Trükkös finanszírozás

2020.05.18. 14:27

Csellel működnek Ázsiában Soros György kitartottjai – 2. rész

Nem egyszerű Közép-Ázsiában az ngo-k helyzete, ugyanis a legtöbb térségbeli országban komoly szabályokhoz kötik működésüket, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy külföldről kapjanak pénzügyi forrásokat. Soros Györgyék azonban megpróbálják kijátszani a rendszert, és rafináltan működtetik hálózatukat a térségben – derül ki a V4NA hírügynökség cikksorozatának második részéből.

A Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának (OSF) honlapján elérhető regionális adatok szerint 2018-ban 116 támogatást osztottak ki az eurázsiai térségben. A dolog azonban nem ilyen egyszerű.

Közép-Ázsiában szigorú szabályok vannak érvényben a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozóan. Kazahsztánban például az állam olyan szigorúan szabályozza a szervezeteket, hogy szinte lehetetlen külföldi támogatásokhoz jutniuk. Sorosék éppen ezért nem kifejezetten helyi ngo-kba pumpálják a pénzt, hanem amerikai és európai civil szervezeteken keresztül támogatnak olyan programokat, amelyek Közép-Ázsiában fejtik ki hatásukat.

A legnagyobb összeget, másfél millió dollárt az OSF-től a Kirgizisztánban található American University of Central Asia (AUCA) nevű felsőoktatási intézet kapta. A támogatás leírása szerint a pénzből a közép-ázsiai országokból és Kirgizisztánból származó hallgatók ösztöndíját fedezhették. Továbbá különböző programokra és kutatásokra költhettek belőle.

A dollármilliárdos tőzsdespekuláns magánegyeteme, a Budapesten székelő Central European University (CEU) is jól járt. A Soros-egyetem ugyanis 126983 dollárt kapott azért, hogy finanszírozzanak egy hatnapos képzést legfeljebb 25 politikai ösztöndíjas számára, amelynek célja a Moldovában, Örményországban és Kirgizisztánban található kutatói és agytröszthálózat kapacitásának fejlesztése.

Feltűnő az is, hogy Sorosék aktívan támogatnak LMBTQ-szervezeteket.

Az Európai Leszbikus Konferencia (European Lesbian Conference) 25 ezer dollárral gazdagodott, amelyből támogathatták az európai és közép-ázsiai leszbikus mozgalmak felépítését.

790 ezer dollárt kapott a Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transzszexuális és Interszexuális Egyesület (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association – Europe) európai szárnya, általános működési támogatásként.

Forrás: V4NA

Félmillió dollárban részesültek Soros kedvenc kitartottjai az amerikai Tides Foundationnél. Az összegből a Freedom to Marry Global nevű projektre költhettek, amelynek célja, hogy erősítse az LGBT-szervezetek közötti stratégiai kommunikációt.

A térképből jól látszik továbbá, hogy a Soros-hálózat leginkább Grúziában van jelen.

A szervezetek támogatásán kívül Sorosék 14 úgynevezett szövetséget (fellowship) finanszíroztak összesen 22 234 dollár értékben, valamint 17 ösztöndíjra (scholarship) 343 671 dollár jutott.

A cikksorozat első, az Észak-Amerikában támogatott szervezeteket bemutató részét ide kattintva tudja elolvasni.

Borítóképünkön Soros György

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában