Szoboravatás

2023.10.30. 20:17

Petőfi kivételes nemzeti hőssé vált

Petőfi Sándor szabadságszeretete, a nemzeti értékek létrehozására ösztönző programja révén kivételes nemzeti hőssé vált – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn Szatmárnémetiben, ahol leleplezte a költő új, egész alakos bronzszobrát.

MW

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédet mond Petõfi Sándor szatmárnémeti szobrának avatásán 2023. október 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Semjén Zsolt az István téren megtartott avatási ünnepségen csaknem ezer ember előtt arról beszélt, a népi-nemzeti értékekre és a magyarság érdekeire épülő világszemlélete kiállta az idők próbáját, ezzel pedig olyan célt fogalmazott meg, amely ma is képes az új nemzedékek megszólítására.

Petőfi töretlen népszerűségének titka kétségkívül az életmű gazdagsága, sokszólamúsága és költői ereje

 – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Megjegyezte, a költő a történelemben nemcsak az átfogó víziót látta, hanem inkább az erkölcsi felemelkedés példáit kereste.
Azokat a helyzeteket kereste – folytatta – , ahol az ember az erényei révén magasodik a tömeg fölé, és azokat az embereket, akik a saját érdekeiket háttérbe szorítva képesek a köz ügyét szolgálni.

Petőfi 200 

Semjén Zsolt emlékeztetett, a kétszáz évvel ezelőtt született költő sorsa és életpályája magába sűríti mindazt, amit az anyanyelvi kultúra és a mai modern magyar nemzet megszületése jelent. 

Ezért szól a Petőfi-bicentenárium az anyanyelvi kultúráról és azokról a program ideje alatt keresett válaszokról, amelyek a következő kétszáz évben biztosíthatják ennek az értéknek a fennmaradását az egész Kárpát-medencében, tette hozzá.

Petőfi Sándor Szatmáron töltött éveit felidézve megerősítette, a költő szerelme és az itt alkotott költeményei révén ezer szállal kötődött ehhez a tájhoz, és a szabadságharc alatt a szatmáriakkal együtt harcolt. Kifejtette, a feljegyzések szerint a költő például Szászsebesnél a golyóktól mentette meg szatmári harcostársait, és most is „az ellenséges tűztől” védelmezi magyar nemzetét.
Szavai szerint ma is vannak világhatalmak, akik így vagy úgy, de lőnek ránk és vannak nagyhatalmak vasmarkában tartott, illetve zsebében levő hatalmacskák, akik szintén előszeretettel lövöldöznek ránk, de 

egy Petőfi-vers magunkban történő elmondása önmagában is „büszkeséget és megtartó védelmet jelent, mintegy elhárítva az identitásunkra lőtt golyókat”.

Megjegyezte, Petőfinél a magyar szabadság és a világszabadság egyet jelentett, ezért minden nemzet és minden ember szabadságáról beszélt.

Azok a törekvések, amik a körülöttünk élő népekkel szembe akarnak állítani minket Petőfi ürügyén, azokat a politikai diszlexia kategóriájába kell sorolni

– jelentette ki Semjén Zsolt.

Rámutatott, azzal, hogy Szatmárnémeti Deák Árpád szobrászművész alkotásával tiszteleg a magyar nemzet költője előtt, a szatmáriak és az összmagyarság megmaradni akarását képviseli.

Petőfi itt van velünk 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében hangsúlyozta, Petőfi emléke nem pusztán túlélt mindent az elmúlt kétszáz évben, hanem „diadalmasan” jelen van a mindennapokban, például a köztereken, a nyelvben, a beszédfordulatokban, és idézi őt az is, aki „nem figyelt a magyarórán”, és az is, aki a szabadságról vagy a szerelemről beszél.

Nincs divatja, egyszerűen itt van velünk, magyarokkal, kétszáz esztendeje

 – hangoztatta az RMDSZ elnöke.
Kelemen Hunor kifejtette, számára Szatmár és vidéke volt a legfőbb helyszíne az alkotásnak, 

Szatmárnémetiben 46, Nagykárolyban 6, Erdődön 12, míg a közeli Koltón 31 versét írta meg Petőfi, közülük több a magyar irodalom legnagyobb remekei közé tartozik.

Utalt arra, az eleven emlékezet dacára másfél évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy előbb egy mellszoborral emlékezzen meg róla a város, majd újabb húsz évnek ahhoz, hogy egész alakos szobra álljon Szatmárnémetiben. 

Kereskényi Gábor, a város RMDSZ-es polgármestere a szobor létrehozására utalva elmondta, a városi RMDSZ-ben megszületett szoborállítási ötletet az Identitás Alapítvány kuratóriuma karolta fel,

 Deák Árpád alkotását pedig az eddigi, István téri mellszobor helyén helyezték el. Az ünnepség végén a résztvevők az emlékezés virágait és koszorúit helyezték el a szobor talapzatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában