összetartozás

2021.08.16. 19:58

Rétvári: közös kincsünkként óvjuk a nemzeti kultúránk

Közös kincsnek nevezte a magyar kultúrát az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Rákóczi Szövetség külhoni régióból érkező középiskolás fiatalok számára rendezett színjátszó táborának záróeseményén hétfőn, Székesfehérváron.

Fotós: Vasvári Tamás

Fotós: Vasvári Tamás

Rétvári Bence úgy fogalmazott: 1100 év magyar történelme van a Kárpát-medencében.

– Ez alatt számtalan népcsoport felbukkant és eltűnt itt, nekünk mégis megvan a saját történelmünk, mítoszaink, legendáink, irodalmi alkotásaink, amelyekre büszkék lehetünk – tette hozzá. Kiemelte:

az elmúlt évtizedben 185 százalékkal nőttek a kultúrára fordított költségvetési források Magyarországon.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy nemzet nem őrzi, erősíti, éli meg kultúráját, akkor nehéz helyzetbe kerül, mert más országok ráerőltethetik sajátjukat, gazdasági befolyásra is használva azt.

Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP), Székesfehérvár polgármestere azt mondta, hogy a fiatalok a leghitelesebb helyen idézhették meg a magyar történelmet, hiszen a városban koronázták az ország királyait ötszáz éven át. A polgármester reményét fejezte ki, hogy folytatódik az együttműködés a Rákóczi Szövetség, a Vörösmarty Színház és az önkormányzat között.

Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője rámutatott: a fiatalok a táborban és az ott létrehozott koronázási előadásukkal összekötötték a történelmi örökséget a székesfehérvári színjátszási hagyományokkal.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta: negyedszer rendezték meg a színjátszó tábort Székesfehérváron, idén több mint húsz fiatal részvételével. Hozzátette:

a szövetség táboraiban összesen több mint ötezren vesznek részt idén.

Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója arról beszélt, hogy a tábor résztvevői is hozzájárulnak a magyar hagyományok továbbviteléhez.

A Rákóczi Szövetség korábbi tájékoztatása szerint a székesfehérvári színjátszótáborba középiskolás fiatalok érkeztek valamennyi külhoni régióból. A résztvevők betekinthettek a kulisszák mögé, és részeseivé váltak a színházi próbáknak, majd egy közönség előtti bemutatóval zárták a tábort.

Borítókép: Csoportkép a Rákóczi Szövetség színjátszó táborának záró rendezvényén, balról: Csáky Csongor, Rétvári Bence, Vargha Tamás, jobbról Szikora János és Cser-Palkovics András

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában