Újabb emelés várható

2023.08.04. 12:24

A napokban megkapják emelt bérüket az egészségügyi dolgozók

A napokban kapják kézhez az ápolók, egészségügyi dolgozók júliusi, 18 százalékkal magasabb bérüket – mondta a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

MW

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az ápolók és az egészségügyben dolgozók megemelt bérével kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a Belügyminisztériumban 2023. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Takács Péter hozzátette: a háború és a szankciók okozta nehézségek ellenére a kormány idén is tovább növeli az egészségügyi dolgozók bérét, jövő márciusban pedig újabb nagy emelés várható.

A béremelés csaknem 84 ezer ápolót és az egészségügyben dolgozókat érinti.

Közölte, 2010 óta több ütemben, jelentősen nőtt az ápolók bére, legutóbb tavaly januárban volt 10 százalékos béremelés. 

A mostani emeléssel az ápolók bruttó alapbére 2010-hez képest átlagosan már a négyszeresére emelkedik

– mondta az államtitkár.

TAKÁCS Péter
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az ápolók és az egészségügyben dolgozók megemelt bérével kapcsolatban tart sajtótájékoztatót a Belügyminisztériumban 2023. augusztus 4-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Egy négy–hat éve dolgozó, felsőfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 422 550 forint, ami a jelenlegi béremeléssel 498 600 forintra nő. Ez 2010-ben csupán 126 270 forint volt. Egy 20 éve dolgozó felsőfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 493 690 forint, ami 582 550 forintra emelkedik. Ez 2010-ben 149 150 forint volt.

Egy négy–hat éve dolgozó, középfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 340 030 forint, ami a béremeléssel 401 240 forintra emelkedik. Ez 2010-ben 91 400 forint volt. Egy 20 éve dolgozó középfokú végzettségű ápoló, egészségügyi szakdolgozó jelenlegi bruttó alapbére 389 830 forint, ami a július 1-jei béremeléssel 460 000 forintra emelkedik, ez az összeg 2010-ben 106 600 forint volt – ismertette Takács Péter.

A kormány már arról is döntött, hogy az ápolói béremelés 2024 márciusában folytatódik

– tette hozzá az államtitkár.

A háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek sem maradnak ki a júliustól járó, 18 százalékos béremelésből. Rájuk nem az ágazati előmeneteli szabályok irányadóak, különféle jogállások szerint végzik a munkájukat. Van, akinél a munka törvénykönyve irányadó, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, valamint olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előmeneteli szabályok érvényesek. Először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés, a háziorvosi kollegiális vezetők számításai szerint nem, ezt pedig a kormány elfogadta. A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják majd meg

– mondta el az államtitkár.

Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, ezután a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elvégzi a számfejtést

– tette hozzá.

Takács Péter megjegyezte: az alapellátásban dolgozók béremelésével kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara téves információkat tett közzé, a Belügyminisztérium azonban elkötelezett a szféra béremelése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában