Tény

2023.10.30. 23:32

Azbej Tristan: ma a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

Korunkban a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az üldöztetésnek kitett keresztények helyzetét bemutató, Kereszt-tűzben című kiállítás hétfői londoni megnyitóján.

MW

Azbej Tristan

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Azbej Tristan a rendezvény helyszínén, a Londoni Magyar Házban a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott: a minden más emberi jogra, a toleranciára oly büszke nyugati világ nem hajlandó tudomást venni több mint 300 millió ember szenvedéséről, üldöztetéséről, jogfosztottságáról.

Magyarország humanitárius alapon és értékelvű választás alapján ezt nem fogadja el, ezért indította el a magyar kormány 2017 elején a Hungary Helps (Magyarország segít) címmel meghirdetett programot. Ez Magyarország nemzetközi segítségnyújtási programja, amelynek célja nem kizárólagosan, de kiemelten az üldözött keresztények megsegítése - mondta a londoni kiállítás megnyitóján az államtitkár.

Azbej Tristan hangsúlyozta: 

a magyar emberek segítsége a program indulása óta több másfél millió olyan emberhez jutott el, akiket a Közel-Keleten, Ázsiában, Afrikában, a Száhel-övezetben a hitük miatt üldöznek terrorszervezetek vagy szélsőséges mozgalmak.

Ez fontos üzenet, a szolidaritás üzenete, célja ugyanakkor az is, hogy hasson a nyugati világ lelkiismeretére, felhívás arra, hogy fel kell lépni az ártatlanul szenvedő üldözöttek érdekében - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára.

Hozzátette: mindez egyben Magyarország fontos értékválasztása és értéküzenete is egy olyan korban, amikor a nyugati keresztény civilizáció megtagadja saját kulturális gyökereit, amikor megpróbálnak aláásni mindent, ami a keresztény társadalmi tanításból fakad.

Azbej Tristan elmondta: a Kereszt-tűzben kiállítás anyagát a Nemzeti Múzeum kurátorainak közreműködésével állították össze, gondosan ügyelve arra, hogy az anyag az emberi sorsokat, a keresztény közösségek jelenét és történetét is bemutassa a látogatóknak, ugyanakkor ne legyen szenvelgő vagy hatásvadász.

Az államtitkár szerint amikor a Hungary Helps program elindult, első célja az volt, hogy humanitárius választ adjon az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet által a keresztények ellen elkövetett bűncselekményekre, atrocitásokra.

A Közel-Keleten még mindig nagyon nehéz a keresztények helyzete, de a keresztényüldözés elsősorban Nyugat-Afrikában ölt gyilkos, emberéleteket követelő formát, itt ugyanis az Iszlám Állam helyi szerveződései és más dzsihadista csoportok üldözik a keresztényeket - mondta Azbej Tristan.

Hangsúlyozta: egyedül Nigériában évente háromezer keresztény ember esik e támadások áldozatául, éppen ezért a Hungary Helps program most már a nyugat-afrikai térségre összpontosítja segítségnyújtó tevékenységét.

Varga Judit: a kereszténység a világ legnagyobb, egyben legüldözöttebb vallása

A kereszténység a világ legnagyobb, legbefolyásosabb, egyben legüldözöttebb vallása, és a hétfő este Londonban megnyílt Kereszt-tűzben című kiállítás - amely az üldöztetésnek kitett keresztények helyzetét mutatja be - a kereszténység melletti kiállás nagyon erős üzenetét hordozza - mondta a rendezvényen az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke.

Varga Judit a kiállítás helyszínén, a Londoni Magyar Házban a közmédiának nyilatkozva úgy fogalmazott: amikor Magyarország az Európai Unióban az Európa jövőjéért aggódó migrációs politikát képviseli, annak része a Hungary Helps (Magyarország segít) címmel meghirdetett program is.

"Nemcsak a levegőbe beszélünk ugyanis, amikor azt mondjuk, hogy a migrációt kiváltó okokat kell kezelni, és nem a problémákat, nem a konfliktusokat kell Európába hozni" - jelentette ki a bizottsági elnök.

A kereszténységet nemcsak fizikai fenyegetések érik szerte a világban, hanem politikailag is hatalmas nyomással, kihívásokkal szembesül, a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás pedig kulturális és terrorfenyegetettséget is jelent - mondta Varga Judit.

Hangsúlyozta: a Londonban hétfőn este megnyílt kiállítás a politikusok felelősségére is rávilágít. A konkrét segítség mellett ugyanis a politikai szerepvállalásra és kiállásra is nagyon nagy szükség van, mivel a fősodorbeli politikai irányzatok igyekeznek elnyomni a keresztények hangját.

A következő európai parlamenti választásokon "egy feladatunk van: az, hogy bátran kiálljunk értékeink mellett és megmutassuk, hogy van működő alternatíva, az európai életmód védelme a tét. Ha elveszítjük kereszténységünket, elveszítjük önmagunkat" - mondta Varga Judit.

A londoni kiállítás megnyitóján a bizottsági elnök beszédet is mondott, amelyben úgy fogalmazott: nem szabad elfeledkezni arról, hogy Európában a kereszténység, a keresztény örökség és hagyomány az a közös nevező, amely lehetővé teszi a nemzetállamok közötti szélesebb együttműködést.

Varga Judit hozzátette: Magyarország azon kevés európai nemzet közé tartozik, amelyeknek volt bátorságuk ahhoz, hogy belefoglalják alkotmányukba, alaptörvényükbe keresztény mivoltukat.

Hozzátette: a jelenlegi időszakban, amikor a nyugati civilizáció súlyos demográfiai válsággal kénytelen szembenézni, Magyarország a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás helyett a család intézményében bízik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában