Csalássorozat

2018.02.15. 07:52

Négyszázötven milliárd forintnyi rúpiának kelt lába egy indiai állami bankban

A Punjab National Bank egyik mumbai fiókjából 1,8 milliárd dollárt érő helyi fizetőeszköz, azaz hozzávetőleg 450 milliárd forintnyi rúpiának veszett nyoma. A pénzintézet India második legnagyobb állami bankja.

An Indian man walks past a sign for the state-owned Punjab National Bank (PNB) in Mumbai on February 14, 2018. India's second-largest state-run bank said February 14 it had detected fraud of almost $1.8 billion at one of its branches, sending its shares plunging more than seven percent. The PNB, one of several state-owned lenders the government is trying to clean up, said transactions worth $1.77 billion had been made "for the benefit of a few select account holders with their apparent connivance". / AFP PHOTO / INDRANIL MUKHERJEE

Bár az eset részletei egyelőre nem ismertek, úgy tűnik, banki tisztviselők a pénzt kiválasztott ügyfelek külföldi számláira utalhatták – írja a Financial Times. A Punjab National Banknak nemcsak Indiában, hanem külföldön, így Afganisztánban, Dubajban, Hongkongban és Nagy-Britanniában is vannak irodái. Az eset nyomán azonban nem csupán a pénzintézet és a csalássorozat, illetve az ellopott összeg méretei miatt tört ki pánik az országban, hanem azért is, mert a botrány leleplezte az indiai bankrendszer és az azt felügyelő hivatalok meglehetősen nagy hiányosságait is.

Borítóképünkön egy férfi sétál el a Punjab National Bank mumbai fiókja előtt.

Forrás: Indranil Mukherjee / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!