Ukrán válság

2023.09.26. 06:21

Orosz légicsapás érte a dél-ukrajnai Izmajil kikötőjét

580. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán katona egy megsemmisült jármű maradványai mellett a frontvonalnál a donyecki Andrijivka település közelében 2023. szeptember 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alex Babenko

Ukrán határőrszolgálat: Újra működik a kompátkelő a román határon 

Újra működik az ukrán-román határon az odesszai régió orlivkai kompátkelőhelye, amelyre keddre virradóan mértek csapást az orosz erők - közölte az ukrán határőrszolgálat a Telegramon.

A határőrök helyi idő szerint 18 óra 40 perckor jelentették be a munka újraindítását az ellenőrzőponton

 - írta beszámolójában az Ukrajinszka Pravda.

A hírportál hozzátette, hogy az Orlivka és Isaccea közötti dunai kompátkelő mellett van egy nemzetközi ellenőrzőpont is. Oroszország keddre virradóan súlyos dróntámadást hajtott végre Ukrajna ellen.

Az ukrán légierő közlése szerint a 38 támadó drónból 26-ot megsemmisítettek, de találat érte az odesszai Duna-menti térséget, megrongálódott a határ menti infrastruktúra, több jármű kigyulladt.

Észtország is csatlakozott az Ukrajnának szánt lőszerek beszerzési programjához

Észtország is csatlakozott az Ukrajnának szánt lőszerek német beszerzési programjához - közölte kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter észt hivatali partnerével Hanno Pevkurral megtartott találkozóján Tallinnban.

"Nagyon örülök, hogy Észtország úgy döntött: csatlakozik a német lőszerbeszerzési keretszerződésekhez" - mondta a német tárcavezető.

Hangsúlyozta: ez lehetővé teszi majd, hogy az ipar növelje gyártókapacitását, ami - mint fogalmazott - "mindannyiunk számára nagyon fontos".

Pistorius kijelentette, hogy a lőszerek kulcsfontosságú tényezői Ukrajna ellenállóképességének.

Pevkur szintén arról beszélt, hogy több pénzt kell befektetni a védelembe több lőszer beszerzése végett. "Reménykednünk kell abban, hogy az ipar képes többet termelni, és akkor mi többet tudunk majd vásárolni" - hangoztatta az észt tárcavezető, utalva egy olyan uniós programra, amelyet a balti állam kezdeményezett, és amelynek keretében egymillió tüzérségi lövedékkel akarnak ellátni Ukrajnát. Mint mondta, az utóbbi program keretében eddig ennek a mennyiségnek a negyedét sikerült összegyűjteni.

Németország és Észtország már a közelmúltban kiszélesítette katonai együttműködését, amikor Lettországgal közösen a német gyártmányú Iris-T közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer beszerzése mellett döntöttek.

Pistorius és Pevkur felidézte, hogy egy közös kezdeményezés keretében tábori kórházakkal is ellátják Ukrajnát.

A két miniszter a nap folyamán az észt Ämari légitámaszponton tett látogatást, amelyet egyebek között a német légierő is használ a NATO balti légtérellenőrző missziójának keretében.

Ausztria "feltétlen szolidaritásáról" biztosította Ukrajnát az osztrák házelnök

Ausztria "feltétlen szolidaritásáról" biztosította Ukrajnát Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament alsóházának elnöke kedden a kijevi törvényhozásban mondott beszédében.

Felszólalásában az osztrák politikus a két ország történelmi kapcsolatait méltatta, és hangsúlyozta, hogy Ausztria "19 hónappal a háború kitörése után is feltétlen és töretlen szolidaritással áll Ukrajna mögött". Emellett Bécs további támogatásáról biztosította a kijevi vezetést az európai integráció útján.

Ausztria eddig több mint 152 millió euró (60 milliárd forint) közvetlen segéllyel támogatta Ukrajnát, illetve uniós nettó befizetőként jelentős közvetett támogatást nyújt az Európai Unió keretében, amely eddig 59 milliárd eurót (23 ezer milliárd forint) biztosított, s ezen felül hozzávetőleg százezer ukrajnai menekültet fogadott be.

Ausztria addig folytatja Ukrajna és az ukrán nép támogatását, amíg az szükséges

 - jelentette ki Sobotka.

Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök osztrák hivatali partnerével tartott megbeszélését követően elmondta, hogy részletekbe menően megvitatták az Ukrajnának nyújtandó támogatással és a parlamentek együttműködésének kiépítésével kapcsolatos kérdéseket.

Az osztrák parlamenti küldöttség a nap folyamán látogatást tett a Caritas segélyszervezet Kijev melletti, jelentős háborús károkat szenvedett Irpinyben működő csoportjánál.

Andreas Knapp, a Caritas külföldi segélyezésért felelős főigazgatója elmondta, hogy eddig négymillió embernek tudtak segítséget nyújtani és Ukrajna különböző régióiban 24 programjuk valósul meg.

Később a delegáció Bucsába is ellátogatott, ahol az osztrák parlamenti képviselők egy fotókiállítást tekinthettek meg a helyi Szent András templomban, és az egyik tömegsírnál egy perces néma csönddel emlékeztek meg az áldozatokról.

Orosz védelmi miniszter: 17 ezer katonát veszített az ukrán fél szeptemberben

Több mint 17 ezer embert, valamint több mint 2700 egységnyi fegyverzetet és haditechnikai eszközt veszítettek ebben a hónapban az ukrán fegyveres erők - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca kollégiumának ülésén.

A tanácskozáson a moszkvai katonai tárca által közzétett felvételek tanúsága szerint részt vett Viktor Szokolov tengernagy, az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnoka, akinek az ukrán fél a halálhírét keltette. Az ukrán fegyveres erők pénteken rakétacsapást mértek Szevasztopolra, és az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint megrongálódott a flotta történelmi főhadiszállásának épülete, egy katona eltűnt. Az ukrán különleges műveleti erők parancsnoksága azt közölte, hogy 34 tiszt, köztük Szokolov életét vesztette.

Sojgu szerint az ukrán fél szeptemberben két német Leopard és egy brit Challenger harckocsit, hét amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet és 51 nyugati gyártmányú önjáró löveget veszített szeptember folyamán. Azt mondta, hogy az orosz erők ebben az időszakban Kupjanszk irányában "jelentősen kiterjesztették az ellenőrzési zónát Szinkivka és Petropavlivka települések közelében".

Az orosz katonai tárca vezetője szerint az Egyesült Államok és szövetségesei, noha az ukrán "ellentámadásnak" nem sikerült érdemi eredményt elérnie, tovább fegyverzik Ukrajnát, eközben az ukrán hatóságok "képzetlen katonákat vezényelnek értelmetlen támadásokba, a mészárlásba".

"A Nyugatnak és kijevi csatlósainak ilyen cinikus akciói csak az önmegsemmisítés felé taszítják Ukrajnát" - fogalmazott Sojgu.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők az elmúlt nap folyamán tíz ukrán támadást vertek vissza, közülük négyet a Donyeck körzetében lévő frontszakaszon, ahol szerinte mintegy 310 ukrán katona esett el vagy sebesült meg, emellett megsemmisült öt páncélos és öt gyalogsági harcjármű. Az fronton elszenvedett összes ukrán veszteséget mintegy 655 főben nevezte meg. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg három lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, öt HIMARS-rakétát, egy JDAM irányítható légibombát és 57 drónt.

Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán úgy nyilatkozott, hogy az orosz hadsereg javított pozícióin Avdijivka és Marjinka környékén, valamint Bahmutnál az északi szárnyon.

Az ukrán védelmi tanács titkára: Ukrajna nem vet be orosz területek ellen ATACMS rakétákat

Ukrajna nem használ majd oroszországi területek elleni támadáshoz nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat, amelyeket az Egyesült Államok biztosít majd számára - közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az ABC spanyol lapnak adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett kedden.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok által biztosított nagy hatótávolságú rakétákat "kizárólag Ukrajna területének védelmére fogják használni". "Orosz terület ellen nem vetjük be, erről megállapodásunk van partnereinkkel" - szögezte le. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a háború orosz területre átvitele szükséges Ukrajna védelme érdekében, de az ukrán hadsereg saját fegyvereivel csap le oroszországi katonai létesítményekre, ahonnan - mint mondta - "szinte naponta támadások érik gyermekeinket". Leszögezte azt is, hogy Ukrajnának nem áll szándékában orosz civileket támadni.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) információi szerint az ukrán fegyveres erők HIMARS-rakétával eltaláltak egy ideiglenes orosz irányítóközpontot a dél-ukrajnai Herszon megyében, aminek következtében nyolc orosz tiszt életét vesztette, hét megsebesült - hozták nyilvánosságra az SZBU-nál. Az Ukrajinszka Pravda megjegyezte, hogy a szolgálatnál nem közölték, mikor történt ez a támadás. Az SZBU nem megnevezett munkatársa ugyanakkor viedófelvételt is átadott a műveletről a hírportálnak. A rakéta az SZBU szerint akkor csapódott az épületbe, amikor a 70. orosz gépesített lövészhadosztály 24. gépesített lövészezredének tisztjei épp napi értekezletüket tartották.

Választ ígért Kanada "ellenséges lépéseire" az orosz külügy

Kanada Oroszországgal szembeni ellenséges lépései, beleértve a szankciók bővítését, nem maradnak válasz nélkül - közölte az orosz külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben ovációval fogadták az ukrán Galícia SS-hadosztály egyik veteránját.

A kanadai kormány ellenséges fellépése, amely az oroszellenes szankciós hevületében igyekszik felülmúlni az Egyesült Államokét, folyamatosan bővítve a nemzeti stoplistát a politikusok, a kultúra művelői, szankciók alá vontak családtagjai, sőt egész oktatási intézmények rovására, természetesen nem marad válasz nélkül

 - állt a moszkvai külügyminisztérium közleményében.

A tárca szerint a 14. "Galícia" SS-gránátos hadosztály 98 éves banderista harcosának, Yaroslav Hunkának a kanadai parlamentben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása idején megrendezett nyilvános ünneplése "a lehető legjobban jellemezi Justin Trudeau miniszterelnök uralkodó rendszerét". Az állásfoglalás hangsúlyozta, hogy az orosz fél nem szándékozik "megbékélni azzal, ahogyan a kanadai liberálisok a nácizmussal kacérkodnak".

"Meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket az orosz-kanadai kapcsolatok összefüggésében, amelyek a hivatalos Ottawa hibájából mély válságot élnek át" - olvasható a dokumentumban.

Az orosz diplomáciai tárca szerint Kanada ultraliberális ideológiája, amelyet "átitatott az Oroszország, a kultúrája, vallási és hagyományos értékei iránti gyűlölet, rokonságot mutat a nácizmussal".

"Nem véletlen, hogy ebben az országban emlékműveket állítottak az ukrán nacionalizmus vezetőinek, a menedékjogot kapott nácik túlnyomó többsége pedig, mint például Yaroslav Hunka, nyugodtan éli az életét, az orosz kommunizmus elleni harcosokként dicsérve és pártfogolva, különösen Chrystia Freeland miniszterelnök-helyettes által" - hangoztatja a közlemény.

"Bízunk benne, hogy a kanadai társadalom egészséges erői felemelik szavukat a történelem és a mindennapi élet hatóságok által szorgalmazott +fasizálása+ ellen, amely kéz a kézben jár a militáns ruszofóbiával" - zárta közleményét a minisztérium.

Hunka meghívást kapott a kanadai parlament pénteki rendkívüli ülésére, amelyet Zelenszkij látogatásával egy időben tartottak Ottawában. Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők álló ovációja közepette úgy mutatták be, mint "az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháború alatt".

Anthony Rota, az alsóház elnöke, aki Kanada és Ukrajna hősének nevezte Hunkát, zsidó szervezetek tiltakozására reagálva bocsánatot kért tőlük, és magára vállalta a felelősséget a volt SS-önkéntes meghívása miatt. Közölte, hogy utólag jutott olyan információhoz, amelyek miatt megbánta döntését.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy előzetesen sem ő, sem Zelenszkij nem értesült Rota tervéről. Witold Dzielski ottawai lengyel nagykövet bocsánatkérést követelt a szervezőktől.

Gyeripaszka: az orosz gazdaság meglepően jól viseli a szankciókat

Oleg Gyeripaszka orosz nagybefektető szerint az orosz gazdaság "meglepően jól" viseli az Ukrajna elleni háború miatt elrendelt nyugati szankciókat.

Gyeripaszka a Financial Times című londoni üzleti napilapban kedden megjelent nyilatkozatában kijelentette: őt is meglepetésként érte Oroszország ellenállóképessége, mivel korábban azt hitte, hogy a háború csődbe sodorja a gazdaságot.

Az oligarcha - Oroszország egyik leggazdagabb embere - az interjúban hangsúlyozta: az ország új kereskedelmi kapcsolatokat épített ki feltörekvő gazdaságokkal, emellett növelte a hazai termelés bővítését célzó beruházásokat, és ennek révén tudott talpon maradni a gazdaságának elszigetelésére hozott intézkedések közepette is.

Gyeripaszka szerint az orosz magánszektor teljesítménye robusztusabb, mint ahogy azt ő alig néhány hónappal ezelőtt is elképzelhetőnek tartotta.

"Meglepődve látom, hogy az üzleti magánszektor ennyire rugalmas. Többé-kevésbé biztos voltam abban, hogy a gazdaság akár 30 százaléka is összeomolhat, de (az arány) ennél sokkal kevesebb" - fogalmazott a Financial Timesnak nyilatkozva az orosz milliárdos.

Hozzátette: a gazdaság lassulásának mértéke a háborús kiadások és "a mindenféle állami támogatások" figyelembevételével is meglepően csekély, "a magángazdaság megtalálta a sikeres működés módját".

A Financial Times idézi a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzését, amely az orosz gazdaságban az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,2 százalékos növekedést valószínűsít.

A lap felidézi azt is, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a minap ennél jóval derűlátóbb, 2,8 százalékos növekedést jósolt 2023 egészére.

Gyeripaszka - akinek cégei ellen az Egyesült Államok és az Európai Unió ugyancsak szankciókat tart érvényben - a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: ázsiai utazásai arról győzték meg, hogy "a globális dél" nem enged annak a nyomásnak, amelynek célja, hogy a térség országai is csatlakozzanak a szankciókhoz.

Ezekben az országokban egymilliárd embert kell naponta élelmezni, és "a realitás az, hogy ehhez szükségük van orosz anyagi erőforrásokra" - fogalmazott az interjúban az orosz oligarcha.

Kaució bevezetését kezdeményezik Brüsszelnél az ukrán gabonával kapcsolatban a V4 országai

Visszatérítendő kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia.

"Ez az intézkedés arra kényszerítené a kereskedőket, hogy az ukrán gabonát ne tartsák vissza az európai piacokon" - jelentette ki Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden a dél-morvaországi Znojmóban a visegrádi szakminiszterek találkozója utáni sajtótájékoztatón.

Marek Vyborny szerint a kereskedők akkor kapnák vissza a kauciót, amikor az általuk szállított ukrán gabona a balti vagy a lengyel kikötőkön keresztül elhagyná Európát.

A tárcavezető leszögezte: továbbra is azt részesítené előnyben, ha az ukrán gabonaexport problémáját európai szinten kezelnék.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Orosz légicsapás érte a dél-ukrajnai Izmajil kikötőjét

Orosz légicsapás érte keddre virradóra a kulcsfontosságú dél-ukrajnai kikötőt, Izmajilt, két ember megsebesült és megrongálódott a létesítmény infrastruktúrája - közölte kedden Odessza megye kormányzója.

A több mint két órán át tartó támadásban megrongálódott egy kikötőépület, raktárépületek és több mint 30 teherautó és személygépkocsi - adta hírül Oleh Kiper a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az ukrán hadsereg arról számolt be, hogy az Oroszország által indított 38 iráni gyártmányú támadó drónból 26-ot lelőtt. A tájékoztatás szerint egy nemzetközi ellenőrző ponton felfüggesztették a közlekedést, és a járműveket ideiglenesen átirányították. Az ukrán határszolgálat később a román határon lévő Orlivkaként azonosította az átkelőhelyet.

"A támadás következtében két kamionsofőr megsérült. Megrongálódtak a magtárak, a közigazgatási épületek és a teherszállító járművek" - derült ki a közleményből.

A hadsereg arról is beszámolt, hogy az orosz erők Odessza megyén kívül Mikolajiv, Herszon és Kirovohrad régiót is tűz alá vették.

Ukrajna modernizált Gradokat szállított Donyeckbe

Ukrán tüzérek modernizált Grad rakétavetőkkel érkeztek Donyeck irányába – mondta el a RIA Novosztyinak Andrej Marocsko katonai szakértő, nyugalmazott LPR alezredes.

Az ukrán hadsereg folyamatosan ágyúzza a DPR lakott területeit, különösen magát Donyecket Gradokkal és a NATO fegyverekkel, beleértve a kazettás lövedékeket is.

Herszont csapás érte

A Suspilne a külügyminisztériumra hivatkozva arról számolt be, hogy Herszon város Korabelnyi kerületét csapás érte. Azt írják, hogy "magas épületek és magánházak károsodtak. Az áldozatokkal kapcsolatos információk tisztázása folyamatban van."

Orosz rakéták csaptak le Odesszára

Éjszaka Oroszország légicsapást mért Izmail kulcsfontosságú ukrán gabonaexportáló kikötőjére, két ember megsebesült és az infrastruktúra is megrongálódott - közölte kedden az odesszai régió kormányzója.

A több mint két órán át tartó támadásban egy kikötőépület, tároló létesítmények, valamint több mint 30 teherautó és autó sérült meg – írta Oleh Kiper a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.

Az ukrán hadsereg jelentése szerint a 38 iráni gyártmányú drónból 26-ot lelőttek.

Az USA szerint nem megfelelőek az Abrams-ok Ukrajna számára

Az amerikai M1 Abrams tankok nem segítik az Ukrán Fegyveres Erőket (AFU) jelentősen megváltoztatni a helyzetet a csatatéren - írja a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai lap.

"Az ukrán tisztviselők elismerik, hogy négy hónappal az offenzíva kezdete után ezek a járművek valószínűleg nem változtatnak jelentősen a konfliktus lefolyásán" – áll az anyagban. A cikk szerzője rámutatott, hogy az orosz aknamezők komoly akadályt jelentenek a lánctalpas járművek számára. Ráadásul az ősz beköszöntével újabb probléma lesz az eső, ami jelentősen megnehezíti a páncélozott járművek szántóföldi manőverezését.

Rakétát lőttek Donyeckre

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egy AGM-88 HARM radarellenes rakétát lőttek ki Donyeckre. Az ukrán háborús bűnöket ellenőrző és koordináló közös központ (JCCC) DPR képviselete a Telegramon számolt be erről.

Az esetet moszkvai idő szerint 19:45-kor rögzítették a város Leninszkij kerületében.

Szeptember 20-án Donyeck polgármestere, Alekszej Kulemzin arról számolt be, hogy egy HARM rakéta lezuhanása miatt megsérült az egyik iskola a város Budennovszkij kerületében.

Az AGM-88 HARM levegő-föld rakétát légvédelmi radarrendszerek felkutatására és megsemmisítésére tervezték.

Robbanás történt Krivij Rihben

Robbanás történt az ukrán Krivij Rih városában – közölte Alekszandr Vilkul polgármester a RIA Novosztyi cikke szerint.

Az ukrán digitális átalakulás minisztériumának online térképe szerint emellett légiriadót hirdettek Nikolaev, Cserkaszi, Vinnica, Kirovograd, Odessza és Dnyipropetrovszk régiókban.

Korábban erőteljes robbanás történt az ukrajnai Nikolajevben. Az Ukrán Hadsereg Légvédelmi Erőinek parancsnoksága rakétaveszélyre figyelmeztetett a régióban.

Az USA új Abrams tankokat szállít Ukrajnába

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátorának bejelentése szerint a következő hetekben Amerika új Abrams tankok szállítását tervezi Ukrajnába - írja a RIA Novosti.

Kirby megerősítette, hogy az első adag felszerelés már megérkezett Ukrajnába.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője korábban azt mondta, hogy a kijevi szállítások a menetrend szerint haladnak. Az Egyesült Államok megígérte, hogy leszállít Ukrajnának 31 egységből álló Abrams harckocsikat.

Ezt megelőzően, szeptember 16-án Alekszej Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára azt mondta, hogy Kijev hamarosan 10 Abrams tankot kap az Egyesült Államoktól. Emlékeztetett arra, hogy ezek a harckocsik a legnehezebbek, súlyuk 80 tonna.

Ukrán drón robbanóanyagot dobott le Kurszk közelében

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónja robbanóanyagokat dobott le egy elektromos alállomásra a kurszki régióban a Korenyevszkij körzetben lévő Sznagost faluban - jelentette be az orosz határ menti régió kormányzója, Roman Starovoyt a Telegram csatornáján.

Civilek nem sérültek meg 

– hangsúlyozta Starovoyt.

"A sürgősségi csapatok megkezdik az áramellátás helyreállítását, amint a helyzet lehetővé teszi" – mondta a vezető.

Szeptember 26-án egy ukrán drónt lőttek le Kurszk régióban. Szeptember 25-én este a légvédelmi rendszerek hét ukrán drónt semmisítettek meg Belgorod régió felett. 

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5403 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4979 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Gellert kapott orosz támadások

Szeptember 25-én az oroszok sikertelen szárazföldi támadásokat hajtottak végre Avdijivka és Marinka közelében, Donyeck nyugati külvárosában - jelentette az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Az ukrajnai támogatásra is kihat az amerikai kormányzat leállása

Az amerikai szövetségi kormányzat október 1-jei esetleges leállása megnehezítheti a segélycsomagok Ukrajnába juttatását - közölte a külügyminisztérium.

A működés feltétele, hogy a törvényhozás elfogadja a költségvetést, ennek hiányában október 1-jén leáll a kormány.

AZ ENSZ kínzással vádolja az orosz hadsereget

Egyre több bizonyíték van arra, hogy az orosz hadsereg halálra kínozza az ukrán informátornak tartott embereket - jelentette hétfőn Genfben az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a világszervezet egyik vizsgálóbizottsága.

"Folyamatosan kerülnek elő bizonyítékok arra, hogy az orosz fegyveres erők háborús bűncselekményeket követnek el Ukrajnában" - áll a bizottság jelentésében, amelynek megállapításai szerint az orosz hadsereg széles körben és módszeresen alkalmaz kínzást olyan emberekkel szemben, akiket azzal gyanúsít, hogy az ukrán hadsereg informátorai.

"Egyes esetekben a kínvallatást olyan brutalitással alkalmazták, hogy az áldozat meghalt" - tette hozzá.

A bizottság a továbbiakban arra fog törekedni, hogy megállapítsa:, a kínzás esetei és az ukrán infrastruktúra elleni támadások emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak-e.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában