Felmérés

2023.06.05. 16:01

Robert Fico pártja az esélyes az előre hozott választásokon Szlovákiában

A jelenlegi választói szándékok alapján a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerné a Szlovákiában szeptemberben tartandó előre hozott parlamenti választásokat a Markíza kereskedelmi televízió megrendelésére készült friss felmérés szerint.

MW

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

A Focus közvélemény-kutató ügynökség által, több mint ezer ember megkérdezésével május utolsó napjaiban készült, most nyilvánosságra hozott felmérés eredményei szerint a baloldali Irány a szavazatok 18 százalékával megnyerné a választásokat. 

A Focus felmérésének eredményei egybevágnak az elmúlt hónapokban nyilvánosságra hozott legtöbb közvélemény-kutatás eredményével, amelyekben a többszörös volt miniszterelnök, Robert Fico pártja rendszerint a legnagyobb támogatottságúnak mutatkozott.

A második legnagyobb támogatottságot az Irányból korábban kilépett volt miniszterelnök, Peter Pellegrini pártjának, a szociáldemokrata Hangnak (Hlas-SD) mérte a Focus, rájuk a közvélemény-kutatásban részt vevők 17,4 százaléka voksolna. A harmadik helyen, 12,5 százalékos támogatottsággal Zuzana Caputová államfő korábbi pártja, a legutóbbi parlamenti választáson a törvényhozáson kívül maradt, liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett a felmérésben.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a leendő pozsonyi parlamentbe összesen nyolc párt jutna be. Sorrendben negyedikként a parlamenten kívüli, nemzeti radikális Köztársaság (Republika) 9,7 százalékkal, ötödikként pedig a törvényhozás jelenlegi elnöke, Boris Kollár jobbközép pártja, a Család vagyunk (Sme rodina) 6,6 százalékkal.

A felmérés szerint a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt átlépné még a már több választási ciklus óta parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), 5,5 százalékos eredményt szerezve. Hetedik helyen befutó lenne a jelenlegi törvényhozás legerősebb pártja, az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomból névváltoztatással megújított OLaNO és Barátaik (OLaNO a priatelia) nevű formáció 5,3 százalékkal.

A közvélemény-kutatás szerint bejutnának még a parlamentbe a tavaly szeptemberig a kormánykoalíció részét képező, majd onnét távozó, és a kormány decemberi megbuktatásában vezető szerepet játszó liberálisok: a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) 5,3 százalékos várható eredményt mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában