Háborúk kora

2023.10.31. 09:23

Nógrádi György: a béke messze van (videó)

Az elmúlt hetekben mintegy harminc háború dúlt a világszerte. Ezekből kiemelkedett az orosz–ukrán és az Izrael–Hamász-konfliktus. A béke azonban mindkét aktuális háború esetben távol van – írja a Magyar Nemzet online felületén olvasható elemzésében Nógrádi György, magyar biztonságpolitikai szakértő, közgazdász, egyetemi docens, a hadtudományok kandidátusa.

MW

Illusztráció

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

A biztonsági szakértő szerint az Oroszország ellen Brüsszelben és Washingtonban is minden előkészítés nélkül bevezetett szankciók, bár valamennyire érintették Moszkvát, sokkal több problémát okoztak az Európai Unió államainak. 

Európa versenyképessége csökkent, főleg a szövetséges USA-val szemben

– írja Nógrádi György, aki emlékeztet arra is, hogy az első szankciós csomagot még az orosz–ukrán háború kezdete, azaz 2022. február 24-én kezdete előtt egy nappal hozták. 

A több mint húsz hónapja tartó konfliktus állóháború lett, mindkét fél hatalmas veszteségeket szenvedett el. Ukrajnában egyre többen próbálnak kibújni a katonai szolgálat alól, bár a sorozás egyre brutálisabban zajlik. Az még kérdés, hogy a közelgő tél miként fogja  befolyásolni a jelenleg ötszázharminc kilométer hosszan folyó háború menetét – állapítja meg a biztonsági szakértő.

Fogy az utánpótlás, rengeteg az emberáldozat

Nógrádi György emlékeztet arra, hogy Ukrajnának a legtöbb támogatást az USA, a második legtöbbet Németország adja. 

A nyugati fegyverek sokkal drágábbak, és Ukrajna a legmodernebb eszközöket nem kapja meg. Ugyanakkor Dmitrij Anatoljevics Medvegyev volt orosz miniszterelnök és volt államfő közölte, hogy az orosz hadseregnek nincsenek utánpótlásgondjai, mivel átlagosan napi ezerhatszáz fő jelentkezik a hadseregbe. A szakértő szerint azonban ezek az adatok nem ellenőrizhetőek. 

Ukrajna sorra hívja össze az eddig eredménytelen, békét előkészítő nemzetközi konferenciákat, ám a jövő évi választásokat pénzhiányra hivatkozva elnapolták. Az ukrán elképzelés szerint a béke csak Zelenszkij tízpontos terve alapján lehetséges. Követelik az összes volt ukrán terület, beleértve a Krím visszaadását, az orosz háborús bűnösök felelősségre vonását és óriási összegű, több mint ötszázmilliárd eurós jóvátételt Moszkvától. Ez még az Ukrajnát támogató országok számára is elfogadhatatlan. Oroszország atomhatalom, így tévesek azok a nyugati célok, hogy Ukrajna győzelme változást hozhat az orosz politikában.

Közel-Keleten ismét kiújultak a harcok Izrael és a Hamász között

A terrorszervezet meglepetésszerű támadása után Izraelt sokkhatás érte. Több mint kétszáz túszt vittek magukkal a palesztinok. A brutálisan megölt izraeli civilek száma meghaladta az ezernégyszázat, jelentős részük idősek, nők, gyerekek és csecsemők voltak – sorolja Nógrádi. 

Az még kérdéses, hogy a brutális, meglepetésszerű támadást hogyhogy nem észlelte sem a nyugati, sem az izraeli hírszerzés. 

Kérdés, lesz-e második és esetleg harmadik front a háborúban. 

A szakértő arról is ír, hogy a Libanonban működő Hezbollahnak több mint százezer rakétája és a Hamászhoz hasonlóan kiváló iráni kapcsolatai vannak. Ciszjordánia területén rendszeresek a tüntetések, de eddig komolyabb összecsapás az ott élő zsidók és palesztinok között nem volt. A palesztin szervezetek nem egységesek. 

A palesztin támadás után a világ újra megosztottá vált. Az Európai Unió bejelentette, hogy a jövőben főszerepet kíván játszani a Közel-Keleten. Tény, hogy a válság hatására újabb menekülthullám várható, amire Európa nincs felkészülve – írja Nógrádi, aki szerint "jó megoldás nincsen".  

A fegyverszünet lehetséges, a béke sajnos távol van – állapítja meg a szakértő, akinek a teljes írását ITT tudja elolvasni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában