részéről is nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam.

– Mikor és hol jött az a róka?

– Kora délután, Abaliget fölött a dombon. Még 2011-ben készült a kép, emlékszem, tizenhárom napot kellett rá várni.

[caption id="" align="alignleft" width="370"] Mánfai Bence és a sikeres képe
[/caption]

– Minden fotód születésére így emlékszel?

– Nem, de ennek már az előkészületei is nagyon izgalmasak voltak. Egy konkrét, megtervezett projekt volt, amiben az állat közelségén volt a hangsúly. Ledrótoztam egy húsdarabot, és a közelébe raktam le a nagy látószögű objektívvel felszerelt, álcázott gépet. Egy száz méterre álló autóban, távkioldóval a kezemben vártam a pillanatot. Amikor csattant a gép, az állat felneszelt, és így 15-20 centiről lett meg az áhított szemkontaktus.

– Honnan jött a természet és a fotózás szeretete?

– Az egész családom szereti a természetet, annak minden szépségét. A szép pillanatok megörökítésének igényét édesapámtól vettem át. Közösen építünk leseket, és immár hagyományként évente több hetet töltünk együtt a csertői tó vízi világának megfigyelésével, fotózásával.

– Több tízezer fotó elkészítése, számos faj megörökítése után természetfotósként hol és mit fényképeznél még szívesen?

– Itthon elsősorban a kunsági, hortobágyi tocsogók madárvilága, erdős hegyek állatai a vonzóak számomra, konkrét tervem az egerésző ölyv reppenésének, rétisasok halrablásának megörökítése. Ha a nagyvilág, akkor inkább az északi vidék, Svédország, Norvégia, esetleg Alaszka szépségei a legvonzóbb célpontok.

A terv, hogy mindez jó

Mánfai Bence 1992-ben született Pécsett. Abaligeten és Pécsett végezte tanulmányait, jelenleg a PTE műszaki karának negyedéves környezetmérnök hallgatója. Mint mondja, bármennyire is vonzó számára, napjainkban sem a környezetvédelemből, sem a természetfotózásból nem lehet megélni, ezért tanulmányainak szakmai töltetű hasznosítására készül, hogy utóbbi pedig „jó hobbi maradhasson”. Fotóit időrendi sorrendbe rendezte, saját honlapot, blogot gondoz. Kiállítás? Egyelőre a pályázatok mozgósítják, de előbb-utóbb talán arra is rászánja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!