Szalámiznak

2023.11.25. 07:30

Gyurcsányék bedarálják riválisaikat

A DK választási megállapodásai a szocialistákkal és a Párbeszéddel azt jelenti, hogy Karácsony a támogatása fejében odadobta Gyurcsányéknak Budapest nagy részét – írja cikkében a Mandiner.

Gyurcsány Ferenc bedarálhatja a baloldali ellenzéket

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Miközben az ellenzék nagyobb része úgy állítja be a csütörtökön nyilvánosságra hozott DK–MSZP, valamint a DK–Párbeszéd-megállapodást, hogy nagy lépést tettek az együttműködés felé az önkormányzati választáson, az egyezségek számos kényes kérdést nyitva hagynak, sőt, újabb konfliktusokat generálnak. 

Kimaradt belőlük ugyanis az LMP és a Momentum, és megint kiderült, a DK fújja a passzátszelet.

Gyurcsány Ferenc ugyanis lényegében bepalizta a legnagyobb riválisát, a lila pártot – de valójában a többieket is –, Karácsony pedig a saját pozíciója megőrzése miatt átadta Gyurcsányéknak Budapest jelentős részét. Csütörtökön este az ATV Egyenes beszéd című műsorában a fővárosi ügyekben legilletékesebb Hajnal Miklós nem volt kellemes helyzetben. 

Azt mondta, a Momentum alapvetően jó viszonyban van Karácsony Gergellyel, de még nem mondhatja, hogy hivatalosan is támogatják, ám reméli, erre mihamarabb sor kerül.

Az országgyűlési képviselő úgy látja, a főpolgármesternek nem nagyon lehet érdemi kihívója, s ez nem csak az ellenzékre, hanem a kormánypártokra is igaz. 

Hajnal kijelentette, Budapestet úgy lehet jól vezetni, ha a Fővárosi Közgyűlésben megvan hozzá a szükséges többség. S mivel a képviselők többsége a kerületi polgármesterekből áll, nem mindegy, kik lesznek a városrészek vezetői – érvelt. A jobbikos főpolgármester-jelöltet, Brenner Kolománt pedig nem tartja veszélyes ellenfelének.

Ám a helyzet az, hogy a Momentum vesztes pozícióban van, mert a késlekedéssel lépéshátrányba került, ráadásul lényegében Gyurcsány jelöltjét fogják támogatni, ami Donáth Anna DK-ellenes kirohanásai után nem túl hálás feladat.

Ezt követően a lila párti politikusnak még kényesebb kérdésre is válaszolnia kellett, hiszen Rónai Egon műsorvezető szóba hozta Zugló ügyét, ahol a Momentum saját polgármesterjelöltet állított a regnáló MSZP-s Horváth Csabával szemben. Hajnal azt mondta, szóba jöhet az előválasztás is, amely 2021-ben sem volt olyan rossz dolog, ahogy azt sokan beállítják, számos helyen jól sült el (ez a megjegyzése pedig azért volt érdekes, mert korábban az ellenzékiek többsége azt mondta, ez egyértelműen sikeres volt, nagy politikai innovációnak számított, ebben az időszakban állt a szivárványkoalíció a legjobban – a szerk.).

A cikk folytatása a Mandiner oldalán olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában