Megdöbbentő

2023.10.20. 22:21

M1: svéd iskolákban és óvodákban is dolgoznak dzsihadisták

Svéd iskolákban és óvodákban is dolgoznak dzsihadisták - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A műsorban közölték: a Mandiner az Euractiv portál alapján írta azt, hogy svéd szabadidőközpontokban, óvodákban és szociális intézményekben is dolgoznak az Iszlám Állam egykori dzsihadistái. Idézték Lotta Edholmot, a svéd kormány iskolákért felelős tagját, aki szerint ez elfogadhatatlan. 

A politikus úgy vélekedett, hogy a svéd társadalom túlságosan naiv volt. 

Az Expressen című svéd lapban Daniel Olsson csütörtökön megjelent írása szerint Svédország a keményvonalas iszlamisták támadásainak frontvonalában áll az ismétlődő Korán-égetések miatt - emelték ki a Híradóban. 

A cikkben az áll, hogy 

minden negyedik dzsihadista, aki korábban az Iszlám Állam terrorszervezetnél járt, kapcsolatban állt velük vagy harcolt a soraikban, és később visszatért Svédországba, most óvodákban, ifjúsági központokban és szociális intézményekben dolgozik, többnyire gyermekfelügyelőként vagy tanárként. 

Egy terrorista özvegye is nyilatkozott az újságírónak, aki hazatérve Svédországba, dajka lett. Azt mondta: az óvodában mindig találnak munkát. 

A műsorban kiemelték: a cikk megjelenése után a liberális svéd miniszter felháborodott, és arról beszélt, hogy a svéd társadalom túl naiv volt az Iszlám Állam harcosai kapcsán. 

Lotta Edholm szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy olyan emberek dolgozzanak svéd iskolákban, akik terroristák. 

A tárcavezető szerint a hatóságoknak hatékonyabban együtt kell működniük és enyhíteniük kell a titoktartási szabályokon. Kiderült ugyanis, hogy az egykori Iszlám Állam harcosai közül 21-en találtak munkát állami munkaadóknál annak ellenére, hogy a biztonsági szolgálatok többször is arra figyelmeztettek: az úgynevezett hazatérők radikalizálódhatnak. 

A Híradóban arról is beszámoltak, hogy 

a skandináv országban csak az idén változott meg az a törvény, amely szerint a terrorista szervezetekben való tagság önmagában nem volt bűncselekmény.

 Eddig a terrorszervezetekhez csatlakozó svédeket is csak akkor tudták felelősségre vonni, ha bizonyítottan bűncselekményeket követtek el. 

Mivel a törvény visszamenőlegesen nem érvényes, az eddigi hazaérkezett dzsihadistákat lehetetlen felelősségre vonni - tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában