Vízumbotrány

2023.09.20. 05:56

Pressman érvelése kártyavárként dől össze Szöllősi György ügyében

Az egykori diplomata, Danku Péter a Magyar Nemzetnek rámutatott: teljesen azonos feltételek mentén pozitív elbírálást adott vízumkérelmére a nagykövetség.

MW

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Nagy port kavart a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, Szöllősi Györgynek az ügye a napokban. Az újságíró az Egyesült Államokba utazott volna, ám a David Pressman vezette budapesti nagykövetség megtagadta tőle a vízumot – írja a Magyar Nemzet. A lapnak Danku Péter nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő reagált a nagykövetség érvelésére – egyértelműen cáfolva azt. Danku Péter 2019 végéig a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa volt, dolgozott diplomataként és nagykövethelyettesként. Rangjelölés nélküli diplomata-útlevele jelenleg is van.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének argumentumai egyértelműen mondvacsinált, ellentmondásos, teljes mértékben valótlan érveken alapulnak, amelyek kártyavárként omlanak össze, ha mérlegeljük, hogy Szöllősi György kérelmével és jogállásával teljesen azonos feltételek mentén nyújtottam be diplomatavízum-kérelmemet. Nagykövet úrral ellentétben pedig minden további nélkül élvezhettem a nagykövetség pozitív elbírálását

– nyilatkozta Danku Péter a Nemzeti Sport főszerkesztőjének ügye kapcsán.

A nemzetközi fejlesztési és segélyezési szakértő rámutatott,

hozzá hasonlóan Szöllősi Györgynek is az 1998-as külföldi utazásról szóló törvény 12. paragrafusának második pontja értelmében rangjelölés nélküli diplomata-útlevele van.

A Nemzeti Sport főszerkesztője a chicagói magyar közösség meghívására vett volna részt az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáján, a 25. Árpád-kupán, amelyet a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérése nyitott volna meg, ám a budapesti nagykövetség nem állított ki számára vízumot. Érvelésükben szerepelt, hogy megnőtt a magyar kormány által kiállított diplomata-útlevelek bemutatásának száma a vízumkérelmezők körében. Kiemelték, olyan személyek is rendelkeztek diplomata-útlevéllel, akik estében nincs egyértelmű utalás a magyar kormányon belüli hivatalos szerepre.

Mit jelent a rang nélküli diplomata-útlevél?

Danku Péter ismertette, rangjelölés nélküli diplomata-útlevelet azok kapnak, akik diplomáciai küldetéssel járó feladatot látnak el, illetve akiknek a diplomata-útlevéllel történő ellátása külpolitikai érdekből indokolt, ugyanakkor nem állnak a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium alkalmazásában.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában