Pályázati pénzek

2023.09.14. 06:45

Egyre több a bizonyíték a Cseh Katalinékhoz köthető céghálózat büntetőügyében

A határokon átnyúló adócsalási ügyben két éve nyomoznak.

MW

Cseh Katalin, a Momentum képviselõje az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

2021 nyarán egy magát Anonymusnak nevező álarcos alak az internetre feltöltött videójában azt állította, hogy egy kettős játékot űző politikust fog lebuktatni. Nem sokkal később megnevezte Cseh Katalint. Az álarcos férfi a Momentum egyik legismertebb politikusáról, EP-képviselőjéről azt is kiszivárogtatta, hogy a családjához köthető céghálózat bizonyos tagjai gyanús körülmények között juthattak többmilliárdos európai uniós pályázati pénzekhez.

A cégcsoport magját a Mondat Kft., a Holotech Hungary Kft. és a Pannónia Nyomda Kft. teszi ki. Utóbbi vállalkozást a momentumos politikus édesapja alapította. A cégben Cseh Katalin 2013 és 2018 között volt ügyvezető, éppen abban az időszakban, amikor uniós pályázatot is beadtak.

Ügyes: már meglévő technológiával pályázhattak

A pályázatokban úgynevezett holografikus eszközök, illetve technológiák szerepeltek. Az utóbbi elem azért lényeges, mert az adóhatóság nyomozói azt valószínűsítik, hogy a céghálózat tagjai tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a fejlesztéssel vettek részt. Ez azt jelentheti, hogy egy gépre, egy technológiai megoldásra többször is pénzt kérhettek. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy az adóhatóságnál úgy vélik: két pályázatnál azonos eszközbeszerzés történt, s több pályázat esetében is azonos számlákat tüntettek fel az uniós pénzek felhasználásának igazolására. 

Gyanúsítások és milliárdos vagyonlefoglalás 

A szakemberek a nyomozás során körbeszámlázás nyomaira is bukkantak. Ennek kapcsán érdemes felidézni, hogy a céghálózat bizonyos szereplői két hologramos technológia működtetésére alkalmas eszközt vettek egy cseh cégtől. Ám a magyar vevő által kifizetett, összességében több mint egymilliárd forintos vételár maradéktalanul visszavándorolt a vevőhöz, a cégcsoportba tartozó Holotech Hungary Kft.-hez. A NAV a cseh kapcsolat miatt kezdeményezte, hogy az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh vádhatósághoz. Ennek oka, hogy banki adatok, adóbevallások és különféle szerződések segíthetnek tisztázni az ügy még homályos részleteit. Ez meg is történt, és a Magyar Nemzet információi szerint a kapott válaszok a gyanút erősítették.

Ezért sem meglepő, hogy nem sokkal később, 2022 őszén a NAV egy személyt kihallgatott az ügyben, akit félmilliárdot meghaladó adócsalással gyanúsítanak. Az illető információink szerint a Cseh család cégéhez kapcsolható egyik vállalkozás tisztségviselője, akinek az érdekeltségeinél a nyomozó hatóság milliárdos értéket meghaladó vagyont is lefoglalt. Néhány héttel ezelőtt a nyomozók újabb gyanúsítottat „szólítottak meg”, a férfiról azt lehet tudni, hogy a tavaly meggyanúsított tisztségviselő bűnsegédje lehetett.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában