Kedvezményes nyugdíj

2023.07.16. 13:39

Selmeczi Gabriella: provokáció a bírósági ítélet, amely szerint transzneműeknek is jár a „nők 40”

Durva provokációnak nevezte Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Veszprémi Törvényszék napokban hozott ítéletét, amely szerint transzneműeknek is jár a nők számára a 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíj, a „nők 40”.

MW

Selmeczi Gabriella, a Fidesz országgyűlési képviselője beszédet mond a Változó világ kihívásai a gyermekvédelemben című konferencián a budapesti Benczúr Hotelben 2023. április 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A fideszes országgyűlési képviselő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: annak idején a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezéséért vezették be a „nők 40-et”. Emlékeztetett arra, hogy ezt a javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök terjesztette a Fidesz-KDNP frakciószövetség elé, amely ezt támogatta.

Hozzátette: az alaptörvényből egyértelműen le lehet vezetni, hogy Magyarországon nincs „társadalmi nem” a jog szerint, „biológiai nem” van. Ez azt jelenti, hogy amilyen neműnek születik az ember, férfinak vagy nőnek, ez a személyes adat kerül be az anyakönyvi kivonatba és ennek alapján kell értelmezni a jogszabályokat – magyarázta. Ezért is felháborító a bírósági ítélet, ez a „hozzáállás” – jegyezte meg.

Úgy folytatta: az Európai Bizottság szóvivője által a héten kiadott közlemény tartalmazza, hogy bár a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy törvényeik megfeleljenek például az Emberi Jogok Európai Egyezményében szereplő kötelezettségeiknek, de a nemek jogi elismerésének feltételei és eljárásai kívül esnek az Európai Unió jogkörén. 

Tényszerűen nem igaz

– jelentette ki.

Amit a liberális oldalról, baloldalról mondanak, azaz, hogy itt valamilyen emberi jogot, európai uniós jogot sértünk. Ezt a bizottság szóvivője is megerősítette azzal, hogy a nemek jogi elismerése kívül esik az Európai Unió jogkörén, azaz nemzeti hatáskörbe tartozik

– tette hozzá. 

Magyarországon pedig, a Fidesz-KDNP, Orbán Viktor kormánya, a parlament is döntött ebben a kérdésben

– jegyezte meg.

Selmeczi Gabriella azt mondta: 

Magyarországon demokrácia van, ha folytatni akarják az ügyet, megtehetik. 

Beszámolt arról: sokan felhívták az üggyel kapcsolatban, szóvá téve, ha valaki férfiként született, úgy élte az életét, és néhány évvel ezelőtt nővé operáltatta át magát, milyen alapon kéri a „nők 40” kedvezményes, de teljes értékű nyugdíjat. A fideszes politikus azt mondta, nincs sem erkölcsi, sem jogi alapja ezt kérni.

Emlékeztetett azokra az esetekre, amikor az olimpiák, világbajnokságok alkalmával felháborodtak - szavai szerint teljes joggal - a női sportolók, mert a transznemű indulók a biológiai adottságaik miatt könnyedén legyőzték a női mezőnyben induló női sportolókat.

Ha valaki férfinak születik, nem jogosult a "nők 40-re"

– emelte ki. 

A jogosultsághoz nőnek kell születni és 40 év szolgálati időt kell felmutatni

– mondta. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 40 évet ledolgozott, beleértve a gyermekneveléssel töltött éveket, akkor jogosult erre a teljes értékű nyugdíjra – magyarázta.

Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy az országgyűlési képviselőknek, törvényhozóknak alaposan meg kell vizsgálniuk, szükség van-e törvénymódosításra. A parlament elé már két kormánypárti képviselő  - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely miniszter - benyújtott egy javaslatot. A Fidesz-KDNP politikusok dolga most, hogy „nagyon alaposan és higgadtan” megnézzék, vannak-e jogi kiskapuk a jelenlegi szabályozásban, és ha igen, ezeket hogyan tudják bezárni – közölte.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint „a társadalom többségét felháborítják ezek a bírói döntések”. Hozzátette: Magyarországon demokrácia, szólásszabadság, gyülekezési szabadság van, és mindenki úgy éli az életét, ahogyan szeretné. Nőként és törvényhozóként is azt mondja – tette hozzá -, hogy tiszteletben tartja és tiszteletben kell tartani, valaki hogyan éli meg az életét, milyenek a szexuális szokásai, de vannak törvények, társadalmi elvárások, ezeket be kell tartani. 

A társadalmi elvárások is nagyon fontosak a törvények megalkotásánál vagy akkor, amikor egy bíró ítélkezik

– emelte ki.

Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: 

a gyermekek jogát is tiszteletben kell tartani és a szülők jogát is, hogyan nevelik a gyermekeiket. 

A fideszes, KDNP-s képviselőket ne diszkriminálja senki azért, mert a „nők 40-et” a biológiai nőknek vezették be, és a nőket szeretnék ezzel a törvénnyel megtisztelni – jelentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában