segítség a fiataloknak

2019.11.22. 22:20

Indul a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogram

December 22-éig jelentkezhetnek azok a középiskolások és egyetemisták, akik a megjelölt 66 egyetem valamelyikére szeretnének jelentkezni. A támogatás fedezi a kiutazás, a szállás, az ott-tartózkodás és a felvételi vizsga teljes költségét.

Már jelentkezhetnek a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramra azok a fiatalok, akik a világ legjobb egyetemeire szeretnének felvételizni – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin elmondta: a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot a Nemzeti Tehetség Központ koordinálja, és első körben ahhoz nyújtanak támogatást, hogy azok a fiatalok, akik a legjobb külföldi egyetemeken akarnak tanulni, ki tudjanak utazni a felvételi eljárásra.

Mint mondta,

bíznak abban, hogy a fiatalok a legrangosabb egyetemeken szerzett tudásuk birtokában Magyarország hírnevét növelik majd.

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ igazgatója közölte, december 22-éig jelentkezhetnek azok a középiskolások és egyetemisták, akik a megjelölt 66 egyetem valamelyikére szeretnének jelentkezni. A programról a www.nemzetitehetsegkozpont.hu oldalon lehet tájékozódni.

A támogatás fedezi a kiutazás, a szállás, az ott-tartózkodás és a felvételi vizsga teljes költségét.

Hangsúlyozta: nem azt várják el, hogy a diákokat felvegyék az intézménybe, hanem, hogy tegyenek meg mindent a sikeres felvételiért a személyes elbeszélgetésen.

Az Európai Unión belüli egyetemekre történő jelentkezés esetén legfeljebb 200 ezer forint ösztöndíj szerezhető, az Egyesült Királyságba 400 ezer forint, a távolabbi országokba történő jelentkezés esetén – mint például az Amerikai Egyesült Államok – 600 ezer forint, de egy ausztráliai felvételihez 700 ezer forint nyerhető el.

„Összesen 18 millió forint áll rendelkezésre” – közölte Lantos Krisztina.

Novák Katalin kitért arra is, hogy

a tehetséges magyar fiatalok támogatása kiemelt nemzeti ügy, szeretnék, ha minden tehetséges magyar fiatal kibontakoztathatná a tehetségét.

„Erről szól a tíz évvel ezelőtt indított Nemzeti Tehetség Program, amelyben évről évre 300-350 ezer fiatalnak nyújtunk segítséget” – fogalmazott. Mint mondta, egy tehetséges gyermek a családban áldás, de komoly anyagi ráfordítást igényel a szülőktől, ezért szeretnének ebben segíteni. Hozzátette: erre a célra 2019-ben 3,3 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Tehetség Programban. Elmondta azt is, október 1-jével jött létre a Nemzeti Tehetség Központ, amely a kiemelten tehetséges magyar fiatalok tehetséggondozásával, támogatásával foglalkozik, és éves szinten félmilliárd forintból támogatást kap a Nemzeti Tehetség Programból, de egyéb projektjeivel közösen összesen közel 1,6 milliárd forinttal gazdálkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában