Magyarság

2018.02.17. 15:42

Novák Katalin: a határon túliak ügye nem lehet kampánytéma

A határon túli magyarok ügyét nem lehet kampánytémává tenni, az egyetlen lehetséges álláspont az, hogy egymás nemzettestvérei vagyunk – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett, az Országházban tartott családi napon.

Novák Katalin a 2018 a külhoni magyar családok éve című programsorozat eseményén kijelentette: kevéssel az április 8-i választás előtt sokan azt gondolják, hogy a határon kívül élők ügyét kampánytémává lehet tenni, holott ez nem lehet kampánytéma.

Azt mondta: azt várja mindenkitől, határozottan képviselje ebben az ügyben az „egyetlen lehetséges álláspontot”, azt, hogy „egymás nemzettestvérei vagyunk, így tekintünk egymásra, függetlenül a választási ciklusoktól”.

Az államtitkár szerint lelkiismereti kérdés a határon túli magyarok ügye, és biztosította őket arról, hogy a jövőben is számíthatnak a kormányra.

Novák Katalin szólt a köldökzsinórprogramról is, amely az anyasági támogatás és a babakötvény kiterjesztésével biztosítja a kapcsolatot az anyaország és a határain kívül született gyerekek között. Hangsúlyozta: ezzel a támogatással ismerik el a magyar gyermekeket, szülessenek bárhol a világban. Az államtitkár beszédét vastapssal fogadta a Kárpát-medencéből érkezett több száz magyar család.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint babakötvényre eddig csaknem kétszáz kérvényt nyújtottak be, anyasági támogatásra pedig több mint ezret. A legtöbb (823) igénylés Kárpát-medencei egykori magyarországi területekről érkezett.

Potápi: mit sem érne a munka, ha nem lennének a magyar gyerekek

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntőjében arról beszélt, szimbolikus, hogy az Országház főlépcsőjén, a nemzet egységét megtestesítő Szent Koronától néhány méterre találkoznak.

Úgy vélte, a magyar jövő záloga a magyar gyermek, a magyar fiatalság, a magyar családok, és munkájuk semmit nem érne, ha nem lennének magyar gyermekek, akik továbbviszik az életet, a magyarság sorsát.

A kormánypárti politikus, aki – mondta – maga is képviselőjelöltként indul az április 8-i országgyűlési választáson, arról beszélt, bízik abban, hogy megkezdett munkájukat folytatni tudják.

A határon túliak itthon otthon vannak

Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke köszöntőjében arról beszélt: az, hogy hatodik alkalommal tudnak összegyűlni az Országházban a családi napra, azt jelenti, a határon túli magyarság Magyarországon „itthon van”. Ezt erősíti – szavai szerint – a kormány több intézkedése, például az állampolgárság megadása és a családi kedvezmények kiterjesztése.

A szervezet tagsága hálás a kormánynak a törődésért, még akkor is, ha vannak „populista nézetek”, amelyek „elvennék az állampolgárságot, letagadnák nemzettársaikat, akik a határon kívül rekedtek” – fogalmazott. Hozzátette, a rendezvény célja, hogy megmutassák, a család az egyetlen lehetőség a magyarság jövője szempontjából.

A esemény résztvevői egyperces néma felállással emlékeztek az életének 92. évében szerdán elhunyt Kallós Zoltánra, a magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakjára, a nemzet művészére.

A 6. Kárpát-medencei családi napon a gyerekek az Országház termeiben különböző programokon vehetnek részt, a felnőtteknek pedig konferenciát szerveztek.

Borítóképünkön Novák Katalin államtitkár köszönti A magyar családok jövője a Kárpát-medencében című rendezvény résztvevőit az Országházban 2018. február 17-én. Mellette Pataki János, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnöke (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b3).

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában