Szövetségesek

2022.06.29. 06:09

Törökország beleegyezett Finnország és Svédország NATO-csatlakozásába

A két ország már szerdán megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, néhány héten belül teljes jogú tagokká válhatnak.

Beleegyezett Törökország Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába – jelentette be kedd este Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára kedd este, miután a felek aláírták az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcstalálkozó keretében. A politikus szerint a szervezet "nyitott ajtók politikája" történelmi sikert ért el, az újonnan csatlakozók tovább erősítik a szövetséget - írja a Magyar Nemzet.

A két skandináv ország várhatóan már szerdán megkaphatja a hivatalos felkérést a csatlakozásra, amelyet még mind a harminc NATO-tagállamnak jóvá kell hagynia, de így is néhány héten belül a szövetség teljes jogú tagjaivá válhatnak.

Stoltenberg ismertette, Finnország és Svédország is jól képzett katonákkal, modern technológiával és szilárd demokratikus intézményekkel járul hozzá a szervezethez, ráadásul megváltoztatja a geostratégiai helyzetet a Baltikumban.

Bármelyik ország megváltoztathatja jövőjét

– mondta a főtitkár utalva arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a NATO bővítésének ellenzésével épp annak ellenkezőjét érte el az Ukrajna ellen indított háborúval.

Finnország és Svédország az ukrajnai háború kirobbantása miatt hagyott fel évtizedek óta tartó katonai semlegességével. Tagfelvételi kérelmeiket május közepén nyújtották be a NATO-hoz. Törökország azonban vétót emelt: Ankara azzal vádolta a két országot, hogy támogatják az általuk terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), valamint menedéket nyújtanak fegyveres csoportok tagjainak. Recep Tayyip Erdogan török államfő azt sem nézte jó szemmel, hogy a skandinávok Törökország szíriai katonai műveletei miatt betiltották az országukba irányuló fegyverexportot.

A kedden aláírt megállapodást hetekig tartó tárgyalások előzték meg.

Svédország még új terrorellenes törvényeket is bejelentett, hogy eloszlassa Törökország aggályait. Stoltenberg elmondta, a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Borítókép: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Recep Tayyip Erdogan török és Sauli Niinisto finn elnök (b-j) Madridban 2022. június 28-án, miután Törökország beleegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába. Az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében írták alá. MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában