Döntések

2023.07.17. 22:41

Hornung Ágnes: a kormány továbbra is kiemelt prioritásként kezeli a családtámogatásokat

A kormány továbbra is kiemelt prioritásként kezeli a családtámogatásokat, ezért a háború, a szankciók és a gazdasági helyzet ellenére jövőre 3300 milliárd forintot biztosít erre a célra –mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára beszél a nyári Erzsébet-táborok hivatalos megnyitóján a zánkai Erzsébet-táborban 2023. június 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az MTI beszámolója szerint Hornung Ágnes hangsúlyozta: a kormány megőrzi a jelenlegi családtámogatási rendszert, sőt bővíti azt, és egyes elemeinél az igénybe vehető összeget is megemelik jövőre.

Az államtitkár emlékeztetett:

a családpolitika legfontosabb célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ez pedig akkor valósulhat meg, ha az anyák minél korábban szülnek.

Ennek támogatása érdekében már számos intézkedést hozott a kormány, mint például a 30 év alatti anyák szja-mentessége és a diákhitel-elengedés – jegyezte meg. Hozzátette: a kormány úgy döntött, 10 millió forintról 11 millió forintra emeli a Babaváró összegét. A támogatást a 30 év alatti anyák vehetik igénybe, illetve a 30-40 közöttiek, amennyiben igazolják 12 hetes várandósságukat.

Hornung Ágnes elmondta,

változnak a falusi csok szabályai is.

Mint mondta, folyamatosan egyeztetnek a piaci szereplőkkel és a hitelt igénylőkkel, és azt látták, a nagyvárosokban és az ötezer lakosnál nagyobb településeken a gazdasági környezet és a „szankciós infláció” miatt ez a támogatási forma elértéktelenedett, a kisebb településeken azonban továbbra is jelentős segítséget jelent.

Hozzátette: ezért

a kormány úgy döntött, 50 százalékkal emeli a falusi csok összegét.

Használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén a gyermekszámtól függően 1–4–15 millió forintot lehet igényelni, meglévő ingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél pedig ezeknek az összegeknek a fele áll a családok rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában